שתף קטע נבחר

"האדמו"ר הציע למרעיבה: קחי חופש מגידול הילד"

התובעת: חרדים דיווחו לרב שמשהו "אינו כשורה" בטיפול בילד. האם סירבה להצעה והשיבה: "תארו לעצמכם שאני אצא לחופש - והילד עוד יבריא". בדיון היום דרשה התביעה להשיב אותה למעצר, והשופט השיב כי אם לא יאפשרו לעובדי רווחה להיכנס למאה שערים, ישקול זאת. החלטה ב-13 באוקטובר

האם גם בקהילה החרדית מבינים ש"האם המרעיבה" מסוכנת לילידה? פתיחת משפטה של האם הנאשמת בהתעללות בבנה בן השלוש ובהרעבתו אמנם נדחתה אתמול לאמצע החודש, אך בינתיים נמשכים בבית המשפט המחוזי בירושלים הדיונים בתנאי מעצר הבית שלה, כשהפרקליטות ממשיכה לדרוש שהיא תופרד מיתר ילדיה, לאחר שהשופט קבע כבר לפני יותר מחודש כי יש חשש שהיא מסוכנת להם. מאז, מתארכים הדיונים בעניין, בעוד האם ממשיכה לשהות בביתה בשכונת מאה שערים, יחד עם ילדיה - למעט הילד ח' שעבר את ההתעללות, המצוי בבית קרובים.

 

בדיון עצמו שבה ועלתה האפשרות שהאם תוחזר למעצר מלא, והשופט אף לא פסל אותה על הסף. אולם הפרט המעניין ביותר התגלה דווקא בסוף הדיון, כשהשופט משה רביד איפשר לכמה מחברי הקהילה החרדית שאליה משתייכת האם, חסידות "תולדות אהרן", לדבר בזכותה. אלו היללו את האם, וטענו כי לא עשתה דבר רע לאף אחד, וכי הקהילה פועלת כגוף אחד שבו "כולם מכירים את כולם" - והם היו יודעים אם משהו היה "לא בסדר". עוד טענו חברי הקהילה כי הם אינם דוגלים באלימות, ואינם אחראים לאיש כזה או אחר שאיים על פקידות הסעד שבאו לשכונה בעקבות "התפוצצות" הפרשה.

  

בתגובה לדברים אלו חשפה אחת מפרקליטות התביעה, עו"ד טל וייסמן בן שחר, מידע שלא היה ידוע עד כה: לדבריה, לקראת סוף חודש מאי, כאשר הבן הפגוע ח' היה מאושפז בבית החולים, אנשים מהקהילה החרדית שהיו מאושפזים שם גם כן באותה עת הבחינו שמשהו "אינו כשורה" בטיפול האם בבנה, ואף פנו ל"קמב"ץ" של חסידות תולדות אהרן ודיווחו לו על כך. 

 

בעקבות זאת, סיפרה עו"ד וייסמן בן שחר, פנה לאם האדמו"ר של החסידות, הרב דוד קאהן, והציע לה "לצאת לחופשה" מהטיפול בבנה. אולם האם סירבה, ואף אמרה לו בציניות: "תארו לעצמכם שאני אצא לחופש - והילד עוד יבריא".

 

התסקיר שוב נכשל - ובשירות המבחן הרימו ידיים

כאמור, הדיון היום עסק בתנאי המשך מעצרה של האם. בפני בית המשפט היו אמורות להיות מוצגות תוצאותיו של תסקיר נוסף, שלישי במספר, של שירות המבחן, שהיה אמור לבחון חלופות שונות להמשך המעצר - שיאפשרו לה להישאר בחברת ילדיה תחת השגחה. השופט הורה על עריכת תסקיר זה בשל חוסר שיתוף הפעולה של האם לתסקיר קודם שנערך. אולם היום התברר כי גם הפעם האם לא הציגה חלופות ראויות, ובעקבות זאת ויתרו אנשי שירות המבחן על העניין כולו - והחליטו להימנע מהמלצה בעניינה.

 

תמונת מצב זו הוצגה היום לבית המשפט על-ידי נציגות הפרקליטות, עו"ד וייסמן ועו"ד מעיין אורן רימון, שדרשו כי לנוכח חוסר שיתוף הפעולה שלה, תיעצר הנאשמת עד תום ההליכים, החל מיום שני הקרוב. לטענתן, שירות המבחן, באופן חד משמעי, אינו שולל את העובדה שהאם מסוכנת כלפי ילדיה, ולכן מעצרה עד תום ההליכים הוא הפתרון היחיד. 

