שתף קטע נבחר

המפונים בעקבות הדו"ח: שייקחו כבר אחריות

בעקבות דו"ח הביניים של ועדת מצא על ההתנתקות, אמר יו"ר ועד המפונים: "אנו מוכנים לכל מו"מ, כדי לעשות כמה שיותר מהר. אני קורא לראש הממשלה ולמנכ"ל משרדו לקחת את הדו"ח ולמלא אותו במלואו". גם ח"כים קראו לנתניהו למהר

מפוני גוש קטיף אמרו הערב (יום ג') כי הם מקווים שהמדינה, ובעיקר ראש הממשלה בנימין נתניהו, ימלאו בהקדם את מסקנות הביניים של ועדת מצא, שקבעה כי יש לתקן את המעוות בטיפול בהם עד ל-31 בדצמבר.

 

זמן קצר לאחר פרסום דו"ח הביניים של ועדת החקירה הממלכתית, ערכו המפונים מסיבת עיתונאים בירושלים, בה אמר מנהל ועד מתיישבי גוש קטיף, דורון בן-שלומי: "היום קיבלנו את ההוכחה שטוב שהוקמה ועדת החקירה.

 אנחנו מהלילה מוכנים לכל משא ומתן, כדי לעשות כמה שיותר מהר. אני קורא לראש הממשלה ולמנכ"ל משרדו לקחת את הדו"ח ולמלא אותו במלואו".

 

חגית ירון, תושבת נווה דקלים לשעבר המתגוררת בניצן, סיפר על תחושותיה בעקבות הדו"ח: "זאת הפעם השנייה שמאוד קשה לי לומר 'אמרנו לכם'. אמרנו את זה לפני הגירוש וגם עכשיו. אמרנו שהממשלה לא עושה די, מטאטא את הדברים. ועדת החקירה אמרה שלא טיפלו בנו כמעט בכלל. אני מקווה שראש הממשלה ייקח אחריות ויביא את הסיפור לסופו". ירון סיפרה כי מצב המפונים קשה, והביא לדוגמה את בעלה שלא עבד במשך שלוש שנים. "היה לנו עסק גדול שנגדע. היו צריכים לשלם לספקים. חיינו מכספי פיצויים. לשמחתי בעלי מצא עבודה. לקחנו משכנתא והתחלנו לבנות בית בניצן".

 

"פתרון אפשרי בתוך ימים"

גם חברי כנסת הגיעו למסיבת העיתונאים. ח"כ אורי אריאל (האיחוד הלאומי), פנה לבנימין נתניהו: "אני אומר לראש הממשלה: יש לך את ההזדמנות, הזכות והחובה בעיקר לעשות את מה שהוועדה שהטילה עלייך ולתת תשובות. לא צריך הסברים. אני קורא לראש הממשלה לכנס לאלתר צוות של חברי כנסת, מפונים ואנשיו לישיבה סגורה. במשך כמה ימים אפשר לפתור 95% מהבעיות אם יושבים ביחד".


יו"ר הוועדה, השופט מצא, עם חברי הכנסת ריבלין וחסון (צילום: גיל יוחנן)

 

יו"ר הקואליציה, ח"כ זאב אלקין (ליכוד), אמר כי זהו יום של תקווה למפונים. "הדברים ברורים. הדו"ח קובע שדפוסי הפעולה של המדינה עם מפוני גוש קטיף דורשים שינוי ועליהם למהר. מה שהמפונים צריכים זה שיקום עכשיו. מה שנמשך ארבע שנים לא יכול להימשך יותר". ח"כ זבולון אורלב (הבית היהודי) הוסיף: "עיקר החשיבות של הדו"ח, שהוא סתם את כל פיות המלעיזים שלכל מתיישבים יש פתרון. הדו"ח נתן לגיטימציה מלאה לטענות של המגורשים, כי המצב גובל בחרפה, בושה, ופגיעה בזכויות אדם בסיסיות. אנחנו לא נעשה הנחה לממשלה, שאנחנו תומכים בה".

 

"גם המפונים אחראים"

גם במנהלת סל"ע, הגוף הדואג למפונים, הגיבו על מסקנות דו"ח הביניים. "כפי שנכתב על-ידי הועדה בפתח הדברים: 'האחריות לכך אינה רובצת לפתחן של הרשויות בלבד, גם לחלק ניכר מהמפונים היתה תרומה בלתי מבוטלת לעניין... רבים מבין המפונים יכלו זה מכבר לקחת את גורלם בידיהם... ולפעול לבניית בית הקבע... הפתרונות הדרושים אינם בהכרח על דרך מתן הטבות כספיות למפונים... רבים מבין המפונים שעסקו בחקלאות יכלו זה מכבר לנצל את זכותם לקבל שטח חקלאי ולהתחיל לעבדו... עמדת הוועדה היא כי אין מקום להתערבותה לצורך הגדלת הסכומים שיש לשלם למפונים במסגרת הסכמי הפיצוי האישי".

 

במנהלת דחו את הטענות: "בארבע השנים האחרונות מנהלת סל"ע, כזרוע הביצועית של הממשלה, עסקה בהקמתן של 23 נקודות יישוב וניהלה משא ומתן לישובן של 1,400 משפחות ממפוני גוש קטיף.

 המנהלה תכננה יישובים, ניהלה משא ומתן מול ראשי רשויות ויזמים פרטיים, הקימה תשתיות, התמודדה עם קשיים בירוקרטים ודאגה למפונים לסיוע חברתי ונפשי שיסייע להם להתמודד עם הקשיים שיצר הפינוי. המנהלה קיימה את הבטחותיה, נבנו תשתיות בהיקף חסר תקדים וחולקו כל כספי הפיצויים שהובטחו על פי חוק ואף מעבר לכך. מנהלת סל"ע עבדה לאורך כל הדרך בשיתוף פעולה מלא עם המפונים ותמשיך להעניק להם סיוע ככל שנדרש".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בן-שלומי. פנייה לנתניהו
צילום: גיל יוחנן
צילום: גיא אסיאג
השופט מצא. מסקנות ביניים
צילום: גיא אסיאג
נתניהו. נדרש לפעול
צילום: צפריר אביוב
מומלצים