שתף קטע נבחר

זירת הקניות

סין: 500 הורעלו בגלל דליפה ממפעל סוללות

במשך חודשים דלף קדמיום מהמפעל למערכת המים המשמשת להשקיית שדות האורז והירקות. לאחר ששני תושבים מתו התגלתה הדליפה - ואז התברר גם שהיקף פגיעתה היה גדול הרבה מששיערו תחילה. וגם תקדים: ארגון סביבה קיבל אישור מהמדינה לתבוע את המדינה עצמה בגין קרקע שנמכרה ליזם פרטי

יותר מ-500 בני אדם בכפר במרכז סין הורעלו לאחר דליפה ממפעל כימי המייצר חומרי גלם לסוללות - כך דיווחה סוכנות הידיעות הממשלתית.

 

ריכוז גבוה ומסוכן של קדמיום נמצא בגופם של 509 מתוך 3,000 התושבים בכפר במחוז הונאן. 33 מתוכם אושפזו בבית חולים מקומי.

 

על פי ההערכה, הדליפה מהמפעל החלה לפני מספר חודשים ולא אותרה או טופלה. היא התגלתה רק לאחר ששני תושבים מהכפר חלו ומתו בחודש מאי ובחודש יוני, ובדיקות שבוצעו להם גילו את הריכוז הגבוה של החומר הרעיל.

 

סוכנות הידיעות שינהואה דיווחה כי לפני שבוע הפגינו כאלף מתושבי האזור נגד המפעל והשלטונות, בטענה שמנהלי המפעל מזרימים שפכים המכילים רעלים למקורות מים המשמשים להשקייה חקלאית. בעקבות ההפגנה נעצר מנהל המפעל לחקירה, ובמקביל השעו השלטונות שני פקידים בכירים מהאגף האזורי לשמירת איכות הסביבה.

 

חשיפה לריכוזים גבוהים של קדמיות עלולה לגרום לנזק לריאות ולקריסה של מערכת העצבים המרכזית. הדבר עלול להוביל לנזק מוחי ובמקרים חמורים למוות.

 

דליפות ממפעלים והזרמות יזומות של שפכים תעשייתיים רעילים שכיחים מאוד בסין, בעיקר בשל אכיפה דלה באזורי הפריפריה, ואי שמירה על תקנות וחוקים. מנגד, הצמיחה המהירה של התעשיה בסין הביאה לפריחה של מפעלי תעשיה לצד ערי הפריפריה. כתוצאה מכך רבות מהנהרות והתעלות המובילים מים להשקייה חקלאית מזוהמים מאוד בשפכים וחומרים רעילים אחרים.

 

בתוך כך, שלטונות סין אישרו השבוע לראשונה תביעה שהגיש ארגון סביבה נגד הממשל המקומי. הארגון, All-China Environmental Federation שנתמך על ידי הממשל המרכזי בבייג'ינג, הגיש בשם תושבים במחוז גיז'ו תביעה נגד הלשכה האזורית להקצאת קרקעות מדינה.

 

הארגון טוען שב-1994 מכרה הלשכה ליזם פרטי קרקע באזור בו מצוי אגם ייחודי, והוא התכוון להקים במקום מפעל משקאות. התושבים טענו שהקמת המפעל לא רק תפגע בנוף אלא גם תסכן את המים באגם. הארגון דרש שהלשכה - כלומר הממשלה - תפקיע מחדש את הקרקע משום שהבנייה טרם החלה בפועל.

 

מתן האישור להמשיך ולקדם את ההליך המשפטי היא תקדים, משום שהרשות השופטת אישרה למעשה להתארגנות של תושבים לתבוע את המדינה. עד כה אושרו הליכים דומים רק נגד חברות פרטיות.

 

מדובר גם בעוד סימן להתעוררות ולמעורבות הגוברת והולכת של הציבור בסין לעוולות חברתיות וסביבתיות. "הדבר יוביל לכך שעוד ארגונים חוץ-ממשלתיים (NGO) יגישו תביעות בנושאים שונים נגד זרועות וסוכנויות של המדינה ומדובר אם כך בפריצת דרך חשובה. המשמעות היא שתיפתח הדלת למעורכות גדולה יותר של הציבור באכיפה של חוקים סביבתיים", אמר אלכס וואנג, פעיל סביבה אמריקני המצוי בנושא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זיהום מקורות מים. ארכיון
צילום: AFP
מומלצים