שתף קטע נבחר

ברק: ההתעללות בשריון חמורה, זה בטיפול שנים

שר הביטחון הבהיר ל-ynet כי הוא מתנגד להעברת חקירת הפרשה לכנסת: "יש פעולה מקיפה בצה"ל כדי לעקור ולצמצם תופעות כאלה". בישיבת ועדת החוץ והביטחון אמר השר כי החלטות הפלסטינים בוועידת הפתח "יעידו על בשלותם"

שר הביטחון רואה בחומרה את פרשת ההתעללות בשריון , אך סבור שיש לטפל בה בתוך צה"ל, ומזכיר כי מדובר בתופעות שנמשכות כבר שנים - וכך גם הניסיון למגר אותה. "אני לא חושב שמה שדרוש הוא התערבות של הכנסת", אמר היום (ג') השר אהוד ברק ל-ynet, בצאתו מישיבת ועדת החוץ והביטחון של הכנסת.

 

ברק, רמטכ"ל לשעבר שמאחוריו שירות ארוך בצה"ל ובמערכת הביטחון, התבקש להתייחס לפרשה, שנחשפה על ידי ynet, ואמר כי "ישנה פעולה מקיפה בצה"ל כולו בהנחיית הרמטכ"ל כדי לעקור ולצמצם תופעות כאלה. אני אומר לכם רק שזה לא דברים שנולדו בארבע שנים האחרונות או ב-14 שנים האחרונות, אלא דברים שהם חלק ממאבק מתמיד על שמירת כבוד האדם וכבוד החייל, העצמתו ולא החלשתו - גם בתוך מציאות שיש בה יחסי ותיקים-צעירים והיררכיה וטקסי חניכה".

 

"האירוע עצמו הוא חמור מאוד", הבהיר ברק. "אני יודע שהרמטכ"ל והמפקדים עוסקים בו בכל הנחרצות הנדרשת". עם זאת ברק הבהיר כי הוא אינו תומך בהקמת ועדת חקירה פרלמנרטרית, כפי שדרשו הח"כים נחמן שי ומשה מטלון.

 

"ההחלטות יעידו על הבשלות הפלסטינית"

מדבריו של ברק בדיון הוועדה עצמו, עולה כי ביום בו מתכנסת בבית-לחם ועידת הפתח, כדי להכריע בעתיד התנועה - במערכת הביטחון עוקבים בדריכות וממתינים לבשורה שתצא משם. "אנחנו לא מתערבים בנושאים פנימיים של הפלסטינים", אמר השר ברק. "איפשרנו לכל מי שיכול להגיע לוועידה לעשות זאת, על-מנת שההחלטות שיתקבלו בה יזכו ללגיטמציה הרחבה ביותר. יחד עם זאת, ההחלטות יעידו על הבשלות של הצד הפלסטיני לגבי המשך המשא ומתן עם ישראל", אמר השר, לנוכח הפרסומים בדבר כוונה להוסיף למצע סעיף בדבר אי הכרה במדינה היהודית.  

 

"אני מציע לא להתרשם יותר מדי ממה שייאמר בוועידת הפתח במסגרת השיח הפנימי", הוסיף. "לא צריך להתעלם מזה ולא להתרשם יותר מדי. המבחן יבוא אחרי הוועידה - כאשר תתגבש שם הנהגה ומידה ראויה של לגיטמיות, ואז נראה מה ההנגה הזו מוכנה לבוא איתו לשולחן המו"מ. זה הדבר שייקבע".

 

ברק ציין כי ישראל תתעקש לשמור על גושי התנחלויות במסגרת כל פתרון לסכסוך הישראלי-פלסטיני, וכן על פתרון סוגיית הפליטים מחוץ לגבולות המדינה היהודית. לדבריו, חשוב שההסכם העתידי "ישקף את סיום הסכסוך והעדר התביעות ההדדיות בין ישראל לפלסטינים".

  

"לבנון תישא באחריות להידרדרות בצפון"

ברק חזר על העמדה הישראלית, לפיה סוריה מסייעת לארגוני הטרור, למרות נכונותה לחדש את השיחות עם ישראל. "סוריה מסייעת לחיזבאללה גם בחימוש. היא נותנת חסות למיפקדות הטרור בדמשק", אמר. אולם למרות הביקורת על דמשק, אמר ברק כי "התקדמות עם סוריה יכולה להוביל גם לתוצאות לוואי חיוביות של התקדמות עם לבנון בעתיד".

 

בהתייחסו להתחמשות החיזבאללה הבהיר ברק כי מבחינת ישראל, ישנה אחראית אחת בלבד לנעשה בשטח לבנון. "לא נקבל הפרדה בין אחריות ארגון חיזבאללה לבין ממשלת לבנון. אם בעתיד תהיה הידרדרות בצפון, לבנון היא שתישא באחריות, בין היתר משום שאינה מקיימת את החלטה 1701 והחלטות נוספות לפירוק חיזבאללה. ישראל תראה עצמה חופשית לפעול על כל המשתמע מכך", הדגיש ברק.

 

הגרעין האיראני עלה גם הוא לדיון בכנסת, וברק אמר כי ישראל לא תכתיב

 לאמריקנים את התנהלותם בסוגייה, "אבל אנחנו ממליצים להם להציב לוח זמנים הדוק, עם אבני דרך והתארגנות לסנקציות מתואמות, במידה שהדו-שיח הזה לא יניב את התוצאות הרצויות".

 

השר ברק הביע פסימיות לגבי האפשרות שמשא ומתן יגרום לאיראן לזנוח את שאיפותיה הגרעיניות: "מניסיון העבר למדנו שדברים מהסוג הזה לא הצליחו. ראיתי בתפקידיי הקודמים את ניסיון העבר עם פקיסטן, צפון קוריאה והדימיון בין המקרים ההם לאיראן הוא דימיון מדהים ומטריד. מבחינת ישראל, אנחנו שבים ואומרים שכל האופציות מונחות על השולחן וממליצים גם לידידינו בעולם לעשות כן".


פורסם לראשונה 04/08/2009 13:32

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ברק בישיבת הוועדה. לא מפרידים בין ממשלת לבנון לארגונים
צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון
ההתעללות בפלוגת "הזאבים"
מומלצים