שתף קטע נבחר

תחקיר בצה"ל: זיהומים ומחלות בעקבות אימון אגוז

46 מתוך 52 הלוחמים, שהשתתפו ב"אימון אגרופים" של הסיירת ב-2004 - עם זחילות בין גללי פרות - סבלו מפגיעות רפואיות. ל-ynet נודע כי התחקיר הרפואי חשף כשלים בטיפול, ושלושה מהחיילים תובעים עכשיו את צה"ל

חמש שנים לאחר "אימון האגרופים" של יחידת אגוז - מתחילות להתבהר התוצאות הקשות. לא אחת עולים ליקויים וחריגות באימונים של צה"ל, דווקא לאחר שהחיילים מסיימים את שירותם הצבאי. מהתחקיר הרפואי, שנערך בעקבות האימון המדובר של יחידת העילית של חטיבת גולני - וממצאיו מוצגים כאן לראשונה - עולים סימני שאלה בקשר לעמידתו בנהלים, ולמידת הדאגה של המפקדים לבריאותם של חייליהם.

 

בין היתר, זחלו חיילי יחידת העילית של חטיבת גולני בתוך גללי פרות ועמדו במשך שעות על אגרופיהם, עד שאצל רובם התפתחו פצעים מוגלתיים שאף התפתחו לבעיות רפואיות נוספות. אצל אחד החיילים אף התפתחה לאחר האירוע מחלת מעיים קשה - אם כי לא ניתן להצביע בוודאות על קשר סיבתי בין הדברים. החייל מנהל כיום מאבק נגד משרד הביטחון על מנת לקבל סיוע רפואי. שני חיילים נוספים פתחו בהליכים משפטיים נגד צה"ל בעקבות נזק רפואי שנגרם להם לטענתם באותו אימון.

 

האימון אמנם הופסק בעקבות התחלואה, אך על פי התחקיר הרשמי שנערך בחיל הרפואה, הדרג הפיקודי המעיט בחשיבות הפגיעה בחיילים, שלא מעט מהם סוחבים את הצלקות עד היום. "התגלה כשל בתחום הטיפול הרפואי", קבע התחקיר. "האווירה הכללית הייתה כי אין צורך לפנות לסיוע רפואי על כל בעיה ובעיה".

 

"היה ברור שמשהו רע קרה באימון"

האימון המדובר נערך בסוף 2004 בשטח אש בצפון הארץ, באזור המיועד למרעה, וכלל זחילות ועמידה על אגרופים במשך שעות ארוכות. הצוות הרפואי גילה כי 46 מתוך 52 הלוחמים סבלו משלפוחיות ודימומים בכפות הידיים, ולכן הוחלט להפסיק את האימון. אולם במשך כמה שבועות לאחר מכן, התפשטו הפצעים לחלקים אחרים בגוף, לרבות פנים, הגב ובית החזה.

 

שבעה חיילים פונו לחדר המיון. אחד מהם היה ש', שבעקבות מצבו אף אושפז, וזמן קצר לאחר מכן אובחנה אצלו מחלת קרוהן - דלקת מעיים כרונית וחשוכת מרפא, שהגורם המדויק לה אינו ידוע. לא ניתן היה להשאיר את ש' בצבא, והוא שוחרר בפרופיל 21. אביו מספר כי מהתחקיר הרפואי שנערך בצה"ל עולה כי 18 מהלוחמים נמצאו עם זיהומים פעילים.

 

"חברים של הבן שלי לקו במחלות שונות, חלקן בכליות, ובמערכת הנשימה", אומר האב. "היה ברור שמשהו רע קרה בעקבות האימון, אבל הצבא לא סיפק הסברים - למרות שנעשו בדיקות רבות".

 

התחקיר הרפואי של צה"ל חשף כשלים, שגם אם לא גרמו לתופעות הרפואיות בקרב הלוחמים, הן לכל הפחות תרמו להחמרתן. התחקיר מתייחס בין היתר לתנאים התברואתיים הירודים שבהם נערך האימון, כמו גם דרך הטיפול של גורמי הרפואה ביחידה בבעיות הרפואיות שהתעוררו.

 

"החובשים הצוותיים טיפלו תוך חריגה מסמכותם, עם ציוד פרטי וללא תיעוד", קבע התחקיר. "החובש הפלוגתי לא היה מנוסה וללא הכשרה מספקת, היה מודע לבעיות התברואה, אולם לא הציף את הבעיה בצינורות במקובלים. כמו כן נקבע כי על רקע העובדה שהחיילים נגעו במזון למרות הפצעים, הייתה בכך סכנה ממשית לבריאותם".

 

מתוך התחקיר:

 


 


 

"שלחתי בן לצבא עם פרופיל 97, וקיבלתי חזרה נכה"

בעקבות שחרורו של ש' מצה"ל, הוא הוכר כנכה צה"ל בשיעור נמוך, אך אגב השיקום סירב להתייחס למחלת הקרוהן כקשורה לעניין. התביעה שהגיש למשרד הביטחון נדחתה, ועל אף שערכאה משפטית ראשונה דחתה את הערעור, הוא ממשיך כעת את מאבקו על מנת לקבל סיוע רפואי בטיפול במחלה.

 

"המערכת התאכזרה לבני בצורה הקשה ביותר", כתב האב במכתב ששיגר לראש אגף השיקום... "הוא התכונן לצבא, חלם להיות לוחם ולשרת את מולדתו - והיה מוכן לתת נפשו למטרה זו". האב סיפר שבנו, הלומד היום בארצות-הברית, נמצא בבעיה מהותית שכן אף חברת ביטוח לא מוכנה לספק לו ביטוח רפואי. "שלחתי בן בריא לצבא עם פרופיל 97 ומוטיבציה בשמיים, קיבלתי בחזרה ילד נכה לכל החיים. במקום לבוא לקראתו, מפנים לו עורף". האב מביע חשש כי מצבו של בנו עשוי להידרדר בעתיד.

 

בא כוחו של החייל, כט"ד שלומי ציפורי, אמר כי סמיכות התפתחות המחלה אצל ש' מחייבת את את משרד הביטחון לסייע לו רפואית, לנוכח העובדה כי מדובר בחייל שהתגייס בריא לצה"ל. לדבריו, הוא מתכוון להמשיך את המאבק על מנת לקבל סיוע זה.

 

ממשרד הביטחון נמסר בתגובה: "החייל הוכר כנכה צה"ל בגין מחתת הכליות ממנה הוא סובל. באשר למחלת הדלקת הכיבית, דחה קצין התגמולים את התביעה בהסתמך על חוות דעת רפואית שקבעה כי אין קשר בין המחלה לתנאי שירותו הצבאיים. החייל ערער על ההחלטה, ובעקבות זאת בית המשפט דחה את ערעורו וקיבל את עמדת קצין התגמולים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביר סולטן, דובר צה"ל
אימון של סיירת אגוז (ארכיון)
צילום: אביר סולטן, דובר צה"ל
עו"ד ציפורי. ימשיך במאבק
צילום: גלעד קוולרצ'יק
מומלצים