שתף קטע נבחר

מדבקות ברכבת: "ג'ובניקון, פנה מקום"

נוסעים ברכבת נתקלו בימים האחרונים במדבקות שהדביקו אלמונים, המנחות חיילים לפנות את מושבם לקרביים שביניהם, תחת הכותרת "והדרת פני לוחם". הפקחים - בעלי רקע קרבי - דווקא מתלהבים. הג'ובניקים נעלבו: "זו אפליה"

הסטיקר שהוריד את הג'ובניקים מהפסים. נוסעי רכבת רבים הופתעו בימים האחרונים לגלות מדבקה חדשה המעטרת את קירות המעברים ברכבות ברחבי הארץ. על המדבקות נכתב "ג'ובניקון פנה מקום - והדרת פני לוחם", והן מסבירות באופן גרפי לחייל ה"ג'ובניק" שעליו לפנות את מקומו לטובת החייל הקרבי.

 

רונן, תושב בני ברק, נתקל במדבקה כזו. "רואים שם מין ילד כזה עם מדים ונעלי ספורט, שיושב על מושב ברכבת והחולצה שלו פתוחה, עם פס אדום שמייצג כאילו את הג'ובניקון", סיפר ל-ynet. "לצדו רואים חייל קרבי עם רובה ומעליו סימן וי. המדבקה מודבקת במעבר בין קרון לקרון, במקום ממש בולט לעין. זה פשוט מזעזע. זאת אפליה בין דם לדם. הייתי בשוק, זה בלתי יאמן בכלל. זאת פעם שנייה שאני נתקל בסטיקר, כבר ראיתי אותו לפני שבוע ברכבת אחרת".


המדבקה המדוברת. "אפליה בין דם לדם" (צילום: ירון ברנר)

 

התעלול הזה נהגה ובוצע באופן עצמאי על-ידי גורמים לא ידועים. ברכבת ישראל מכחישים כל קשר. "רכבת ישראל מודעת למדבקות ופועלת להסירן", נמסר. "יש להדגיש כי המדבקות אינן יוזמה של רכבת ישראל וברכבת רואים את הדבקתן בחומרה רבה".

 

הפקחים בעד הקרביים

ככל הנראה, במטרה לשוות למדבקות מראה רשמי, הטביעו המדביקים האלמונים חותמות אישיות של פקחים ברכבת על המדבקות. אחד הפקחים שחותמתו הופיעה על מדבקה כזו טען בשיחה עם ynet כי אין לו מושג איך השתרבבה חותמתו לסטיקר. "אולי עובד הניקיון ברכבת עליו פיקחתי הדביק אותה", טען. הוא הסביר כי בתום ניקיון הרכבת, הפקח נדרש להטביע את חותמתו על דף הסידור על מנת לאשר שהניקיון אכן בוצע לשביעות רצונו.

 

ובכל זאת, אף שהפקחים שהתראיינו לכתבה זו נמנעו מקבלת אחריות רשמית להדבקת המדבקות, ניכר היה שלא רק שהם לא עשו דבר נגד התופעה, הם אף מברכים על היוזמה ומצדדים בעמדת המדביקים האלמונים.

 

"זה גימיק יפה", אומר אחד מהם. "רובנו יוצאי קרבי, וברור שלדעתנו צריך לתת לקרביים עדיפות על פני ג'ובניקים". פקח אחר מזכיר כי על פי ספר התקנות ברכבת, חיילים זכאים להעדפה בעלייה לרכבת (אם היא מלאה) או במקומות ישיבה. אבל מבחינתו, הדברים אמורים רק לגבי חיילים קרביים.

 

"ג'ובניקים מפונקים, הם עושים בלגן ברכבת, שמים רגליים על המושבים, מלכלכים ושמים מוזיקה בטלפון הנייד בקול רם", הוא טוען. "מבחינתנו עדיף שייסעו לבסיס במכוניות שלהם. קרביים, לעומת זאת, מכבדים את החוקים ברכבת. שלא לדבר על זה שהם מגיעים עם תיקים ענקיים אחרי שבוע או שבועיים בבסיס ולא יכולים לשבת בגלל הג'ובניקים ותיקי הצד שלהם".

 

"יצרו מעמדות בצבא"

ומה חושבים הג'ובניקים? שרון, חייל ג'ובניק מבסיס הקריה בתל-אביב, מתרעם: "חיילים ג'ובניקים ימשיכו לנסוע ברכבת פשוט כי זו הדרך שלהם להגיע לעבודה. בשום מדינה אחרת לא היו נותנים לחיילים להרגיש אזרחים סוג ז'. תפקידם של אנשי הרכבת הוא לשמור על הסדר והביטחון, אף אחד לא ביקש מהם להתערב במה שקורה בצבא. כנראה מדובר באנשים מתוסכלים שמנסים לחגוג על האנשים הרגילים שמשרתים שלוש שנים ונותנים לא פחות מקרביים במסגרת תפקידם, גם מבחינת הרצון וגם מבחינת השעות".

 

"הצבא התחיל את הבלבול הזה והאפליה בין חיילים כבר לפני שנה, כשהתחיל לחלק תעודות שחרור מזהב, כסף או ארד ובכך בעצם יצר מעמדות", הוא טוען.

"במקום שאמור להיות שיווני ולאחד את החברה הישראלית, לא מספיק שג’ובניקים זוכים לפחות הערכה ציבורית כי התפקידים שלהם קצת פחות 'סקסיים' - עכשיו הם גם צריכים לקבל תעודת עניות מעובדי הרכבת?".

 

שרון לא נרגע: "יש סרטונים ביו-טיוב שמראים חיילים אמריקנים חוזרים הביתה בטיסה, נוחתים בטרמינל והאזרחים ועובדי שדות התעופה פשוט עומדים שם ומוחאים להם כפיים. בלי לשאול אותם במה הם עבדו, כמה שעות הם נתנו ובמה בדיוק הם תרמו - סתם כי הם חיילי ארה"ב. יכול להיות שהם בכלל עובדי מטבח, אבל לאמריקנים לא אכפת. מוטב לנו ולאנשי הרכבת ללמוד מהם קצת דרך ארץ. ואם כבר הם רוצים להתערב, שייצאו כנגד משתמטים ולא נגד אנשים שמילאו את תפקידם בכבוד שלוש שנים".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הקרבי
צילום: ירון ברנר
הג'ובניק
צילום: ירון ברנר
מומלצים