שתף קטע נבחר

פוליטיקאים לנשיא אוקראינה: דמיאניוק חף מפשע

חברי המועצה האזורית לבוב במערב המדינה, שיגרו מכתב לנשיא - ובו דרשו לפעול לשחרורו של הפושע הנאצי. הוועד היהודי זעם על המכתב וציין כי הדבר יפגע בתדמית אוקראינה

עשרות חברי מועצה באוקראינה שיגרו היום (ה') מכתב רשמי לנשיא, ויקטור יושנקו, ובו ביקשו ממנו לפעול לשחרור הפושע הנאצי, ג'ון דמיאניוק, מהכלא - כך דיווחו כלי התקשורת במדינה. דמיאניוק, יליד אוקראינה, נאשם בגרמניה כי סייע לרצוח כ-28 אלף יהודים בתקופת השואה.

 

77 מתוך 119 חברי המועצה האזורית לבוב שבמערב אוקראינה, טוענים במכתבם כי משפט דמיאניוק הוא חלק ממזימה בינלאומית שנועדה להשמיץ את ארצם. "יותר מ-30 שנה רודפים את דמיאניוק, אמריקני יליד אוקראינה, מטעמים פוליטיים", כתבו.

 

דמיאניוק - שהוסגר לגרמניה מארצות-הברית בחודש מאי האחרון - נאשם ששירת כשומר במחנה ההשמדה הנאצי סוביבור במלחמת העולם השנייה. הוא טוען להגנתו כי שירת כחייל בצבא האדום שנלכד בידי הנאצים, ומעולם לא פגע באיש.

 

חברי המועצה טוענים במכתבם כי הפושע הנאצי מואשם ללא סיבה. לדבריהם, הקג"ב - המשטרה החשאית שפעלה בברית המועצות - זייפה את הראיות נגדו. כיום פועל שירותי הביטחון הרוסים כדי לטמון "פיתיונות" למדינות אחרות – אשר מצידן ממהרות "לבלוע" אותם.

 

במסמך שנשלח לנשיא אוקראינה, מוזכר גם משפטו של דמיאניוק בישראל - בסיומו זוכה מאשמה. "כבר ארבעה חודשים סובל אוקראיני חף מפשע בכלא הגרמני בהמתנה למשפט", הדגישו.

 

ועד יהודי אוקראינה הביע זעם על המכתב, ומתח ביקורת על התנהלות חברי המועצה. בהודעה ששיגרה דוברת הוועד לכלי התקשורת, נכתב: "גם אם לאותו "מוציא להורג" יש שורשים אוקראינים, ובהיותו איש מבוגר יש לו זכות למחילה, אנו סבורים כי הסגרתו לאוקראינה אינה רצויה ולא תועיל לתדמית המדינה".

 

דמיאניוק עומד בראש רשימת עשרת פושעי המלחמה המבוקשים ביותר של מרכז שמעון ויזנטל. אנשי המרכז טוענים

 כי הוא דחף גברים, נשים וילדים לתאי הגזים במחנה ההשמדה סוביבור. דמיאניוק מכחיש את ההאשמות נגדו, וטוען כי הוחזק על-ידי הגרמנים כאסיר מלחמה סובייטי ומעולם לא שירת כשומר במחנה ריכוז.

 

אזרחותו האמריקנית בוטלה לאחר שהואשם בשנות ה-70 כי הוא "איוון האיום" מטרבלינקה. הוא הוסגר לישראל ב-1986 ונידון למוות ב-1988, אחרי שזוהה על-ידי ניצולי שואה כשומר מהמחנה. מאוחר יותר זיכה אותו בית המשפט העליון בעקבות ראיות חדשות שהוצגו בפניו, לפיהן איש אחר - איוון מרצ'נקו - הוא אותו "איוון האיום". דמיאניוק קיבל מחדש את אזרחותו האמריקנית ב-1998, אך זו בוטלה שוב ב-2002, בטענה כי הסתיר את עברו הנאצי כשהגיש בקשה לקבלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דמיאניוק בשימוע בגרמניה (ארכיון)
צילום: AP
הסגרתו באמצעות אמבולנס (ארכיון)
צילום: AP
מומלצים