שתף קטע נבחר

בארה"ב ידעו על הצהרת נתניהו "לריכוך הימין"

וושינגטון מחתה בתקיפות על כוונת ישראל לבנות בשטחים לפני הקפאה - אבל ל-ynet נודע שהאמריקנים לא הופתעו, וכבר דווחו על כך השבוע. המניע: לרכך את הקשיים הפוליטיים בישראל. למרות המחלוקת שצפה, סיכום אפשרי כבר ביום חמישי

ישראל לא הפתיעה את ארצות הברית בהודעה שיצאה מירושלים, על הכוונה לאשר מאות יחידות דיור חדשות בהתנחלויות לפני הקפאת הבנייה. מקורות בוושינגטון אמרו אמש (יום ו') ל-ynet שהממשל לא הופתע, גם אם לא אהב את ההצהרה הישראלית - שאינה מסייעת ליצירת אווירה טובה במאמץ האמריקני להביא לחידוש שיחות השלום בין ישראל והפלסטינים.

 

הנציגים הישראלים שנועדו עם השליח המיוחד ג'ורג' מיטשל ביום רביעי בניו-יורק, עו"ד יצחק מולכו ותת-אלוף מייק הרצוג, מסרו לו על הכוונה לפרסם הודעה לפיה תאושר בניית מאות יחידות דיור ביהודה ושומרון. נראה כי ההסבר היה שראש הממשלה, בנימין נתניהו, זקוק להודעה כדי לרכך את הקושי הפוליטי שבהחלטה על ההקפאה הצפויה בהתנחלויות.


בנייה במזרח ירושלים. נצי הליכוד עושים שרירים (צילום: גיל יוחנן)

 

לדברי המקורות, ההודעה הישראלית לא תפגע בהמשך השיחות, במאמץ לסגור את הסיכום האמריקני-ישראלי כבר ביום חמישי בשבוע הבא, אז ייפגש מיטשל עם נתניהו בירושלים.

 

אמש נודע כי לפני בואו לישראל, יפגוש מיטשל נציגים ממדינות המפרץ הפרסי, כדי לקדם את נושא צעדי הנורמליזציה עם ישראל - שמוגדר כמעין תנאי להקפאת התנחלויות. מיטשל אמור להיוועד בארה"ב עם יורש העצר של איחוד האמריויות הערביות, ובהמשך ייצא לפגישות במפרץ. בישראל הוא ינחת ביום חמישי.

 

"אובמה לא מקבל את הרחבת ההתנחלויות"

מוקדם יותר הגיבה וושינגטון באופן רשמי לכוונותיו של נתניהו ו"הביעה צער" על הצעד הישראלי. "כפי שהנשיא כבר אמר, ארצות הברית אינה מקבלת את החוקיות של המשך הרחבת ההתנחלויות ואנחנו מאיצים בהם להפסיק", מסר דובר הבית הלבן, רוברט גיבס. הודעתו המהירה והנחרצת באה לאחר לאחר כמה שבועות שבהם נזהר הממשל שלא להעלות לכותרות את חילוקי הדעות עם ישראל. 

 

בתדרוך שנערך במחלקת המדינה נשאל הדובר, איאן קלי, אם ישראל לא ירקה בפרצופה של ארה"ב. "יריקה עלינו? לא. אנחנו שותפים. יש לנו דיאלוג טוב ויחסים מצויינים. ישראל פתוחה מאוד לגבי האינטרסים שלה ואנחנו פתוחים לגבי האינטרסים שלנו. אנחנו מאוד ברורים כאן", אמר קלי.

 

לדבריו, ארה"ב סבורה שהצדדים המעורבים במשא ומתן צריכים לפעול בהתאם למחוייבויותיהם במפת הדרכים. "לישראלים זה אומר שעליהם להקפיא את הבנייה בהתנחלויות, על הפלסטינים לשפר את יכולתם לדאוג לביטחונם ועל מדינות ערב לנקוט בצעדים לקראת נורמליזיציה עם ישראל. אנו מצטערים על כוונת ישראל להמשיך בבנייה".

 

בישראל, הפרסומים האחרונים על הסכם מתגבש להקפאת הבנייה הכניסו את פעילי הימין לתזזית, והם גיבשו דרך פעולה נגד נתניהו בשיתוף חברי כנסת מהצד הנצי של הליכוד. בין היתר הוחלט לתקוף את נתניהו ישירות, להאשים אותו בסטייה מדרכי הליכוד, ואף בבגידה בבוחרים -

 אך בינתיים לפעול בשקט יחסית, ולהתמקד בכנסים מאורגנים עם אנשי ליכוד.

 

אמנם, ההצהרה על הבנייה לפני הקפאה גררה ברכות בליכוד. "נתניהו מוכיח שניתן לשים קץ ל'מתן ומתן', וישראל לא תתכחש לריבוי הטבעי בגדה המערבית ותמשיך לבנות שם", אמר השר יולי אדלשטיין, אחד מיני תומכים רבים בנתניהו.

 

בעולם, כצפוי, היו תגובות אחרות לגמרי. גורם פלסטיני בכיר אמר ל-ynet שהרשות תשקול פנייה לאיחוד האירופי בבקשה להטלת סנקציות על ישראל בגין המשך הבנייה, וגם שרי החוץ האירופים הביעו מחאה על הכוונות הישראליות "שמעכבות את חידוש תהליך השלום".


פורסם לראשונה 04/09/2009 23:50

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו ומיטשל. סיכום ביום חמישי?
צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
מומלצים