שתף קטע נבחר

האו"ם יאכזב? מאמץ לסנקציות בעולם על טהרן

בעוד כחודש ייגמר שעון החול שנקצב לפתיחת הידברות עם האיראנים, בניסיון לעצור את תוכנית הגרעין של טהרן. בישראל מסרבים להמתין להחלטות מועצת הביטחון - ולאחרונה פתחו בלחץ על שורת מדינות מובילות, כדי שיפעלו פרטנית נגד איראן. שר החוץ: "רק סנקציות קשות, שלא יאפשרו למשטר האיראני להמשיך בהתעלמות מהעולם, יאפשרו את עצירת הגרעין"

החול בשעון אוזל - וישראל החליטה שלא לסמוך על האו"ם בלבד בסוגיית הסנקציות על איראן. בימים אלה מתקיימת פעילות דיפלומטית ענפה, מול שורת מדינות מובילות בעולם, בניסיון להביאן לנקוט בסקנציות נגד איראן - גם אם מועצת הביטחון לא תחליט על מהלך כלל-עולמי בהקשר זה.

 

ישראל פועלת מול ארצות הברית, כמה מדינות מובילות באירופה, אוסטרליה וקנדה, להידוק המצור הכלכלי והסנקציות על איראן. המתווה שבו מנסה ישראל לפעול:

 קעקוע יציבות המשטר האיראני החלש מכפי שהוערך עד כה במערב, כדי שייאלץ לבחור בין שימור השלטון לבין הגרעין.

  

ראש הממשלה, שר החוץ ושר הביטחון מנהלים לאחרונה דיונים על "היום שאחרי" כשלון השיחות בין ממשל אובמה לאחמדי-נג'אד. מועד זה, כפי שנקצב על ידי האמריקנים, עתיד להגיע בחודש הבא. בדיונים אלה, שחלקם נערך בפורום השישייה הכולל גם את דן מרידור, משה (בוגי) יעלון ובני בגין, עלו אפשרויות התשובה הישראלית במצב שכזה.

 

באחד הדיונים טען שר החוץ ליברמן  כי יש חשש שסין - ואולי גם רוסיה - ימנעו הטלת סנקציות חמורות על איראן בידי מועצת הביטחון. הנחה זאת מבוססת גם על הקשיים שנתגלו בעבר בארבעת סבבי הסנקציות הקודמים שהוטלו על טהרן. בייג'ינג ומוסקבה גילו אז עמדה בדלנית ולא מיהרו לפעול נגד התגרענות משטר האייתוללות.

 

פעולה בנפרד - תוך שיתוף פעולה הדוק

בשיחות סגורות אמר ליברמן, שתאריך היעד לפעולה מחוץ למסגרת האו"ם צריך להיות לאחר כינוס העצרת הכללית בספטמבר. אם אכן תיכשל ההידברות של אובמה מול איראן, ובייג'ינג ומוסקבה יכשילו סנקציות קשות של מועצת הביטחון - יש לדעתו לפעול להטלת המצור על ידי כל אחת ממדינות המערב בנפרד, תוך שיתוף פעולה הדוק.

 

ליברמן אמר שיש לכלול במאמץ זה, מחוץ למסגרת האו"ם, את מדינות האיחוד האירופי ואת הארגון בבריסל, את קנדה, אוסטרליה וכמובן את ארה"ב שתוביל את המהלך כולו. על רקע זה הנחה את נציגויות ישראל בעולם, לפעול כדי לגבש צעדים אפקטיביים שכל אחת מהמדינות תוכל לנקוט ישירות מול טהרן, בלא צורך בהתערבות מועצת הביטחון. "רק סנקציות קשות, שלא ייאפשרו למשטר האיראני להמשיך בהתעלמות מהעולם, ייאפשרו את עצירת הגרעין", אמר שר החוץ.

 

גם עתה, לקראת אפשרות של יצירת "בלוקדה" בינלאומית לעצירת הגרעין האיראני, ההערכה בירושלים היא שסין ורוסיה עלולות למנוע מצור אפקטיבי.

מצור שכזה, הסבירו גורמים בירושלים, צריך לכלול בין היתר פגיעה במשק ייצוא הנפט האיראני, ומניעת הוצאה של סחורות לנמלי איראן והוצאתן מהמדינה.

  

הנחת העבודה בפורום הבכיר ביותר בירושלים היא שרק פעולה אפקטיבית שכזאת תגרום לאיום ממשי על משטרו של אחמדי-נג'אד, החלש ממילא. זאת, שלב אחד לפני האפשרות שניצבת בפני המערב לפעולה בכוח.

 

לראיית ישראל, מצור אפקטיבי עשוי להביא לאחת משתי התוצאות: הפסקת תהליך ההתגרענות מצד אחמדי-נג'אד - כדי לא לאבד את השלטון בטהרן, או החלפת משטר האייתוללות על ידי העם האיראני - הפתוח ומודע לאווירה בעולם החופשי, כפי שנלמד לאחר הבחירות האחרונות. בנוסף, כך מקווים בישראל, תיפגענה גרורות איראן השכנות - חיזבאללה וחמאס. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אין לו זמן. נתניהו
צילום: דודי ועקנין
ליברמן. חושש מסין ומרוסיה
צילום: רויטרס
מומלצים