שתף קטע נבחר

מחווה איראנית וקוץ בה

בדרך מתוחכמת מנסה איראן לקבל לגיטימציה עקרונית להעשיר אורניום בשטחה. כך תוכל להמשיך במשחק החתול-ועכבר עם שירותי הביון המערביים, ואף לנצח

המפגש הראשון החל ברגל ימין. כבר בישיבת הפתיחה בז'נבה הודיע ראש המשלחת האיראנית, כי הוא מוכן לדון עם שש המעצמות ישירות וקונקרטית על תוכנית הגרעין של ארצו. זאת הייתה הפתעה, כיוון שדוברים איראנים, מאחמדינג'אד ומטה, הרבו להצהיר בתקופה האחרונה שהנושא אינו עומד למיקוח; במסמך העמדה שהגישה טהרן לשש לפני כחודש, לא נזכרת תוכנית הגרעין אפילו ברמז.

 

אך בכך לא נגמרו השפנים ששלף הדיפלומט סאעד ג'לילי מהמצנפת. איראן, הוא הצהיר, מוכנה לשני צעדים בוני אימון: לאפשר לפקחי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית לבדוק בתוך שבועיים את האתר החדש להעשרת אורניום שליד קום; ולהעביר את מרבית האורניום, שכבר הועשר בדרגה נמוכה (3.5-5%) במפעל הגלוי בנתנז, להעשרה נוספת (עד 19.75%) ברוסיה ובצרפת. משם יוחזר החומר וישמש כדלק לכור מחקר גרעיני קטן סמוך לטהרן, אותו הקימה ארצות-הברית עבור משטר השאה לפני כארבעים שנה, וכעת הוא משמש - לדברי האיראנים - בעיקר לחקר רפואי.

 

עמדת הפתיחה הזו גרמה לשביעות רצון רבה בקרב המעצמות, שהודיעו כי סבב השיחות הבא יתקיים עוד החודש. אפילו הנשיא אובמה, שהפגין בימים האחרונים עמדה לוחמנית ותקיפה, הגדיר את השיחות בז'נבה כ"קונסטרוקטיביות" - מונח שמשמעותו, בלשון הדיפלומטית, היא שנרשמה התקדמות מעשית וממשית. ההערכה במערב וגם בישראל היא שהנהגת איראן הציגה עמדות פתיחה ענייניות ואפילו פייסניות כדי להיחלץ מהפינה המבודדת, אליה נקלעה במישור הבינלאומי ובתוך ארצה פנימה. אם כתוצאה מחשיפת המתקן הסודי בקום, אם בגלל חוסר היציבות הפוליטי הנמשך מאז הבחירות השנויות במחלוקת, ואם בגלל החשש מסנקציות כלכליות חמורות. נראה שגם הרצון לשמר את תמיכתן של רוסיה וסין, שעדיין מתנגדות להטלת סנקציות חמורות, שיחק תפקיד.

 

חרף שביעות הרצון הזהירה, המשלחת האמריקנית לשיחות לא יצאה מגדרה מהתלהבות. עיתונאים אמריקנים ובריטים, שתודרכו בז'נבה, התרשמו שנציגי השש סבורים כי איראן ממשיכה בתכסיסי ההתחמקות ומשיכת זמן. היא מוכנה לוויתורים קלים כדי לשמר את יכולתה ואת פיתוח התוכנית הגרעינית, עד ליכולת לייצר פצצה. המחוות הללו יוצרות אולי אווירה נוחה, אך אין בהן כדי להעיד על נכונות איראנית לקבל את הדרישה הבסיסית - השעיה מוחלטת של העשרת האורניום בשטחה, בתמורה להשעיית הסנקציות. להיפך: נראה שאיראן מנסה בדרך מתוחכמת לקבל לגיטימציה עקרונית להעשיר אורניום בשטחה.

 

אין חדש בהתגמשות

כדי להבין מה מנסה טהרן לעשות צריך לזכור, שהנהגתה כבר הסכימה בעבר שחלק מהאורניום לו היא זקוקה יועשר עבורה בחו"ל - כך הוסכם לפני שנים בחוזה עם רוסיה להקמת הכור לייצור חשמל בבושהר. לפיכך, בהסכמה החדשה אין בעצם שום חידוש. החידוש היחיד והמשמעותי הוא שהאיראנים דורשים הפעם שמוטות הדלק, עבור כור המחקר הקטן, ייוצרו מאורניום שהועשר תחילה בארצם, ורק סיום תהליך ההעשרה יתבצע בחו"ל. כך הם מקווים לקבל בעקיפין אישור ולגיטימציה עולמית לעצם קיום מתקנים ותהליך העשרה באיראן. זאת בניגוד לדרישה הגורפת של וושינגטון והאירופים, שלא תתבצע כלל העשרה בשטח האיראני. אחרת, בכל רגע שיבחר, יוכל המשטר לפרוש מהפיקוח הבינלאומי ולהמשיך בהעשרה - עד לדרגה הדרושה לפצצה.

 

נכון שאיראן הכריזה בז'נבה שהיא מוכנה להעביר להעשרה בחו"ל 1,400 ק"ג אורניום מתוך כ-1,800, שכבר העשירה לדרגה נמוכה בנתנז - כמות נכבדת, המעידה לכאורה שאין בכוונתה לייצר ראש קרב גרעיני (לפצצה גרעינית בעוצמה של זו שהוטלה על הירושימה, דרושים כ-24.8 ק"ג של אורניום בדרגת העשרה של 90%. לייצור כמות שכזו דרושים כ-1,600 ק"ג של אורניום מועשר בדרגה נמוכה). אבל ברור לגמרי שלאיראן כדאי "להקריב" כמות זו, אם שש המעצמות יקבלו את העיקרון שמותר לה להעשיר אורניום בשטחה. כך תוכל להעלים כמויות של אורניום מועשר מעיני הפקחים, ולהמשיך בהעשרתו במתקנים סודיים קטנים (קשים לגילוי) לדרגה הגבוהה. בקיצור, אם יקבלו השש את העיקרון שלאיראן מותר להעשיר בשטחה - תוכל האחרונה להמשיך במשחק החתול והעכבר עם שירותי הביון המערביים, ואף לנצח בו.

 

גם ההסכמה לאפשר לפקחי האו"ם לבקר במתקן שנחשף בקום, אינה מבטיחה שהפיקוח על תוכנית הגרעין של איראן יהיה יעיל. אמנם מנהל סוכנות הגרעין, ד"ר אל-בראדעי, כבר נושא-ונותן בטהרן על סידורי הפיקוח, וסביר להניח שהביקורת תתבצע תוך שבועיים. אבל אין בכך כדי להבטיח משטר קפדני על מלוא התוכנית, בעיקר לא על פיתוח הנשק. הפקחים יבואו לאתר, יראו מה שהם כבר יודעים שקיים בו, יקבלו את הסברי האיראנים - ויחזרו הביתה. אם לא תסכים איראן לביקורות פתע בהתרעה קצרה, בכל אתר שירצו הפקחים לבדוק - תוכל להמשיך בפיתוח הנשק הגרעיני תוך ביצוע תרגילי השהיה, הטעיה והסחה, שיהפכו את הפיקוח לפארסה.

 

מכאן שמוקדם לברך על המוגמר, ומותר לחשוד שאיראן מנסה ליצור אווירה טובה ומראית עין של שיתוף פעולה עם השש בשיחות ז'נבה כדי למשוך זמן, שבו תמשיך להתקדם לפצצה, וכאמור - גם תשמור על תמיכת רוסיה וסין. כך שלמרות הפתיחה הטובה להפתיע של הדיאלוג, מוקדם עדיין לברך על המוגמר. נציגי המעצמות יצטרכו לוודא שאיראן לא מוליכה אותם באף בסבבי השיחות הבאים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ג'לילי בשיחות בז'נבה
צילום: AFP
המתקן החדש שנחשף באיראן
צילום: רויטרס
אחמדינג'אד. עומד למיקוח?
צילום: רויטרס
מומלצים