שתף קטע נבחר

מחלוקת בבג"ץ: האם יש צורך בחקירה נגד וירוב?

השופטים חנן מלצר וסלים ג'ובראן הביעו עמדות מנוגדות ביחס לעתירת ארגוני זכויות אדם להשעות ולפתוח בחקירה פלילית נגד מפקד "כפיר" לשעבר ומפקד גדוד "שמשון". ג'ובראן: כשרוצים לזעזע נוקטים צעד כדי לזעזע, יש לפתוח בחקירה. מלצר: הנזיפה במח"ט חמורה ביותר, אפילו מעבר לנדרש

חילוקי דעות התגלו הבוקר (יום ה') בין שופטי בית המשפט העליון חנן מלצר וסלים ג'ובראן, בדיון שהתקיים בבג"ץ בבקשה לפתוח בחקירה נגד מפקד חטיבת "כפיר" לשעבר אל"מ איתי וירוב, ומפקד גדוד "שמשון" סא"ל שמעון הרוש.

 

הדיון בעתירות, שהגישו ארגון "יש דין" והאגודה לזכויות האזרח, נתרכז בשאלה האם יש צורך בחקירה פלילית. בעוד השופט סלים ג'ובראן אמר כי חקירה היא מהלך מחוייב במציאות, השופט חנן מלצר טען כי ההערה הפיקודית לווירוב עונש חמור דיו.

  

כזכור, ספג וירוב הערה פיקודית מאלוף פיקוד המרכז לאחר שאמר כי "לעתים סטירה או מכה לפלסטיני לצורך הרגעה הן פעולות סבירות".

וירוב אמר את הדברים במהלך עדות בפני בית הדין הצבאי במשפטו של סגן אדם מלול, סגן מפקד פלוגה, הנאשם בתקיפת פלסטינים יחד עם חייל נוסף. בתגובה שהגיש לבג"ץ על העתירות טען וירוב כי לא הובן וכי קטעי ציטוטים שאינם קשורים אלו לאלו ומשפטים שאינם שלמים מתוך עדותו "הודבקו", תוך השמטת חלקים עיקריים מתוכם.

 

בעקבות עדות וירוב, אמר השופט ג'ובראן: "אין מחלוקות שהמעשים נעשו הם קשים ומזעזעים. החיילים שנמצאים בשטח יכולים 'לייבא' את השיטות האלה כל אחד לביתו ולעירו, וזה מוסיף לאלימות הגואה במקומותינו. אני לא יודע איזו אפקטיביות יש לחקירה אם עושים אותה אחרי שנה. יש פה כשל במדינה מתוקנת. אם יש חדש בזה, אנו חייבים כלפי עצמנו לחקור זאת באופן מיידי. אם יש חשד לביצוע עבירה, אז הגוף המופקד צריך לחקור. לי זה מפריע".

 

נציגת הפרקליטות, עו"ד הילה גורני, אמרה כי הפרקליט הצבאי הראשי והרמטכ"ל כבר הודיעו שהדברים שנאמרו הם חמורים ביותר ולא מקובלים על אף אחד בשדרת הפיקוד הגבוהה. לדבריה, אלוף פיקוד המרכז הסביר זאת למפקדי החטיבות וקצין וחייל אף עומדים לדין.

 

"אלו הם מעשים חמורים ואף אחד לא מתכחש לכך", הוסיפה גורני, אך השופט ג'ובראן המשיך והקשה: "איך תשפיע השעייתם של השניים (וירוב והרוש) על המשפט המתנהל? כשאדם מזדעזע הוא נוקט בצעד כדי לזעזע. מה נעשה פה כדי לזעזע? הדבר הראשון שעושים זה מנטרלים את האיש מהמקום בו הוא נמצא, במקרה שלפנינו מצה"ל. הצבא היה צריך לפחות להשעות אותו כדי שירגיש משהו. צריך לפחות לפתוח מיד בחקירה, זה נדרש כלפי עצמנו וכלפי העולם".

 

"הנזיפה - מהלך חמור אפילו מעבר לנדרש"

השופט מלצר מתח ביקורת על נציג העותרים, עו"ד מיכאל ספרד: "בית הדין הצבאי לא הזהיר את הקצין (וירוב) שדבריו במהלך עדות יכולים להפליל אותו, ולכן אי אפשר להסתמך על העדות שלו נגדו, כי יכול להיות שכל החומר לא קביל כלפיו. מכוח מה אתם באים ומרשיעים אדם בלי לפתוח נגדו בחקירה? זכותם של אותם חיילים שעומדים לדין לקבל משפט הוגן. הגישה שלכם גורמת לכך שאנשים יפחדו להעיד ולומר האמת".

 

עו"ד ספרד אמר בתגובה: "הדברים כל כך חמורים ולכן חייבים לחקור אותם. אם נמשיך לטמון את ראשנו בחול ולא נעשה דברים מידיים, אזי התוצאות יהיו חמורות". מלצר הוסיף והקשה: "אתה מתעלם מהעובדה שבעקבות המעשים העמידו לדין קצין וחייל. בינתיים בלי חקירה נקטו בצעדים מנהליים מאוד חמורים. זה לא מספיק? הנזיפה בווירוב חמורה ביותר, אפילו מעבר לנדרש".

 

בתום הדיון אמר המשנה לנשיאת בית המשפט העליון, השופט אליעזר ריבלין, כי המחלוקת בין המדינה לעותרים נוגעת בעיקרה לעיתוי ולא לשאלות אתיות. ריבלין התכוון לכך שפרשת כפיר נמצאת בימים אלה בדיון משפטי וייתכן שעדיף להמתין לסיום שלב העדויות בטרם תתקבל החלטה בעניין העתירה. 

 

וירוב עצמו אמר בתום הדיון: "אני לא מרוצה מהמקום שהגענו אליו ואני מקווה שנוכל להמשיך בשליחות שלנו, בהגנה על עם ישראל". בא כוחו, עו"ד עודד סבוראי, הוסיף: "אני מקווה שדברי השופט מלצר, לפיהם הנזיפה הפיקודית שקיבל וירוב היא אפילו חמורה מדי - תגרום לסיום הפרשה. אין לי ספק שהעובדה שדבריו של וירוב בבית הדין פורשו שלא לפי כוונתו, וכי כל פעולותיו והוראותיו היו תמיד על-פי החוק ולפי ערכי צה"ל ויביאו לסיום הפרשה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ג'ובראן. לזעזע המערכת
צילום: ירון ברנר
וירוב מורשע בלי חקירה. מלצר
צילום: ירון ברנר
וירוב. לא מרוצה
צילום: גיא אסיאג
מומלצים