שתף קטע נבחר

אושרה הפשרה בעבודה; ברק: עשו לי רצח אופי

רגע אחרי שהגיע לפשרה על החוקה עם השרים הרצוג וברוורמן, נאם יו"ר העבודה בוועידת המפלגה וקרא לחבריה לשלב ידיים כדי לחזור להנהגה. על חוקת המפלגה השנויה במחלוקת אמר: "החוקה הישנה לא מתאימה. אסור לפחד משינויים". המורדים החרימו. כבל: "הבניין הרוס ובעבודה רבים על החדרים"

אחרי המחלוקות והמתח - החוקה אושרה, הכעסים נותרו בעינם. יו"ר מפלגת העבודה, אהוד ברק, קרא הערב (יום ד') לחברי מפלגת העבודה לשלב ידיים על מנת להחזיר את המפלגה להנהגת המדינה. ברק, שנאם בוועידת המפלגה, התייחס למחלוקת על חוקת העבודה ואמר: "איהרג על הזכות לחילוקי דעות, אך צריך לקבל הכרעות. מי שלא יידע, לא יוכל להיות חלק ממפלגה חיה. החוקה הישנה לא מתאימה. אסור לפחד משינויים". בסופו של דבר אישרה הוועידה את החוקה ברוב גדול.

 

ברק הדגיש כי העבודה מתכוונת לנצח בבחירות הבאות, "מכוח הרצון והדרך הנכונה. לא ילמדו אותנו מהי מחויבות למדינה". הוא התייחס לקרע במפלגת העבודה ושאל: "איך רוצים שיצביעו עבורנו אם כל בוקר יורים אחד בשני? יום אחד קוראים לי צ'אבס,

יום אחד סדאם חוסיין. זה דה-לגיטימציה, שלא לומר רצח אופי. לא אתן שאיש הישר בעיניו יעשה. יש חברים שנוהגים בצורה לא דמוקרטית ולא מוסרית. אי אפשר להסתובב עם המנדט ולפעול נגד ההחלטות. ההתנהגות הזו לא מועילה ואימפוטנטית. אני לא אכנע לדיקטטורה של מחשבות מצד חברים שלא מקבלים מרות". דבריו התקבלו בקריאות "אהוד, אהוד", אך מנגד, צעירים שהיו באולם קראו "אהוד הביתה".

 

מוקדם יותר קראה לו ח"כ שלי יחימוביץ' למנוע את התפלגות המפלגה. "יש שבר בין התנועה ובין הצעירים בגלל הקרקעות. איבדנו אותם השבוע על רקע אידאולוגי", אמרה יחימוביץ' לברק. הצעירים באולם הניפו שלטים שעליהם נכתב "המפלגה מכרה אותנו", במחאה על הרפורמה במינהל המקרקעין. שוטרים הגיעו למקום על מנת לפנות אותם, אך הדבר נמנע בזכות התערבותה של יחימוביץ'.  

 

"ברק, תמכתי בך בפריימריז, הגנתי עליך לפני ואחרי הבחירות", אמרה יחימוביץ', "אנו חווים שבר אידאולוגי עמוק. אנו לא עוסקים כאן בסעיפים. השתלטות על שלד המפלגה תהפוך אותה לכלי ריק. זה אסור. זו חוקה רעה". היא שאלה: "למה היה צריך לנהל את המשא ומתן הזה על חוקה שהופכת את המפלגה לישראל ביתנו? היושב ראש, האחריות עליך, וגם אתה צריך לבחור בין ברירה טובה לרעה. אני מבקשת ממך, אל תפלג את המפלגה".


"אי אפשר להסתובב עם המנדט ולפעול נגד ההחלטות" (צילום: ירון ברנר)

 

בן-אליעזר לברק: "יש לך גיבוי של כל החברים פה" 

יו"ר סיעת העבודה, ח"כ דניאל בן-סימון, פנה גם הוא ליו"ר ברק ואמר כי "מנהיגות פוליטית נבנית על שכנוע והבנה, לא על סעיפי חוקה. שום סעיף לא יכול להקנות תוקף מוסרי אם הוא נעדר מוסריות. עשה כל שביכולתך כדי לקדם הבנה בין החברים". ח"כ איתן כבל, אחד מ"קבוצת הארבעה" (הח"כים "המורדים") שחבריה לא נכחו בוועידה עצמה, מסר לתקשורת כי "כשהבניין הרוס, בעבודה רבים על גודל החדרים" ומחה על "אובדן הערכים והדרך".

 

ח"כ יולי תמיר, גם היא מ"מקבוצת הארבעה", אמרה ל-ynet לאחר אישור החוקה כי "שום דבר לא השתנה" וכי הרביעיה תמשיך לפעול בנפרד, כפי שעשתה עד כה. תמיר אמרה כי עד 2012 "לא ברור אילו מטרות תשרת מפלגת העבודה ולאיזה קהל מצביעים היא תדבר, ומה יהיו הערכים המוסריים המהותיים שלה".

 

מאידך, השר בנימין בן-אליעזר התייצב לימין היו"ר ברק, ואמר לו: "אין חזק ממך. לא היה יו"ר חזק ממך. יש לך גיבוי של כל החברים פה".

 

מוקדם יותר, אחרי מאמצים קדחתניים ורגע לפני כינוס הוועידה הצליח יו"ר המפלגה ברק להשיג פשרה עם השרים יצחק הרצוג ואבישי ברוורמן בנוגע לחוקת המפלגה. הוסכם כי הבחירות לראשות המפלגה יתקיימו באוקטובר 2012. בנוסף, יופעל מנגנון שקובע כי אם הבחירות הכלליות יוקדמו באופן לא מתוכנן, יתקיימו פריימריז. גם ח"כ אופיר פינס, הנמנה על ה"ארבעה", היה שותף למגעים לגבי הפשרה, אולם הוא לא הגיע לוועידה ולא הצביע בעד החוקה.


"אל תפלג את המפלגה". ח"כ יחימוביץ' (צילום: ירון ברנר)

 

בתיאום עם יו"ר ההסתדרות עופר עיני, הושגו הסכמות בדבר תיקוני חוקה מהותיים, ובכלל זה מנגנון לקיום בחירות ליו"ר בכל שלב,

מועדי בחירות וחיזוק סמכויות בית הדין ונושאים נוספים. המתנגדים לחוקה שהציע היו"ר טוענים שברק "התקפל" בסוגיית הפריימריז במשא ומתן.

 

"רצינו שהבחירות יהיו בפברואר 2012, אולם המצב שהתקבל בסופו של דבר הוא טוב ממה שהיה קודם", אמר פינס ל-ynet על הפשרה. השר ברוורמן אמר בישיבת הוועידה: "פעלנו כדי למנוע קרע. השגנו הסכמות. מספיק עם ההתקוטטות". הוא הביע שמחה על כך שח"כ פינס שותף לפשרה ואמר כי מדובר ב"צעד חשוב".


פורסם לראשונה 05/08/2009 17:09

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דה-לגיטימציה? ברק
צילום: ירון ברנר
בן-סימון. "מנהיגות פוליטית נבנית על שכנוע"
צילום: ירון ברנר
יחימוביץ'. "שבר אידאולוגי עמוק"
צילום: ירון ברנר
מומלצים