שתף קטע נבחר

מחקר ישראלי: איכלו הרבה סידן ותישארו רזים

עד היום ידענו שסידן מועיל לעצמות ולשיניים. מחקר ישראלי חדש מוצא סיבה נוספת: צריכה קבועה וגבוהה של סידן במזון, ולא מתוספי תזונה, מבטיחה שתישארו רזים. כמה סידן צריך לצרוך ביום ומאילו מזונות תוכלו לקבל אותו

צריכת סידן גבוהה בגיל מבוגר מורידה כמעט בשליש את הסיכון להשמנה: כך לפי מחקר ישראלי חדש, שממצאיו הוצגו בכנס השמנה שנערך על ידי החברה לחקר וטיפול בהשמנת יתר ומגזין הרופאים Medical, ונערך על ידי

ד"ר דרור דיקר וד"ר נעמי בן דור מבית חולים "השרון".

 

המחקר התבסס על סקר מצב בריאות ותזונה של האוכלוסיה הקשישה (מב"ת זהב), שנערך על ידי משרד הבריאות. בסקר השתתפו 1,800 קשישים, בני 65 עד 94. ממוצע מדד מסת הגוף (BMI) של הנבדקים הגברים היה 28, המוגדר כעודף משקל ושל הנשים 30, המוגדר כמצב של השמנה. המחקר מצא כי בעוד שצריכת הסידן המומלצת מעל גיל 50 עומדת על 1,200 מ"ג ליום, הצריכה הממוצעת של הקשישים היתה נמוכה ב-50% ועמדה על 561 מ"ג, כאשר הצריכה בקרב הנשים היתה מעט יותר נמוכה מאשר בקרב הגברים. 

 

"מומלץ לצרוך הרבה סידן - כל החיים"

הנבדקים נחלקו לשלוש קבוצות בהתאם למדד מסת הגוף שלהם. בקבוצת האנשים עם BMI תקין, נמצאה צריכת הסידן הגבוהה ביותר (מעל 600 מ"ג, שהם כ-5.5 מנות של מוצרי חלב). החברים בקבוצה זו צרכו בממוצע 10 מ"ג סידן לכל ק"ג ממשקל גופם. חברי הקבוצה השניה, שסבלו מעודף משקל, צרכו 8 מ"ג סידן לכל ק"ג ובקבוצה השלישית - של השמנים - נצרכו 6 מ"ג סידן בלבד לכל ק"ג של משקל גוף. 

  

כאשר בדקו מדד אחר של השמנה, היקף המותן, נמצא כי נשים שהיקף המותן שלהן תקין אכלו בממוצע 60 מ"ג סידן יותר  ליום מנשים שהיקף המותן שלהן הוגדר כ"השמנה פתולוגית". 

 

המחקר מצא כי הסיכון להיות שמן היה נמוך ב-28% בקרב הקבוצה שצרכה הכי הרבה סידן (981 מ"ג סידן ליום בממוצע) ונמוך ב-20% בקרב הקבוצה שהיתה במקום השלישי (600 מ"ג). זאת, בהשוואה לקבוצות שבהן הצריכה הממוצעת היתה 400 מ"ג ופחות.   

 

לדברי החוקרים, "מומלץ לצרוך מאכלים עשירים בסידן כל החיים ולא רק בגיל המבוגר. צריכת סידן גבוהה מורידה ב-28% את הסיכון להשמנה, בעוד שצריכת סידן נמוכה מעלה סיכון להשמנה בקרב קשישים". עם זאת, ביקשו החוקים להדגיש, "צריכה של תוספי סידן לא הובילה לירידה במשקל, אך אנשים שצרכו תזונה עשירה בסידן על בסיס קבוע לאורך החיים היו רזים".

  

ד"ר דיקר הסביר עוד כי "צריכת הסידן מורידה את הרמות של ויטמין D בגוף. רמה גבוהה של ויטמין D משמעה אגירה ובנייה של תאי שומן וירידה ברמתו מביאה לכך שרקמת השומן מתפרקת". הוא ציין כי בגילאים 30 עד 50 צריכת הסידן המומלצת היא 1,000 מ"ג ליום ואילו מעל גיל 50 היא עומדת על 1,200 מ"ג ליום. נמצא כי צריכת הסידן בקרב הקשישים בישראל נמוכה מההמלצות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Index Open
המנה המומלצת לגיל מבוגר: 1,200 גר' ליום
צילום: Index Open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים