שתף קטע נבחר

  • דעות ומאמרים
זירת הקניות

השיקו בול לים המלח; עוד מעט זה יהיה גודלו

כולם נזעקו כששמעו שמפלס ים המלח ירד ב-19 ס"מ בחודש שעבר. חבל שלא קמו למחות כשכל ממשלות ישראל לדורותיהן התעלמו מהמקום המרהיב והאומלל הזה. עכשיו הם קופצים על רעיון תעלת הימים כאילו מדובר בפתרון קסם. כדי שיתעוררו אחרת נמשך לעקוב אחר המפלס הצונח ולבכות

לאחרונה זעקו הכותרות וסיפרו על ירידה של 19 ס"מ במפלס ים המלח. למי שאינו בקיא במתרחש במקום המרהיב והאומלל הזה, הנה חשבון פשוט: מדי שנה יורד המפלס ב-1.12 מטר, כלומר ממוצע של כ-10 ס"מ לחודש; בחודשים החמים רמת האידוי גבוהה יותר, לפיכך אין כל הפתעה בירידה של 19 ס"מ בחודש יולי.

 

מה שכן מפתיע הוא שכבר הרבה מאוד שנים כולם יודעים זאת - כולל ממשלות ישראל לדורותיהן - אך מאום לא נעשה מעבר להקמת שדולות או ועדות חקירה. רק לאחרונה הוקמה בכנסת מחדש השדולה למען ים המלח, והשיקה בול מיוחד לרגל המאורע; כמה חבל שמרוב אי-עשייה, בקרוב מאוד גודלו של ים המלח יהיה כגודל אותו בול.


הבול שהושק לכבוד ים המלח (צילום: גידי אבינערי)

 

ב-50 השנים האחרונות ירד מפלס ים המלח ב-25 מטר. אך הירידה הזו היא רק סימפטום למחלה הממארת הפושה הפושה במשק המים בישראל כתולדה ממדיניות ארוכת שנים של הממשלות לדורותיהן. המדיניות הזו הביאה חורבן לא רק על ים המלח אלא גם על מאגרי מי התהום, על הירדן הדרומי ועל כל הנחלים ומקורות המים בארץ, והפכה את כולם לתעלות שופכין.

 

פתרון מושלם או מקסם שווא? 

אבל ברקע נשמעים לאחרונה קולות מלאי אופטימיות, המדברים על תעלת הימים כפרויקט שיציל את המצב. אין מצער מזה שכן לא מדובר בתיקון של המדיניות הכושלת של משק המים אלא המשך ישיר שלה.

 

כיום חסרים לים המלח על מנת להשאירו במפלס הנוכחי כ-650 מליון מ"ק רק כדי לאזן את קצב האידוי. מי ייתן ידו "לבזבוז" מים שפירים רק כדי לאזן את מפלס ים המלח? עדיף הרי לתת לאחרים "להמציא" פרויקטים הזויים כמו זה של תעלת הימים. התוכנית היא להזרים לים המלח את פסולת המלחים שתיווצר לאחר התפלה והעברת המים השפירים לירדנים. מה שנקבל בעצם זה ים שפכים נוסף - ולא פתרון ארוך טווח וכולל.

 

עוד על תעלת הימים:

 

בקידום פרויקט תעלת הימים מעורבים גורמי רבי עוצמה - פוליטיים וכלכליים, מקומיים וזרים. המטרה המוצהרת שלהם היא להביא את הבנק העולמי להקים את התעלה בשם "השלום". גורמים בעלי אינטרסים כלכליים מובהקים מגלים עניין רב בפרויקט, שכל מטרתו לספק מים מותפלים לירדן, וקושרים אליו פרויקטים מגלומנים מכל מין וסוג אפשרי. בישראל התחלפו ממשלות, קואליציות ושרים והשתנה סדר היום הלאומי, אך לא חל שינוי בתכנית או ברמת הנמרצות וההתלהבות בה מקדמים אותה נציגי ממשלה. 

 

פתרון בעיית המים של מדינת ישראל צריך להתייחס למחסור הצפוי במים שפירים, לצורך בחלוקת מקורות המים בין מדינות האזור, לניצול מי קולחין, תפיסת מי שיטפונות, הטיפול בצנרת המיושנת והחינוך לחיסכון. במקום לטפל בכל אלה הממשלה רואה בתעלה "תרופת פלא".

 

אסור ללכת שולל אחר מקסמי שווא שכאלה כל עוד לא נבחנו ברצינות כל החלופות. מחקרים מעלים סימני שאלה גדולים ורבים סביב ההשפעות הסביבתיות שתגרום התעלה לים סוף, לערבה ולים המלח. אין ספק שיש לבחון את כל החלופות לעומקן, לפני שממהרים לחתום על חוזים מפוקפקים. אחרת נמשיך לעקוב בצער אחר המפלס הצונח, עד שיהיה מאוחר מדי להצילו.

 

מצלמים את ים המלח המתייבש - פרויקט מיוחד:

 

הכותבת היא מנהלת עמותת נגב בר-קיימא וזוכת אות מפעל חיים להגנה על הסביבה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ים המלח כפי שצולם מהחלל לאחרונה
צילום: רויטרס/NASA
מומלצים