שתף קטע נבחר
זירת הקניות

פשע מאורגן

לא פעם נתקלנו בכוכבות הוליוודיות שלבשו את אותה השמלה וזכו לשתי ביקורות אופנה הפוכות. איך יכול להיות שאותו בגד מקבל ביקורת אופנה שונה? מי קובע מה יפה ומה לא? איך הופכים לאייקון אופנה? והכי חשוב: איך נזהרים לא להיות קורבן אופנה? קוראת, שפרי הופעתך!

תמונותיה האחרונות של נינט טייב בעיתונות, עת חטפה את בן זוגה יהודה לוי למסיבת הפתעה, גררו לא מעט ביקורות אופנה איומות וימבה טוקבקים שליליים על בגדיה בעת ה'חטיפה'. טייב, שבדרך כלל רגילה למחמאות לגבי סגנון לבושה, עוברת בתקופה האחרונה מהפך וסופגת אש כמעט בכל פעם שהיא יוצאת מהבית. ואכן משהו בהופעתה נראה זר ולא מתאים. מבט שני ומדוקדק יותר בהופעתה הביא אותי למסקנה הכנה שאם קייטי פרי, האחיות אולסן או אפילו אמילי קרפל היו יוצאות ככה מהבית, הן היו זוכות לביקורות אופנה מחמיאות ואפילו מוגדרות כמובילות דעת קהל. השאלה שעולה מהמסקנה הזו היא למה? למה נינט ספגה אש בעוד אחרות היו צולחות את ביקורות האופנה ללא בעיות?

 

סימון אלמלם, סטייליסט בכיר בתעשייה, מסביר: "ה'לוק אנד פיל' לבגד היה נכון. מדובר במראה אופנתי ומעודכן, אבל - וזה אבל גדול - כל ההופעה ביחד פשוט לא התאימה לנינט, לגוף שלה ולאופיה כמו שאנחנו מכירים. הרעיון היה טוב אבל היא לא הצליחה לשאת אותו, ולכן היא נראתה מחופשת ולא אותנטית". בעצם, מה שסימון אומר הוא שהבגד חייב להתאים לאופיו, לגופו ולסגנונו האישי של מי שעוטה אותו. ברגע שאנחנו מאבדים את הפרסונה שלנו בתוך הבגדים, נכשלנו כישלון חרוץ. קורבן אופנה נולד.


יפה, אבל לא עלייך. נינט מפגינה תעוזה לא מוצלחת (יגל בר קמה)

 

רוצים יותר

באופן טבעי עולם האופנה סובב סביב טעם אישי, מה שמזמין ויכוחים רבים לגבי מה יפה ומה לא. פעמים רבות קורה שהכוכבים והסלבריטאים סופגים אש ממבקרי אופנה, אך הקהל הרחב לא תמיד מסכים. שי פרץ, כתב הרכילות של העיתון "פנאי פלוס" שאחראי על העלאת סף העצבים של לא מעט סלבריטאי ארצנו בתור זה שמתייג את הופעתם כ"שיק" או כ"שוק", לא מסכים עם סימון. לדעתו נינט נראתה כמו תאונת אופנה מהלכת דווקא מתוך בחירה ורצון לזעזע וליצור פרובוקציה, ובכך לשמר את הבאזז סביבה. לגבי הסיקור של הכוכבים הוא אומר: "הקוראים צריכים להבין שמה שהם יכולים ללבוש לעבודה או לבילוי ולהיראות בו מגניב לא יכול לעבור אצל מישהי שמצולמת נון סטופ. סלבריטאית רוצה סיקור? שתתכונן גם לסיקור לא מחמיא. ממנה אני מצפה ליותר. זה לא רק עניין של טעם, יש חוקים של מה מתאים לך ומה לא, וזאת הרי כל החוכמה".

 

הרבה קוראים לא מבינים למה המבקרים חושבים שדורית בר־אור היא המתלבשת הכי טובה בארץ.

"מעבר לזה שיש לה טעם מעולה, דורית בר־אור לעולם לא תלך בפריט שהוא סופר־טרנדי כמו נעלי גלדיאטור, למשל. היא עשתה את זה קודם, וכשכל אחת ברחוב הבינה שהיא חייבת זוג כזה בארון דורית נפטרה מכל הנעליים האלה. בשורה התחתונה מדובר בסטייל אישי וייחודי שמאפיין רק אותה".

 

אז אפשר להבין שכמבקר אופנה אתה תעדיף סגנון אישי וסטייל על פני עדכון אופנתי?

"ברור, לחלוטין. מי שיודע מה מתאים לו יכול להיראות הרבה יותר יפה ממישהו שחייב ללבוש את האופנה האחרונה".

 

מי לדעתך קורבן האופנה המושלם?

"באחד הגיליונות האחרונים סיקרנו את רונה־לי שמעון ואמילי קרפל לבושות כמעט באותה הופעה - נעלי גלדיאטור, ג'ינס סקיני וגופייה. למרות שלשתיהן יש טעם טוב בכל הקשור לאופנה, זה מקרה קלאסי של קורבן אופנה".


אייקון אופנה. קוקו שאנל

 

עולם חדש נולד

דבריו של פרץ רק מחזקים את הטלטלה האדירה שעוברת על עולם האופנה. הגורמים שמשפיעים היום על התעשייה הם לא אותם גורמים שחרצו גורלות בעבר. עד סוף שנות ה־90 שלטו בעולם הזה מעצבי העל, שקבעו את הטרנדים השולטים. עם תחילת שנות ה־2000 (אותן שנים שחשבנו שנתהלך בהן בחליפות כסופות כמו אנשי חלל) ועליית כוחו של האינטרנט, החלה בעצם כמיהה לאינדיווידואליות אופנתית ולמראה אישי. מעצבי על רבים הודו שהם שואבים השראה רבה מהרחוב ולאו דווקא מחברות הטרנדים כמו "View of Colors". אתרים של אופנת רחוב הפכו לנצפים ביותר, בנות רבות החלו לכתוב בלוג אופנה שעוסק במה שהן לובשות ופריטי וינטג' ייחודים הפכו לאוצרות של ממש.

 

מי את, פשניסטה יקרה?

העולם החדש הזה הוליד סלבריטאים של ממש בעולם האופנה. דמות מוכרת וידועה היא קורי קנדי, שהייתה בין הראשונות לפתוח בלוג אופנה שבו תיעדה את מראָה הייחודי. כמעט בין לילה היא נעשתה ליקירת עולם האופנה, כיכבה על שערים של מגזינים והפכה למכתיבת אופנה בעיני רבים. אולם קורי החלוצה היא רק אחת מיני רבות במגרש של אותן בנות עשירים, יורשות או בנות בוהמייניות שמקבלות כיסוי נרחב למסיבות שבהן הן מעבירות את חייהן וכמובן להופעתן באירועים האלה. דרי המינגווי, פיצ'ס גלדוף, לילי אלן, אלקסה ג'נג, אגנס דין וניקול ריצ'י הן רק חלק מהבנות שהתואר "אייקון אופנה" נזרק לעברן בכל ביקרות אופנה שמתייחסת אליהן.

 

קבוצה נוספת של פשניסטות היא כוכבות הקולנוע והזמרות שלא תמיד מיישרות קו עם ההופעה הזוהרת בסגנון שמלות האוסקר שציפו מהן ללבוש, והחלו להופיע לפרמיירות ולאירועים בבגדים ייחודיים, וינטג'יים ועם הרבה סטייל אישי. ברשימה הזו מככבת כמובן שחקנית סרטי האינדי קלואי סוויני. למעשה הסגנון שלה כה ייחודי, שעושה רושם שהיום היא כבר פחות מוכרת כשחקנית קולנוע ויותר זוכה להכרה כאורים ותומים של סטייל אישי. לקלואי טור אישי ב"Elle" הבריטי, והיא מככבת בקמפיינים של חברות אופנה מכל הסוגים. בחבורה של קלואי אפשר למצוא את האחיות אולסן, קייטי פרי, מישה ברטון, גווינת פלטרו וג'ניפר קונלי.


עוקפת את כולם בסיבוב. קלואי סוויני מלכת הסטייל האישי (גטי אימג')

 

אייקון? לא ממש!

כדי לעשות סדר ולתת את הכבוד המגיע לכל אחת ואחת בעולם האופנה, כדאי שתדעי שלמרות חוש האופנה המפעים שיש לבנות האלה התואר "אייקון אופנה" שייך רק למי שהשפיעה ושינתה את עולם האופנה - נשים שטרנדים או מוצרים קרואים על שמן. ברשימה זו מככבות ז'קלין קנדי בזכות המשקפיים והשמלות שיצרו מראה ייחודי לה; מדונה, שכל תקליט שהיא מוציאה גורר אחריו טרנד לבוש חדש (מהמראה הגותי / זנותי ב"כמו בתולה", דרך מראה הקאובוי ב"קרן אור" ועד מראה הסבנטיז ב"וידויים מרחבת הריקודים"); פטי סמית במראה הטומבוי הרוקרי שלה; דיאן קיטון פורצת הדרך כאנני הול בסרט "הרומן שלי עם אנני" בחליפות גבריות ועניבה; וכמובן ג'יין בירקין המושלמת, שבהשראתה יצרו בבית האופנה "הרמס" את תיק "ביקרין" היוקרתי, שכדי לזכות לגעת בו את צריכה להיכנס לרשימת המתנה של כמה חודשים ולהיפרד בערך מ־5,000$.

 

הנשים האלה השפיעו על עולם האופנה ושינו אותו. הבלוגריות והשחקניות עם הטעם המשובח הן פשינסטות אמיצות וכמעט הבחורות היחידות שיכולות לשאת כל טרנד, לוק ואביזר בלי להיראות מתאמצות או מוזרות מדי. הן לעולם לא נעזרו בסטייליסט שיגיד להן מה ללבוש, והן נראות אותנטיות לגמרי - זה בגנים אצלן.


ככה יוצרים פרובוקציה. ג'יין בירקין וסרז' גינזבורג דופקים הופעה

 

להעז או לשעמם

נינט, שצעדה זמן רב על השטיח האדום בהופעות מתוחכמות ומלאות סטייל ואף זכתה לתואר הכבוד "אייקון אופנה" בעקבות הפוני המדובר, אינה באמת קורבן אופנה. נכון שלעתים היא מפספסת, אבל חלק מהיותה זמרת ופרפורמרית מזמין אותה להתנסות במראות שונים מפעם לפעם. גדי אלימלך, הסטייליסט האמון על הופעותיה של נינט, מסכים עם דעתו של סימון לגבי תעוזה. "אדם שנמצא באור הזרקורים חייב להעז ולהצדיק את הכוכבוּת שלו", הוא אומר.

 

ולמרות זאת אנחנו נתקלות בפשעי אופנה של ממש אצל אלה שלא יודעים את הגבול עם הרצון להעז. בראש הפירמידה עומדת פריס הילטון, הבחורה והאגדה, שיכולה לקנות כל דבר שרק עולה בדעתה, ועוד לא דיברנו על הגוף המושלם. אך למרות הנתונים הטבעיים והכסף היא מציגה טעם רע פעם אחר פעם, מחליפה בגדים בלי סוף, עוטה על עצמה אינספור תכשיטים באותה הופעה, והכי חמור - מככבת בתמונות ללא תחתונים על ימין ועל שמאל.


אולי עוד בלינג בלינג איפשהו? פריס בעוד הופעה לא מוצלחת

(צילום: גטי אימג') 

 

מה איתי, מה איתי, מה איתי?

אבל את, שאינך כוכבת ובכל זאת רוצה לשמור על מראה איכותי, איך את תדעי להיזהר מהמלכודת המתוקה שטומן לך עולם האופנה? איך תימנעי מלהיות קורבן אופנה מהלך?

 

שני קריטריונים מרכזיים מגדירים את המונח "קורבן אופנה": האחד - בחירת בגדים שאינם מתאימים לאופי ובעיקר לגוף שלך, ובעצם נהירה אחרי טרנד בלי לשים לב אם הוא עושה לך טוב. כך בעצם נחשפנו לבנות רבות שהולכות בג'ינס נמוך מותן כשהן לא ממש יכולות להרשות לעצמן, או בנות עם אגן רחב שהולכות בחצאית גבוהת מותן כשברור שזה לא מחמיא להן. בריטני ספירס היא דוגמה טובה לבחורה רזה עם רגליים עבות שמתעקשת ללכת בשמלות מיני קצרצרות שרק משוות לה מראה קובייתי ולא מחמיא. עוד קורבן אופנה מהלך היא עינב בובליל שמתעלמת מממדי גופה. לא, אין לנו בעיה שהיא לא רזה כמו דוגמנית, אבל מידה אחת או שתיים יותר ממה שהיא לובשת כבר הייתה משפרת את כל ההופעה. גם אנחנו אוהבות להתלבש סקסי, אבל גם למחשוף יש גבול. את הגבול הזה גברת בובליל צריכה להכיר. "לדעתי קורבן אופנה קלאסי זו בחורה שרואה לוק מסוים בהפקת אופנה בעיתון ומעתיקה אותו כמו שהוא, בלי שום אמירה אישית", מוסיף גדי אלימלך.


אייקון אופנה. טוויגי 

 

הקריטריון השני נוגע לנהירה עיוורת אחרי מותגים, וצריכתם ללא שום קשר לכמה הם מחמיאים לך או באמת שווים את הכסף. לא כל מה שהוא "Chanel", "גוצ'י" או "פראדה" הוא באמת יפה או מתאים לך. לפעמים עדיף לשמור את הכסף למשהו אחר.  

 

סימון אלמלם, הסטייליסט הכי עסוק בארץ, מנדב לנו כמה טיפים על איך לא ליפול קורבן לחלונות הראווה שקוראים לנו לבוא.

  • דאגי שבמלתחה שלך יהיו כמה פריטים קלאסיים שתמיד יצילו אותך: שמלה שחורה קטנה, מעיל טרנץ', ג'ינס שיושב עלייך בול, טי־שירט שווה, ז'קט שחור מחויט וחצאית "מידי" כהה.
  • כשאת יוצאת לקניות, תראי מה יושב עלייך הכי טוב ומה הכי "את". בכל עונה יש הרבה טרנדים, ואת לא חייבת לאמץ את כולם. מראה הפאנק לא באמת מתאים לכל אחת, וגם לא המראה המחויט.
  • שלבי בין פריטים מסגנונות שונים, ואל תלבשי טוטל לוק אם את לא ממש בקיאה ברזי האופנה, אחרת את עלולה להיראות כמו קורבן מהלך.
  • למי שאינה חיה ונושמת אופנה, אני ממליץ להתרכז בבגדים בסיסיים בצבעים רגועים, ולהימנע מהדפסים גדולים ומבגדים טרנדיים מאוד.
  • אם את ממש מרגישה שאין לך את זה, אל תפחדי להיעזר בחברה טובה עם טעם טוב או בסטייליסט. מדובר בהוצאה חד פעמית שיכולה לעשות לך סדר בארון ובעיקר בראש לגבי מה הכי נכון בשבילך. 

 


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טעם אישי וייחודי. דורית בר אור
צילום: רפי דלויה
בזכות המשקפיים. ג'קי קנדי
צילום: Getty Images image bank
עטיפת האלבום
מראה הטומבוי הרוקרי. פטי סמית
עטיפת האלבום
כתבו לנו
מומלצים
מומלצים