שתף קטע נבחר

סקר: 66% תומכים בהמשך הבנייה בירושלים

שני אנשים יכולים לחייך בעקבות נתוני "מדד השלום והמלחמה": בנימין נתניהו וברק אובמה. נתניהו - כי הציבור היהודי מצדד במדיניות החוץ שלו וסבור שזכותה של ישראל לבנות בכל מקום בירושלים. אובמה - על שיפור נאה בתדמיתו

אזרחי ישראל תומכים במדיניות החוץ של ממשלת נתניהו ומצדדים בהמשך הבנייה בהתנחלויות - כך עולה ממדד המלחמה והשלום שנערך באוניברסיטת תל-אביב. מהמדד, שערכו הפרופסורים אפרים יער ותמר הרמן, עולה כי 66% מהציבור היהודי סבורים כי על ישראל להמשיך את הבנייה מאחר שירושלים כולה היא בירת ישראל, ואין מחלוקת על זכותה לבנות בכל מקום בעיר. 27% מהנשאלים, רובם מצביעי מרצ והעבודה, מתנגדים לעמדה זו והשאר אינם יודעים.

 

למרות המחלוקות עם ארה"ב, הסקר מגלה כי מרבית הציבור היהודי תומך במדיניות החוץ של ממשלת נתניהו. 53% מהנשאלים העריכו באופן חיובי את התנהלות הממשלה, לעומת 33% השופטים אותה בשלילה. למעשה, בקרב מצביעי כל המפלגות, למעט העבודה ומרצ, יש רוב ברור למעריכים בחיוב את מדיניות החוץ של הממשלה.

 

החוקרים העריכו כי תמיכתו של הציבור היהודי במדיניות הממשלה בנושאי חוץ, ניזונה לפחות באופן חלקי מהמגמה המתמשכת המערכיה את נשיא ארה"ב, ברק אובמה, כנוטה יותר לצד הפלסטיני. למרות זאת, שיעור המחזיקים בדעה זו נמוך כיום במידה מסוימת מכפי שהיה לפני כחודשיים, אחרי שאובמה נשא את נאומו לעולם המוסלמי.

 

46% מהיהודים מאמינים כעת שנשיא ארה"ב נוטה יותר לצד הפלסטיני (בהשוואה ל-55% בחודש מרס). זאת, לעומת 31% המעריכים את עמדתו כנייטרלית (34% במארס) ו-7% המעריכים את מדיניותו כפרו-ישראלית, ממש כמו בסקר הקודם.

 

מגמת השיפור בתדמיתו של אובמה בציבור היהודי מתגלה גם בהתפלגות התשובות לשאלה "האם ניתן לסמוך עליו כי יקפיד לקחת בחשבון את האינטרסים של ישראל וישמור עליהם במסגרת המהלכים המדיניים שהוא עושה". לפני חודשיים, רק 26% השיבו שהם סומכים על אובמה לעומת 68% שהגיבו בשלילה. כיום, עלה שיעור המאמינים באובמה ל-38% ושיעור הפסימיים לגביו ירד ל-60%.

 

מחלוקת ציבורית על עדויות החיילים

הסקר חזר ובדק גם את עמדת הציבור היהודי ביחס לעדויות החיילים ש"שברו שתיקה" וסיפרו על מקרים שבהם נפצעו פלסטינים במהלך מבצע "עופרת יצוקה". כאן התקבלו תוצאות לפיהן העדויות הטביעו חותמן על חלק ניכר מהציבור היהודי: בעוד שבחודש מרס רק כ-20% האמינו לעדויות החיילים ו-60% השיבו שאינם מאמינים להן, כיום קיים תיקו: 43% מאמינים לעדויות לעומת 47% שלא.

 

שיעור גבוה יותר של מאמינים בעדויות החיילים אפשר למצוא בשכבות הגיל הצעירות יותר, בקרב בעלי השכלה והכנסה גבוהות יותר ובקרב ישראלים בני דור שלישי ואשכנזים. דתיות ומגדר לא התגלו כמשתנים משפיעים בשאלה זו. 76% מהנשאלים סבורים שאין צורך להמשיך בתחקירים לעומת 17% שחושבים שצריך לחזור ולחקור. לשאר הנשאלים אין עמדה בעניין.

 

עוד עולה מהסקר כי 71% מהציבור היהודי מעניקים "ציון חיובי" למבצע ברצועת עזה וסבורים כי השקט השורר כעת בדרום נובע בעיקר מתוצאותיו. שיעור גבוה אף יותר (79%) מעריך כי עופרת יצוקה בכללו היה "מוצלח למדי" או "מאד מוצלח". החוקרים סבורים כי על-רקע ההערכה שהמבצע הצליח, הציבור הישראלי-יהודי ממאן לעסוק בשאלת מחירו המוסרי והאנושי.

  

מדד המלחמה והשלום ממומן על-ידי "תוכנית אוונס ליישוב סכסוכים וגישור" באוניברסיטת תל-אביב. הראיונות הטלפוניים בוצעו ב-27-28 ביולי וכללו 512 מרואיינים/ות, המייצגים את האוכלוסייה היהודית הבוגרת בארץ. טעות הדגימה - כ-4.5%.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו. מדיניות חוץ פופולרית
צילום: ירון ברנר
הפופולריות בעלייה. אובמה
צילום: AP
מומלצים