שתף קטע נבחר

לינוקס: בגדי הנוקיה החדשים

סימביאן אאוט, לינוקס אין. בחירת מערכת ההפעלה ממשפחת לינוקס למחשב הלוח החדש ‭,N900‬ מלמדת כי נוקיה מתכוונת לוותר על מערכת ההפעלה הוותיקה

כבר תקופה ארוכה ברור לכל כי נוקיה מסתירה סוד מסחרי; סוד שאולי כולל את מענה הדור הבא למתחרים האטרקטיביים כמו ה-iPhone, הבלקברי ומכשירי האנדרואיד, ששוחקים לאט ובזהירות את נתח השוק שלה בתחום הסמארטפונים.

 

לפני חודשים ספורים נראה היה שאת הפנייה החדה תבצע החברה לכיוון האנדרואיד של גוגל אבל בשבוע שעבר, עם חשיפת הטאבלט (מחשב לוח) החדש של נוקיה, ‭,N900‬ התברר כי הכיוון הוא דווקא לינוקס. ולא סתם לינוקס, אלא מערכת ההפעלה ‭,Maemo‬ המוכרת למשתמשי הטאבלטים של החברה מהדורות הקודמים ‭.(N800, N700)‬

 

כיום מחזיקה נוקיה בארסנל שלה כמה מערכות הפעלה: הראשונה היא ‭,S30‬ שמיועדת למכשירים זולים (שבדרך כלל מופנים למדינות העולם השלישי‭.( ‬השנייה, ‭,S40‬ מיועדת למכשירים ברמת תכונות ומחיר בינונית, ולמכשירים היקרים יותר יש את ‭,S60‬ המוכרת כסימיביאן לדורותיה.

 

נוקיה, מתברר, קוראת באומץ את המפה: היא מעריכה ש"כוחות השוק" מובילים לכך שאותה מערכת הפעלה שתרוץ בשנים הקרובות על המכשיר הסלולרי, תרוץ גם על מחשבי הנטבוק ואולי על כל הגאדג'טים הניידים.

 

סימיביאן, יודעים בנוקיה, מתאימה רק למכשירים סלולריים ולא ניתן להתאימה לעבודה מול מחשבי לוח או נטבוקים, באותה קלות שבה ניתן הדבר עם לינוקס או אנדרואיד. נוקיה מבינה שכדי לא לאבד עוד נתח שוק יקר, היא חייבת לעשות צעד דראסטי, והצעד הראשון הוא אימוץ מערכת לינוקס קלילה, עכשווית, מעודכנת.

 

 

הנמר הזקן מתעורר 

מערכת ההפעלה סימביאן, שעד לבוא האייפון נחשבה לנוחה מכל מתחרותיה, הלכה בחודשים האחרונים בדרכה של ‭.Windows Mobile‬ הגירסה האחרונה של המערכת לבית מייקרוסופט סבלה מחוסר פירגון בעיקר בגלל סירבול ודריכה במקום לאורך חודשים ארוכים, במיוחד כאשר מערכות ההפעלה המקבילות משודרגות והופכות ידידותיות ומהירות יותר.

 

מיקרוסופט החליטה להשקיע במערכת ההפעלה בגרסה ‭,7‬ שצפויה להופיע בשנה הבאה ולהוות מהפך דרמטי מול הגרסאות הקודמות. עד אז אנחנו צפויים לראות מבול מכשירי אנדרואיד של מגוון חברות, והמשך התחזקות לאפל ול-‭.RIM‬

 

האם הצעד של נוקיה אינו מאוחר מדי? האם בכוונת הענקית הפינית להשיק עתה מכשיר אחד בלבד עם ‭,Maemo‬ או ליין שלם של מוצרים מבוססי לינוקס? את זה ימים יגידו.

 

משחק קצר באמולטור של מערכת ההפעלה Maemo מגלה מהירות נאה מאוד, המעבר בין המסכים מתבצע באנימציה, והממשק אינטואיטיבי ומזכיר מאוד את זה של אפל. בכל מקרה, הוא נוח ומרענן יותר מהממשק העכשווי של סימביאן. הדפדפן, מבית מוזילה, יציב למדי (עדיין לא מדובר בגרסה מסחרית) והוא כולל תמיכה מובנית בפלאש ווידאו. מסך המגע, כמה חבל, הוא מהסוג המוכר לנו כיום במכשירי נוקיה והוא לא כולל אפשרות למולטי-טאץ' (שימוש בשתי אצבעות להגדלה/ הקטנה‭.(‬

 

סמסונג מחכה בפינה  

אחד היתרונות של מערכת Maemo היא התמיכה בפעולת מספר יישומים במקביל (בשונה מהאייפון‭.(‬ יתרון אחר הוא ההתבססות על קוד פתוח, מה שיקל משמעותית על פיתוח יישומים חופשי. בנוסף, מערכת ההפעלה והמכשיר החדש נותנים משקל משמעותי לרשתות החברתיות (בין השאר, יישומים מובנים של פייסבוק וטוויטר) ומקנים למשתמש יכולת לנהל חיים דיגיטליים מלאים דרך הרשת.

 

ומה יהיה על סימביאן הישנה והטובה? לטווח הארוך קשה לראות את נוקיה מחזיקה שתי מערכות הפעלה למכשירי היוקרה שלה. היא תתקשה גם לתחזק במקביל שתי "חנויות" וירטואליות לשתי מערכות הפעלה שונות. סביר שההכרעה תידחה עד שתתברר מידת הצלחתו של ‭.N900‬ אם בטווח הארוך תחליט נוקיה לנטוש את קרן סימביאן, שעליה השתלטה בעבר, לא מן הנמנע כי מי שתשמח לרשת אותה בקרן תהיה מספר 2 הנצחית, סמסונג הקוריאנית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים