שתף קטע נבחר

הפינים באים

כ-1,500 יהודים חיים היום בקהילה היהודית בפינלנד. אבותיהם חיו תחת שלטון הצאר הרוסי, זכו לעצמאות בתחילת המאה -20 ואף נלחמו במלחמת העולם השנייה. קבלו הצצה

שלג, קור, אולימפיאדת החורף ויארי ליטמאנן יהיו כנראה האסוציאציות של רוב הישראלים למשמע המילה פינלנד. לא רבים יודעים כי במדינה הסקנדינבית ישנה קהילה יהודית עם היסטוריה בת כמעט 200 שנה. אתמול (יום ד') נפתחה בבית התפוצות תערוכה הסוקרת את סיפורם של יהודי פינלנד - החל משנות ה-30 של המאה ה-19 ועד שנות ה- 70 של המאה שעברה. המבקרים יזכו להצצה נדירה לקהילה יהודית קטנה בעלת סיפור ייחודי.

 

באדיבות הארכיון הלאומי של פינלנד

 

בתערוכה, שזכתה לשם "אוהל תפילה ביער מושלג - סיפורה של יהדות פינלנד", יוצגו מסמכים, תמונות מאלבומים פרטיים, חפצים ומכתבים, שיחד מבקשים לתאר את חיי הקהילה, שכיום מונה כ-1,500 איש.

 

התערוכה הופקה על-ידי הארכיון הלאומי של פינלנד בשנת 2006, לציון חגיגות המאה להקמת בית הכנסת של הלסינקי. כעת, שלוש שנים לאחר מכן, התערוכה עושה עלייה הודות לשיתוף פעולה בין הארכיון הלאומי של פינלנד לבין בית התפוצות בתל-אביב.

 

התערוכה מחולקת לארבעה חלקים כשכל אחד מהם מבקש לספר סיפור אחר על יהודי פינלנד. החלק הראשון נקרא "בשירות הצאר", ועוסק בתקופה בה פינלנד הייתה תחת שלטון רוסי. החלק השני מכונה "אנחנו יהודי פינלנד", ומספר על תקופת קבלת עצמאותה של המדינה, ב-1917. החלק השלישי מוקדש למלחמת העולם השנייה, ובחלק הרביעי מתוארים הקשרים התרבותיים ושיתוף הפעולה בין פינלנד לישראל ומכונה "לצד ישראל".

 

גאולה גולדנברג, רשמת ומנהלת תצוגות הקבע בבית התפוצות, ואוצרת תערוכת יהדות פינלנד, אמרה ל-ynet כי למרות שמדובר בקהילה קטנה, שמאז קוֹם המדינה עלו ממנה רק כ-700 איש - יש לתצוגה  חשיבות גדולה. היא הדגישה כי הייעוד של בית התפוצות הוא העלאת המודעות ליהדות התפוצות, ללא קשר לגודל הקהילה.

 

  • התערוכה "אוהל תפילה ביער מושלג" בבית התפוצות בתל-אביב תינעל ב-31.12.09. המבקרים שיגיעו יוכלו לצפות באילן יוחסין מקוון המקיף את מרבית המשפחות היהודיות בפינלנד. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים