שתף קטע נבחר

חסרי אונים מול הטבע: שבוע של אסונות במזרח

אסונות קשים התרגשו על המזרח הרחוק השבוע, והיד עוד נטויה. באזור הפיליפינים טרם התגברו על טייפון "קטסנה" וכבר מצפים לבואה של "פרמה". צונאמי חירב איים באוקיינוס השקט ובאינדונזיה אלפים לכודים בהריסות עקב רעש. מבט כולל מזרחה

השבוע שהתחיל עם סופת טייפון עזה שהציפה כ-80 אחוז מבירת הפיליפינים, המשיך בגלי הצונאמי הקטלניים ביותר שידע העולם מאז האסון הגדול באוקיינוס ההודי ב-2004, שלאחריהם זועזעה אינדונזיה על-ידי רעש אדמה חזק, שהפיל בניינים בעיר חוף בת קרוב למיליון תושבים. ליקטנו את הדיווחים ממוקדי האסונות השונים.

 

רעש האדמה באינדונזיה

כוחות חילוץ פעלו אתמול (ה') במרץ כדי לחלץ קורבנות, חלקם זועקים מכאב, מבין הריסות בניינים שקרסו כתוצאה מרעש אדמה חזק, בעוצמה 7.6 דרגות בסולם ריכטר, שזעזע אתמול בצהריים את האי סומטרה. האו"ם העריך כי מניין ההרוגים עומד על 1,100 בני אדם. עיקר הנזק ברעש, שמרכזו היה בלב ים, בעיר פדאנג.

 

האזור טולטל הבוקר על-ידי רעש אדמה חזק נוסף. נגרם נזק, אך לא דווח על נפגעים נוספים. יותר מ-500 בניינים, בהם מלונות, בתי ספר, בתי חולים ומרכז קניות גדול, נהרסו או ניזוקו בעיר פדאנג.


המון צופה במחלצים פועלים בפדאנג, אינדונזיה (צילום: AFP)

 

ראש מרכז החירום המקומי העריך כי אלפי בני אדם עדיין לכודים מתחת להריסות. כ-300 בני אדם נפצעו באורח קשה. רבים מהפצועים הועברו לבתי חולים מאולתרים, ומטופלים שם באוהלים.

 

הנשיא סוסילו במבנג יודהויונו הבטיח "לעשות הכל" כדי לסייע לנפגעים. "בואו לא נמעיט בחשיבות האסון. עלינו להתכונן לגרוע מכל", אמר בצאתו לפדאנג, עיר חוף בת 900 אלף תושבים במחוז מערב סומטרה. עשרות אלפי בני אדם שם נעקרו מבתיהם, שליש מהם ילדים, ובאו"ם ציינו כי הם זקוקים לסיוע דחוף.


פצועים בבית חולים מאולתר באינדונזיה (צילום: רויטרס)

 

הטייפון בדרום-מזרח אסיה

בפיליפינים טרם התגברו על ההרס שזרעה סופת הטייפון הקטלנית "קטסנה", וכבר החלו לפנות מחוז סמוך לבירה מנילה לקראת בואה של סופה חדשה בסוף השבוע הקרוב. סופת הטייפון, שגרמה לשיטפונות הקשים ביותר שידעה העיר ב-40 השנים האחרונות, הרגה השבוע לפחות 386 בני אדם: 280 בפיליפינים, 92 בווייטנאם ו-14 בקמבודיה. גם לאוס נפגעה בטרם נחלשה הסופה, אך לא דווח בה על קורבנות בנפש.


הרוגי אסון טייפון "קטסנה" בבירת הפיליפינים (צילום: רויטרס)

 

הסופה הורידה גשמים שהציפו כפרים ועיירות שלמות, וגרמה לסגירת בתי ספר, שווקים ועסקים רבים. בווייטנאם העבירו הרשויות אטריות ובקבוקי מים במסוקים וסירות

 אל כפרים שנותקו בעקבות נזק כבד שנגרם לתשתיות. גם בלאוס דווח על פגיעה בכבישים, גשרים וקווי תקשורת.

 

חזאים הזהירו כי סופת הטייפון החדשה "פרמה" תהיה חזקה יותר מ"קטסנה", והיא כבר קרובה לחוף המזרחי של המדינה. היא צפויה להגיע ליבשה ביום שבת, עם רוחות של עד 195 קילומטרים ופרצח רוח של עד 230 קמ"ש. הנשיאה גלוריה מקפגל ארויו קראה לאזרחים להישאר רגועים ולהישמע להוראות הרשויות. עונת הטייפונים בצפון-מזרח האוקיינוס השקט מגיעה לשיאה בין החודשים אוגוסט לנובמבר.

 

הצונאמי באוקיינוס השקט

כוחות חילוץ המשיכו היום למשות גופות מהמים והבוץ באזורי חופי סמואה וסמואה האמריקנית, שני איים שנפגעו מגלי צונאמי שלשום בערב. לפי שעה, מניין ההרוגים עומד שם על קרוב ל-200 - 149 הרוגים בסמואה, 31 בסמואה האמריקנית ו-9 בטונגה השכנה - אך ההערכות הן שהמספר יוסיף לעלות. עיירות שלמות נהרסו, ומאות בני אדם עדיין נעדרים.


מפת האזור שנפגע מהצונאמי

 

"כולם עוד במצב של הלם", אמר גורם מקומי בסמואה האמריקנית. "משפחות רבות עדיין שוהות על האדמה הגבוהה. הם מסרבים לרדת. אנו עדיין מרגישים מעת לעת ברעידות". הוא הוסיף כי לניצולים רבים אין בתים לחזור אליהם, והם מצאו מקלט בכנסיות. הצונאמי נוצר בעקבות רעש אדמה תת-ימי בעוצמה של 8.0 דרגות בסולם ריכטר, שחירב את גן העדן הטרופי עם גלים בגובה של לפחות

שישה מטרים. הגלים קרעו מבנים לגזרים וסחפו אנשים אל הים כשרבים ישנו במיטותיהם.

 

נשיא ארה"ב ברק אובמה הכריז על סמואה האמריקנית כאזור אסון והורה לרשויות הפדראליים לסייע לשיקומה. גורמים ברשויות המקומיות צוטטו ברדיו ניו-זילנדי כאומרים ש-32 אלף בני אדם הושפעו מהצונאמי, בהם לפחות 3,000 שנותרו חסרי בית. "ההרס מפחיד. כל משפחה נפגעה. אחד מאנשי הצוות שלי איבד 13 מבני משפחתו", אמר אדימאימלגה טפונאי. הצונאמי הקשה ביותר שפגע בעולם נוצר באוקיינוס ההודי ב-26 בדצמבר 2004, והרג כ-230 אלף בני אדם ב-11 מדינות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ההרס שגרם בצונאמי בסמואה
צילום: AFP
בניין שנהרס בפדאנג, אינדונזיה
צילום: רויטרס
מוקד הצונאמי במזרח אסיה
צילום: רויטרס
וייטנאמי שט על מי השיטפונות
צילום: AP
מומלצים