שתף קטע נבחר

הפרטה של החלום

"בקושי עברו כ-60 שנה מאז נחתמה הכרזת העצמאות, וקמים להם אנשים ומבקשים להפוך את ישראל למדינה של יחידים בעלי הון". אייל ברגר ואביעד הומינר מסבירים כי הפרטת מנהל מקרקעי ישראל חוטאת לא רק לחלום הציוני אלא גם לרצונו של הקב"ה

דורות של יהודים חלמו על מדינה לעם היהודי בארץ ישראל. יהודים מכל קצוות תבל נכספו לציון במשך אלפיים שנה. כולם רצו להקים פה מדינה יהודית בעלת בשורה לעולם כולו, מדינה שתהיה 'אור לגויים' ותוביל בעולם את ערכי האמונה, הצדק והיושר. לפני יותר מ-100 שנה החלום החל לקרום עור וגידים עם תחילת ההתיישבות הציונית בארץ ישראל. יהודים מכל הגלויות עזבו כסף, רכוש ואת כל שאיפותיהם האישיות למען החלום הציוני ועלו ארצה ובנו את הארץ מן היסוד במו ידיהם.

 

 

והנה, בקושי עברו כ-60 שנה מאז חתמו נציגי האומה הישראלית על הצהרת העצמאות, וקמים להם אנשים המתיימרים לייצג את עם ישראל כולו ומבקשים להפוך את מדינת ישראל למדינת היהודים. בכך הם עשויים לפורר את החלום היהודי-ציוני המשותף, ולהפוך את המדינה של עם ישראל למדינה של יחידים בעלי הון. בכך, חוטאים הם לקב"ה שבציווי "והארץ לא תימכר לצמיתות כי לי הארץ" קבע כי הארץ כולה שייכת לו והוא נתנה לפיקדון בידי עם ישראל כולו, ולא בידי יחידים שבו, אפילו אם הם באלפיון העליון.

 

היום עבר בכנסת לקריאה שנייה ושלישית חוק הפרטת הקרקעות. כיום, הקרקעות במדינת ישראל אינן ניתנות לקנייה אלא רק לחכירה לתקופות מסוימות, שתוקפן מתארך באופן אוטומטי על ידי הרשויות. מדובר בתהליך ארוך ולפעמים אף מייגע אך זהו נוהל העבודה מאז

 קום המדינה. הסיבה לכך היא הרצון של המדינה לשמור לעצמה את האפשרות לעשות שימוש בקרקע לטובת צורכי הציבור והמדינה, כגון סלילת כבישים, תשתיות, מבני ציבור וכו'.

 

רצונו של ראש הממשלה בהעברת החוק הוא להקל על משקיעים ולמשוך אותם להשקיע בארץ. על ידי העברת החוק תתקצר הביורוקרטיה והתהליך יהיה פשוט ומהיר יותר. לטענתנו, במקום להפריט את הקרקעות יש לייעל ולשפר את המערכת הביורוקרטית ולשמור את השליטה על הקרקע בידי המדינה ולא להעבירה לידיים אינטרסנטיות.

 

ארץ ישראל לא נועדה לשם התעשרות בעלי ההון

בחוק זה יש פגיעה קשה בערכי הצדק והיושר עליהם מושתת תורת ישראל. ערב כניסת בני ישראל לארץ הם צוו בקשר לחלוקת הנחלות: "לרב תרבה נחלתו ולמעט תמעיט נחלתו", דהיינו שמוטלת עלינו החובה לדאוג לחלוקה שוויונית של ארץ ישראל - חלוקה המבוססת על צרכי האנשים, ולא על יכולותיהם הכספיות. אסור לנו לאפשר שמשפחות בודדות ישתלטו על שטחי הארץ ויגדילו את הפערים החברתיים שבחברה הישראלית.

 

כמו-כן, השתלטות של גורמים בעלי אינטרסים על קרקעות המדינה עלולה לגרום בעקיפין לפגיעה קשה באיכות הסביבה. מסוכן מדי לסמוך על גופים בעלי אינטרס כלכלי שישמרו על שטחי הארץ – עלינו להפקיד את השמירה על ארצנו בידי הגופיים הלאומיים.

 

אכן, על גבולות ההפרטה אפשר להתווכח, אולם בחוק זה נחצה קו אדום – ארץ ישראל אינה נועדה לצבירת כסף ורכוש בידי בעלי הון. לא לשם כך נתנה לנו בורא עולם. ייעודנו בארץ ישראל הוא בניין אומה המקיימת את ייעודה לפי ערכי התורה, והחיה את חייה בקדושה, בצדק וביושר. אל לנו להפריט את עצמנו לדעת!

 

חוק זה פוגע איפוא באושיות תורת ישראל והחלום הציוני. מסיבה זו התאחדו כנגד הצעה זו דתיים וחילונים, ימנים ושמאלנים, רבנים ומנהיגי ציבור, פוליטיקאים ואנשי רוח. מרגש לראות כיצד בחברה הישראלית רבת השסעים ישנן עדיין מטרות המשותפות לכולם. נראה שבחיבור זה של הלבבות והידיים ישנו תיקון מסוים לחטא שנאת החינם אשר גרם לחורבן בית מקדשנו, עליו התאבלנו לפני ימים מספר.

 

"האידיאולוגיה ניצחה את הפוליטיקה", סיכמו בתקשורת את ההתנגדות הפנים-קואליציונית המפתיעה לחוק, שהביאה לדחיית ההצבעה עליו בקריאה שנייה. המאבק הציבורי הרחב והלא מגזרי, שאיחד כמעט את כל התנועות האידיאולוגיות במדינה, מבני עקיבא ועד החולצות הכחולות, גרם שהלחץ הציבורי לא נשאר עקר והמפלגות הקשיבו לקול בוחריהן. אמנם זה היה ניצחון בקרב, אך המערכה עוד לא נגמרה: האם יעמדו חברי מפלגות הבית יהודי והעבודה לימין בוחריהם ויבחרו באידיאולוגיה, או שמא שוב תהיה ידה של הפוליטיקה על העליונה? האם יבחרו הם בחלום הציוני-ישראלי או בכסאם האישי? ההיסטוריה מחכה לבחירתם, ואיתה דורות של יהודים חולמים ולוחמים.

 

  • אייל ברגר ואביעד הומינר רכזים בגרעיני נחשון של תנועת בני עקיבא ומשתתפים במאבק נגד הרפורמה במינהל מקרקעי ישראל

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פעם ייבשו כאן ביצות
צילום: לע"מ
צילום: גדי קבלו
היום האלפיון העליון גוזר את הקופון
צילום: גדי קבלו
מומלצים