שתף קטע נבחר

בצל פרשת לוקרבי: קדאפי חגג 40 שנה בשלטון

זו הייתה אמורה להיות המסיבה לציון השלמת המסע שעשה מועמר קדאפי, ממנהיג מנודה אל קדמת הבמה העולמית. ואולם קבלת הפנים החמה שערך למחבל מלוקרבי וכמה פרשיות נוספות הוכיחו שהוא עדיין שנוי במחלוקת. להוגו צ'אבס זה לא הפריע

לוב חגגה היום (ג') בתהלוכות, מחולות ומפגן אווירי את יום השנה ה-40 להפיכה הצבאית שבה עלה קולונל מועמר קדאפי לשלטון. ואולם החגיגות שנועדו לסמל את שובה של המדינה המנודה לשעבר אל הבמה העולמית אחרי שוויתרה על הנשק הגרעיני והטרור, שלל פרשיות - משחרור המחבל מפיגוע לוקרבי, מעצרם של שני אנשי עסקים שוויצרים ואפילו צבע העשן שפלטו מטוסים במפגן - שיקפו את המתיחות האמיתית ביחסי קדאפי עם המערב.

 

המנהיג הלובי הססגוני פתח את החגיגות עוד לפני עלות השחר - באותה שעה שלפני ארבעה עשורים בדיוק החלה הפיכתו. החגיגות יימשכו ארבעה ימים, ובמהלכם גם יערוך קדאפי סעודה בבסיס חיל אוויר אמריקני לשעבר שהפך לבסיס של צבא לוב. לוב הזמינה ראשי מדינות רבים לחגיגות, אך ממשלות רבות העדיפו לשגר שליחים בדרג נמוך. צעד זה משקף את חששן כלפי המדינה האפריקנית על רקע הסגרתו לידיה של האיש היחיד שהורשע באחריות לפיגוע מעל לוקרבי ב-1988, שבו נרצחו 270 בני אדם. מי שבכל זאת החליט להגיע הוא נשיא ונצואלה הוגו צ'אבס, שהתקבל כאורח של כבוד.


כרזה של קדאפי באיצטדיון טריפולי, הערב (צילום: AFP)

 

מאז שוחרר ב-20 באוגוסט עבד אל-בסט אל-מגרהי מטעמים הומניטריים, בשל מחלת סרטן הערמונית ממנה הוא סובל, הוא אושפז בבית חולים וגורמים לובים טענו כי הוא גוסס. על רקע טענות לפיהן אל-מגרהי שוחרר במסגרת עסקה בין בריטניה ללוב, פרסמו ממשלות בריטניה וסקוטלנד תכתובות רשמיות שהיו בנושא. במכתב ממשרד החוץ הבריטי לגורמים סקוטים נכתב כי אין כל מכשול משפטי בפני השבתו לארץ מולדתו, וכי בניגוד לטענות בנושא - בריטניה מעולם לא הבטיחה לארה"ב להשאירו בכלא בסקוטלנד.

 

לציון יום השנה להפיכה ערכה לוב תהלוכה צבאית, ועם רדת ערב חגיגה גדולה באיצטדיון. לקראת התהלוכה יצאו המוני חיילים אל הרחוב הראשי המוביל מטיילת טריפולי לכיכר הירוקה והניפו דגלים לובים ירוקים. אחרי עלייתו לשלטון, קדאפי גונה במשך עשורים על תמיכתו בטרור הבינלאומי, ובשל אחריותו בין היתר לפיגוע בטיסת "פן אם" מעל לוקרבי. לאחרונה הוא ניסה לשקם את תדמית ארצו ולהפוך אותה לחברה מקובלת בקהילה הבינלאומית. בשנים האחרונות הפתיע את העולם כשהסכים לוותר על הנשק הגרעיני, צעד שהוביל לחידוש היחסים עם ארה"ב.


פרשים לובים על סוסיהם באיצטדיון (צילום: AP)

 

בחודש הבא צפוי קדאפי לערוך ביקור ראשון בארה"ב, לרגל העצרת הכללית של האו"ם, אך גם ביקור זה לא נעדר סקנדלים. בניו-ג'רזי, שעשרות מתושביה נספו באסון לוקרבי, מחו רבים על כוונת קדאפי להקים אוהל בסגנון בדואי בשטח אחוזה השייכת לממשלה הלובית. בסופו של דבר הובילה המחאה להתקפלות לובית, ונודע שקדאפי יישאר בניו-יורק.

 

בתוך כך, גורמים שוויצרים אמרו כי לוב הפרה את

 הבטחתה לשחרר שני אנשי עסקים שמוחזקים במעצר מאז הקיץ שעבר, על רקע משבר ביחסים סביב מעצרו באותה עת של בנו של קדאפי בשוויץ. משטרת ז'נבה עצרה את חניבאל קדאפי ורעייתו במלון יוקרה, בחשד שהכו שניים ממשרתיהם. לוב הגיבה בפגיעה ביחסים עם שוויץ ומעצר אנשי העסקים, בטענה שהפרו את חוקי ההגירה.

 

אם לא די בכך, בעיות צצו גם בחגיגות עצמן. איטליה הודיעה שלוב ביקשה שצוות אקרובטי של מטוסי קרב שתוכנן לטוס מעל טריפולי יפלוט רק עשן ירוק - הצבע המיוחס למשטרו של קדאפי. ואולם ראש הממשלה האיטלקי סילביו ברלוסקוני אמר כי אם כך, לא יתיר למטוסים - שבדרך כלל פולטים את שלושת צבעי הדגל האיטלקי - לטוס כלל. בסופו של דבר טסו המטוסים האיטלקים, וצבעו את השמים באדום, לבן וירוק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מועמר קדאפי חוגג 40 בשלטון
צילום: רויטרס
אל-מגרהי. מאושפז בבית חולים
צילום: AP, Channel 4 News, via APTN
הבית בניו-ג'רזי. בסוף קדאפי ויתר
צילום: AP
צילום: AFP
צ'אבס. התקבל כאורח כבוד
צילום: AFP
צילום: רויטרס
גם אבו מאזן הגיע
צילום: רויטרס
מומלצים