 

בדרך כלל, נערך תסקיר של שירות המבחן לנאשמים היושבים במעצר מלא, ולכן הם להוטים לשתף פעולה כדי להגיע מהר ככל שניתן להחלטה על חלופת מעצר. אולם במקרה הנוכחי, האם נמצאת בתנאים הנוחים לה, ולכן אין לה כל אינטרס לשתף פעולה ולזרז את ההליך. "לא נתקלנו אף פעם בכזה חוסר שיתוף פעולה", אמרה עו"ד וייסמן. "התנהגות כזו נובעת רק מדבר אחד, ביטחון עצמי רב כאשר האם יודעת שהיא זו שקובעת את הכללים. אין מורא ואין פחד. ואם הגברת תהיה במעצר - נקבל שלוש חלופות. הכל עניין של נכונות ומה אפשר להשיג מנגד".

 

השופט לרב: אני קצת כועס עליך

הפרקליטות דרשו בדיון להציב אולטימטום: אם עד יום שני לא יימסרו להן חלופות ראויות, תוחזר האם למעצר. בתגובה תקף פרקליטה של האם, עו"ד ראובן בר חיים, המייצג אותה יחד עם עו"ד דוד הלוי, בצורה חריפה את שתי הפרקליטות: "אם עד היום אם חשבתי שיש גבול לציניות ולחוסר האנושיות, באו טענות חברתי והפריכו אצלי את הידיעה הזו. עדיף היה לפה שיבלע את הבקשה. מה ששמעתי מבייש את המקצוע. בקשה זו לוקה בחוסר אנושיות בסיסי - לבקש ללא עילה למעצר עד תום ההליכים, ולא סתם נגד נאשם, אלא נגד אשה בהריון". לדבריו, בקשת הפרקליטות נובעת משיקולים זרים ופופוליסטיים הנובעים מרצון להיענות לדעת הקהל. הוא ביקש מהשופט שלא ישמע את "רחשי לבו של הרחוב האכזרי".

 

לגוף העניין, טען עו"ד בר חיים כי כבר חודשיים וחצי נמצאת האם בתנאי שחרור שלא הפרה, וכי יש "התנהלות כמעט נפשעת" של הפרקליטות והתנהלות לא נכונה של שירות המבחן, שמבקש להכתיב תנאי שחרור בניגוד להנחיות שניתנו לו. פרקליטי ההגנה חזרו על בקשתם לבטל את מעצר הבית ולא להפריד בין האם לבין ילדיה, ולהותיר את המשפחה בביתה בשכונת מאה שערים. הם אף הציעו שעל האם יפקחו ארבע נשים מטעמה של האם.

 

השופט רביד אמר כי יהיה מוכן לקבל את המתווה הזה, אך רק בתנאי שיתאפשר לעובדות סוציאליות של העירייה להיכנס לשכונת מאה שערים ולפקח על הנעשה בבית האם. נציגות הפרקליטות מתנגדות לכך, בשל האיומים שספגו עובדי הרווחה שניסו להיכנס לשכונה החרדית לאחר "התפוצצות" הפרשה.

בהמשך העידה בפני בית המשפט רות מטות, פקידת הסעד של שירותי הרווחה בירושלים, סיפרה על האיומים וההטרדות שבהם הייתה נתונה והבהירה כי היא מפחדת להיכנס לשכונה.

 

אם העובדות הסוציאליות לא יוכלו להיכנס לשכונה, הוא ישקול את מעצר האם.

 

במהלך הדיון פנה השופט לרב אברהם פרויליך, המלווה את המשפחה, ונזף בו על הדברים שאמר בדיון אתמול, שבהם רמז שהציבור החרדי עלול לשוב ולהתפרע בירושלים. "אני קצת כועס עליך", אמר לו. "התבטאת ורמזת אתמול שאם בית המשפט לא יקבל את עמדתך, אז תפעלו באלימות".

 

בסוף הדיון הודיע השופט כי החלטתו בעניין המשך תנאי המעצר של האם תתקבל ב-13 באוקטובר - חמישה ימים לפני שהמשפט עצמו אמור להתחדש.


פורסם לראשונה 01/10/2009 17:05

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האם בדיון אתמול
צילום: דודי ועקנין
השופט רביד. "רמזת שתפעל באלימות"
צילום: בוצ'צ'ו, אתר בתי המשפט
הרב פרויליך בבית המשפט
צילום: דודי ועקנין
מומלצים