שתף קטע נבחר

"קו לעובד": עובדים פלסטינים שנפצעו - מופלים

בעמותה השומרת על זכויות עובדים טוענים כי מעסיקים ישראלים בשטחים מונעים לא פעם טיפול רפואי מעובדים פלסטינים שנפצעו במהלך העבודה. הביטוח הלאומי: פלסטיני שיש לו מעביד ישראלי זכאי לטיפול בשטחים וקופת החולים תממן

האם הסיפור הפרטי של בשיר, חסן וחבריהם מאיים להפוך לתופעה? באוקטובר 2008 נפצעו באשיר דראוושה וחסן חנאווי ושלושה פועלים נוספים לאחר שנפלו ממנוף בגובה כ-12 מטרים במושב משואה שבבקעת הירדן. הם פונו באמבולנס ישראלי אל מחסום יריחו ומשם הועברו לבית חולים פלסטיני באמבולנס של הסהר האדום.

 

עמותת "קו לעובד" פנתה פעמיים למושב משואה בבקשה שיחתום על טופסי הביטוח הלאומי לנפגעי עבודה, אך אנשי המושב לא טרחו לענות. לדברי העובדים כתוצאה מכך הם נדרשים לכסות את הוצאות הטיפול הרפואי מכיסם, דבר שאינם מסוגלים לעשות.

 

בעקבות המקרה פרסמה "קו לעובד" נייר עמדה העוסק באופן התייחסותם של מעסיקים ישראלים לעובדים פלסטינים אשר נפצעו במהלך עבודתם. המסמך מציג תמונה מדאיגה בה ישנם מעסיקים המונעים, לא פעם, מעובדיהם קבלת טיפול רפואי. הדבר נפוץ בעיקר בתחום החקלאות.

 

בנוסף, מתאר המסמך מגמה מתמשכת של התעלמות הביטוח הלאומי מהמכשולים הביורוקרטיים המקשים על העובדים הפלסטינים המועסקים בשטחים. בעמותה מדווחים כי בכמה מהמקרים הגישו הנפגעים תביעה בביטוח הלאומי בעוד אחרים העדיפו לפנות לעורך דין פרטי ולתבוע פיצויים בבית משפט או שזנחו את תביעותיהם.

 

סלוא עאלינת, הממונה על העובדים הפלסטינים בעמותה, אמר ל-yent: "זכויות המועסקים הפלסטינים זהות לזכויותיהם של העובדים הזרים ואלה צריכות להיות זהות לזכויותיהם של מועסקים יהודים ובמיוחד כשמדובר בזכויות אדם בסיסיות כמו הזכות לטיפול רפואי. יש להבטיח שעובדים שנפצעו בעבודה יקבלו טיפול רפואי ראשוני במרפאה או בבית חולים בישראל. על המעסיקים לקחת אחריות על מועסקיהם, כפי שנדרש על-פי חוק".

 

בנייר העמדה של "קו לעובד" נכתב עוד כי בנוסף לטראומה שבפציעה עצמה, נאלצים עובדים רבים להתמודד עם הרשויות ללא כל עזרה מצד המעסיק.

לדברי העמותה, מעסיקים רבים נוהגים להוציא את העובדים הפצועים משטחם כדי להתנער מאחריות ואינם מגישים להם סיוע. עוד ציינו בעמותה כי פנו פעמים רבות בנושא לביטוח הלאומי אך נותרו ללא מענה. גם הפניות שהופנו למד"א ולמתאמת הבריאות במנהל האזרחי - טרם נענו.

 

מהביטוח הלאומי נמסר בתגובה: "עמותת קו לעובד קיבלה תשובות מפורטות. לגבי הטענה שישנה תקנה האומרת שמבוטח אמור לקבל טיפול בישראל במשך שנה - טענה כזו אינה מוכרת לנו. עובד מהשטחים שיש לו מעביד ישראלי זכאי לקבל טיפול רפואי גם בשטחים וקופת החולים היא זו שמממנת את הטיפול".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חקלאים פלסטינים (ארכיון)
צילום: AFP
מומלצים