שתף קטע נבחר

רפואה בישראל: מחסור חמור ברופאים ואחיות

דו"ח של משרד הבריאות חושף מחסור חמור במקצועות הרפואה: ירידה של 8 אחוזים במספר הרופאים משנת 2000 וירידה של 40 אחוזים באחיות. מחסור חמור במיוחד ברופאים מרדימים, רופאי פגים וטיפול נמרץ. אינפלציה ברופאי שיניים - פי 2 מאירופה

ירידה של 8 אחוז בשיעור הרופאים מאז שנת 2000 וירידה של 40 אחוז בשיעור האחיות. כך עולה מדו"ח של משרד הבריאות בנושא "כוח אדם במקצועות הבריאות".

 

בישראל ישנם 3.5 רופאים ו-5.9 אחיות לאלף איש. מדי שנה מקבלים 600 איש רישיון עיסוק ברפואה, כמחציתם בוגרי הארץ. מספר הסטודנטים בישראל קבוע בשנים האחרונות, אך מספר הרופאים העולים ירד בהשוואה לשנות התשעים. בנוסף, העובדה שהכשרת רופא אורכת שבע שנים עלולה לגרום לכך שאם לא יחול שינוי בשנים הקרובות נראה מחסור ממשי ברופאים.

 

בסוף 2008, למעלה ממחצית (57 אחוז) מהרופאים המומחים היו בעלי תעודת מומחה ברפואה פנימית (2,915 רופאים), רפואת ילדים (2,339), רפואת המשפחה (1,431), יילוד וגינקולוגיה (1,296) ופסיכיאטריה (1,142).

 

מחסור חמור ברופאי הרדמה, טיפול נמרץ ופגים

בקרב מקבלי תעודות המומחה ב-2008 בלטו גם המקצועות נוירולוגיית ילדים והתפתחות הילד, כירורגיה אורתופדית ורדיולוגיה אבחנתית. בשמונה השנים האחרונות נרשמה ירידה במספר המתמחים במקצועות הכירורגיה השונים. בנוסף, ישנם עוד שלושה מקצועות שהוכרו כמקצועות במצוקת כוח-אדם והרופאים המומחים והמתמחים בהם יקבלו תוספת שכר מיוחדת. מדובר במקצועות הרדמה, טיפול נמרץ ורפואת פגים (נאונטולוגיה). בשני המקצועות האחרונים ישנם כ-116 רופאים בלבד.


מחסור חמור במיוחד ברופאים מרדימים (צילום: גטי אימג')

 

גם מספר המסיימות את בתי הספר לסיעוד הולך ויורד בשנים האחרונות. בשנת 2008 היו בישראל 55,848 אחיות. 78 אחוז מהן מוסמכות והיתר מעשיות. מקרב האחיות המוסמכות, ל-40 אחוזים התמחות-על בסיסית, שהיא התמחות מקצועית נוספת. בשנה החולפת נוספו 1,108 אחיות חדשות, לעומת 1,837 בשנת 2000.

 

בהשוואה למדינות העולם נמצא כי שיעור הרופאים למאה אלף איש בישראל אמנם גבוה מהממוצע באיחוד האירופי, אך נמוך לעומת מדינות כמו ספרד, איטליה, גרמניה ורוסיה. לעומת זאת, שיעור האחיות בישראל נמוך בהרבה מהממוצע באיחוד האירופי. מקרב מדינות האיחוד רק בפורטוגל, פולין, בולגריה, רומניה ויוון השיעור נמוך יותר.

 

רופאי שיניים בישראל: כפול מהממוצע האירופי

המצב שונה בקרב רופאי השיניים: שיעור רופאי השיניים בישראל הוא הגבוה ביותר מבין מדינות האיחוד האירופי פרט ליוון. השיעור כמעט כפול מהשיעור הממוצע באיחוד האירופי.

 

"צריך להגביר את מספר הרופאים כדי לא לרדת משיעור של שלושה רופאים לאלף איש", אומר ד"ר חזי לוי, ראש מנהל הרפואה במשרד הבריאות, "הטיפול נעשה כיום בצורה טובה ואחראית אבל זה מביא להמון שחיקה ועלול להביא להצטברות תורים במקצועות מסוימים בשל מחסור במומחים".

 

"אנחנו רוצים להפוך את ההתמחות במקצועות אלו ליותר אטרקטיבית", אומר ד"ר לוי, "המחסור מקשה על העבודה השוטפת כאשר רופאים מומחים עושים תורנויות. זה גורם לשחיקה רבה ויש חוסר מורגש במקצועות האלו בפריפריה".

 

הפתרון: ייבוא רופאים מרדימים מגיאורגיה

בין התכניות שמקדם משרד הבריאות ניתן למנות הרחבה של מסגרות ההכשרה בישראל, שקולטות בשנים האחרונות 420 סטודנטים במקום 300, בנוסף אמורה

להיפתח פקולטה חמישית לרפואה בגליל, אך למרות ההכרזות היא תוכל לפי ההערכות לקלוט סטודנטים חדשים רק בשנת 2011.

 

בנוסף, משרד הבריאות יזם תוכנית להבאת רופאים מתמחים בהרדמה מגיאורגיה. הנושא עדיין נמצא בפיתוח, אבל כבר בתחילת 2010 צפויים להגיע כעשרה מתמחים לישראל.

 

ד"ר לוי מנסה גם לקדם, בשיתוף עם ארגון "נפש בנפש", העלאה של רופאים יהודים לישראל.

 

בתחום הסיעוד מפעילים משרדי הבריאות והאוצר תוכנית בפריסה ארצית להסבה של אקדמאים לתחום הסיעוד, אותה יחלו בשנה הקרובה 500 אקדמאים. בנוסף, יפתחו בשנה הקרובה עוד שלוש מכללות ללימודי סיעוד בתל-אביב, אריאל ובמכללת רופין.

 

ההסתדרות הרפואית: פשיטת רגל של המדינה

עם זאת, בהסתדרות הרפואית סבורים שמשרד הבריאות אינו עושה די כדי למנוע מחסור ברופאים. "נתוני הדו"ח מדאיגים מאוד, והם מצביעים על פשיטת רגלה של המדינה בכל הקשור לכוח האדם הרפואי", אומרים שם, "אנו מתריעים זה שנים מפני המחסור המתגבר ברופאים, אך עד עתה התייחסה המדינה בשאננות יתר לנושא, לא טיפחה ולא שמרה על ההון האנושי המועסק בשורותיה. לפי נתוני משרד הבריאות, החל מ-1995 בכל שנה יש ירידה קבועה של 200 רופאים במערכת שהם מתחת לגיל 44. יתרה מזו, בעוד שבמדינות הוותיקות באיחוד האירופאי מצטרפים כל שנה תשעה רופאים חדשים לכל 100,000 איש, הרי שבישראל מצטרפים רק ארבעה.

 

עקב המחסור הגובר ברופאים צפויה פגיעה קשה במערכת הבריאות הציבורית, בשל זליגת רופאים לרפואה הפרטית המציעה תנאים משופרים לאין ערוך.

 

לדעת הר"י, אין מנוס מגיבוש תוכנית חירום לאומית מידית שתפעל להכשרת מספר רב יותר של רופאים ולשיפור שכרם ותנאי עבודתם של הרופאים המועסקים במגזר הציבורי". 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רופאים. המספרים יורדים, צפו לתורים
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים