שתף קטע נבחר

אנחנו עוזבים דירה; עלינו להוריד את המזוזות?

שאלה:

 

אנו עוברים דירה והדיירים החדשים רוצים להביא את המזוזות שלהם; איך עלי להוציא את המזוזות ממקומן? (מאיה, ירושלים)

 

תשובה:

 

מאיה שלום,

 

מצוות המזוזה היא אחת המצוות המלוות את האדם באופן קבוע. חיובה נכתב בפרשיות התורה המבטאות קבלת עול מלכות שמים – פרשית "שמע ישראל" (דברים פרק ו ) ופרשית "והיה אם שמוע" (דברים פרק יא). בשתי פרשיות אלו נאמר: "וּכְתַבְתָּם עַל מְזוּזוֹת בֵּיתֶךָ וּבִשְׁעָרֶיךָ".

 

כך מסביר הרמב"ם בחובת הזהירות במצווה: "חייב אדם להִזהר במזוזה, מפני שהיא חובת הכל תמיד, וכל זמן שיכנס ויצא יפגע ביחוד השם שמו של הקדוש ב"ה, ויזכור אהבתו, ויֵעור משנתו ושגִיותָיו בהבלי הזמן, ויֵדע שאין דבר העומד לעולם ולעולמי עולמים, אלא ידיעת צור העולם, ומיד הוא חוזר לדעתו והולך בדרכי מישרים". (הלכות תפילין ומזוזה פרק ו, יג)

 

על מי חלה חובת קביעת המזוזה? הגמרא דנה בנושא בהקשר לשוכר ומשכיר וכך נאמר שם: "המשכיר בית לחבירו - על השוכר לעשות לו מזוזה, וכשהוא יוצא - לא יטלנה בידו ויוצא. ומנכרי - נוטלה בידו ויוצא." (בבא מציעא קב א): כלומר, חובת המזוזה חלה על הגר בבית.

 

מהגמרא גם אפשר ללמוד, שכאשר הדייר עוזב את הבית, אסור לו להוריד את המזוזות. מדברי הפוסקים שדנו בעניין נראה, שסיבת האיסור היא, לא להשאיר את הבית ללא מזוזות. לכן, כיוון שהדיירים החדשים יביאו מזוזות משלהם, אין עליכם מניעה להוריד את המזוזות, ולאפשר להם להתקין את המזוזות שלהם. אף על פי שהבית יישאר תקופה קצרה ללא מזוזות – הדבר מותר, כשם שמורידים מזוזות לפני צביעה של הבית. כל טוב (משיב: הרב שמואל שפירא, רבה של כוכב יאיר)

 

יש לכם שאלה? רבני צהר עונים לשאלותיכם בפרוייקט החדשו"ת של ynet ובבית ההוראה "CALL ההלכה" - טל': 1-800-200-377 בימים א' עד ה' - בין 19:00 ל-23:00.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים