שתף קטע נבחר

  • דעות ומאמרים
זירת הקניות

שעת המבחן של ארדן

במשך עשר שנים זיהם מפעל "כרמל כימיקלים" בעתלית את הסביבה, ולא עזרו מכתבים, התרעות, הרשעות וקנסות. היום זה ייגמר: המשרד להגנת הסביבה ישלול מהמפעל את היתר הרעלים שלו, ויחזיר לעצמו את האמינות שלו כמי שמגן על הציבור מפני אלה שגורפים רווחים על חשבון הבריאות שלנו

היום, יום שלישי, יהיה "היום". היום בו הרשויות בישראל ייקחו אחריות ויחזירו את האמון לאזרח הקטן. היום בו תושבי המדינה ידעו שיש מי שבאמת דואג לאיכות הסביבה ולבריאות שלהם. היום בו האזרחים יעמדו בראש סדר העדיפויות, מעל התעשיינים ובעלי ההון. יום האל-חזור.

 

היום, כאשר המשרד להגנת הסביבה בראשות השר גלעד ארדן לא יחדש את היתר הרעלים של מפעל "כרמל כימיקלים" בעתלית, הוא יפרע את החוב הסביבתי המצטבר של המפעל, ויפסיק את אוזלת היד שהפגינה המדינה במשך שנים ארוכות.

 

עשור של זיהום וגרירת רגליים

הסאגה המלוכלכת של "כרמל כימיקלים" מתפרשת על פני עשור - עשר שנים במהלכן נמצא כי המפעל זיהם את האוויר, הים והקרקע, ועבר שוב ושוב על התקנות והחוקים. עשר שנים במהלכן סבלו תושבי עתלית מריחות מבחילים, בעיות נשימה, ילודה חריגה של פגים ותופעות בריאותיות אחרות, חמורות אף יותר; יותר מכל - אלה היו עשר שנים בהן חששו תושבי עתלית מפני העתיד, וחשו חסרי אונים.

 

בעשר השנים הללו עמדו ארגוני הסביבה והתושבים מול המפעל ובעליו, ומול הרשויות, הזהירו ומחו. במשך כל אותן שנים מצא המשרד להגנת הסביבה חריגות קשות מהתקנים, התריע, ערך שימועים וניהל הליכים משפטיים - אך דבר לא השתנה.

 

רק בשנה האחרונה, בסיבוב האחרון של המאבק הממושך הזה, שוב מדד המשרד להגנת הסביבה במפעל ריכוזים חריגים של החומר המסרטן פורמאלדהיד, ואיתר חריגות נוספות. המפעל זומן לעוד שימוע, ופעם נוספת נדרש לעמוד בתנאים ולתקן ליקויים - אחרת ישלל ממנו היתר הרעלים, שמאפשר לו להמשך לייצר.

 

ואז זה קרה שוב: בחסות בית המשפט הושגה פשרה שנתנה למפעל עוד ארכה אחת עד סוף אוגוסט, לטפל בליקויים ולעמוד בתנאים. המפעל הבטיח להיות הפעם "ילד טוב".

 

המפעל מודה בהפסד בקרב - לא במלחמה

אלא שהמציאות חזקה יותר כנראה מהגזים האופפים את עתלית. לטענת המשרד להגנת הסביבה, מבדיקות שבוצעו בימים האחרונים התברר שהמפעל לא עמד בתנאי ההסדר, ולא הסדיר את כל הליקויים והחריגות. אנשי המשרד מדדו פליטות של פורמלדהיד בריכוזים הגבוהים פי 130 מהמותר, ובמקומות מסויימים במפעל אפילו לא הצליחו לעמוד ולהשלים את המדידה מפאת האוויר המזוהם. במשרד החליטו: היתר הרעלים יישלל כפי שקבע בית המשפט - החל ב-1 בספטמבר.

 

המפעל טען מנגד שעמד בכל ההתחייבויות ושבכלל יש לו עוד זמן עד אוקטובר, אך בד בבד הכיר בהפסד בקרב, ושלח אתמול את עובדיו לחופשה כפויה. עם זאת, במפעל מקווים לקבל את ההיתר בחזרה בעוד שבועיים, אחרת - הם מאיימים - ייסגר המפעל, יועתק לחיפה, וכל העובדים יפוטרו. הם קראו לשר ארדן לגלות אחריות ולא לסגור מפעל ולגרום לפיטורי עובדים בתקופה כלכלית כה קשה.

 

טענות המפעל הן ניסיון בזוי להסיר מעליהם את האחריות למעשיהם בכל השנים הללו. הטענות הללו, שנשמעות לא פעם מפי תעשיינים על כך שהם מספקים פרנסה לעובדים בפריפריה, חייבות להיפסק. קיומו של מפעל המפרנס מאות עובדים אינו רישיון לזהם את הסביבה, ולא ייתכן שמפעל יגרוף רווחים תוך סיכון הציבור. אפשר וצריך לשמור על איכות הסביבה ועל התעשייה גם יחד.

 

שעת המבחן של ארדן

אסור למשרד להגנת הסביבה להתכופף עוד בפני טענות כאלה. הוא התהדר לאחרונה שהוא מקדם, יחד עם התעשייה, תוכניות להפחתת זיהום האוויר, הקרקע והמים באזורי תעשייה בצפון ובדרום. האחריות להפחתת הזיהומים חלה על המפעלים, והאחריות לפקח ולהציב גבולות - על המשרד.

 

שלילת היתר הרעלים של "כרמל כימיקלים" חייבת להיות נקודת מפנה שתחזיר למשרד להגנת הסביבה את יכולת ההרתעה שלו מול התעשייה - ואת אמון הציבור. זו תהיה ההוכחה האמיתית לתהליכים שמנסה המשרד להוביל לאחרונה, ומבחן אמיתי להבטחה של ארדן ל"אפס סובלנות כלפי מזהמים".

 

היא תחזיר את האמינות גם לתעשיינים שמשקעים מאמצים ומשאבים רבים במניעת זיהום. היא תחזיר לציבור את הזכות הבסיסית לנשום אוויר נקי, ותוכיח שלמאבק ציבורי-סביבתי יש כוח ומשמעות.

 

ד"ר עדי וולפסון הוא מרצה במרכז לתהליכים ירוקים במכללה האקדמית להנדסה ע"ש סמי שמעון
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים