שתף קטע נבחר

מועצת הביטחון: אין דיון מיוחד על דו"ח גולדסטון

על פי הצעת פשרה שהתקבלה במועצת הביטחון, לא ייערך דיון מיוחד כפי שביקשה לוב. אולם, נושא דו"ח גולדסטון יעלה במסגרת דיון כללי על המזרח התיכון שייערך בשבוע הבא

מועצת הביטחון דחתה הלילה (יום ה') את יוזמת לוב, שביקשה לקיים דיון מיוחד בנושא דו"ח גולדסטון על מבצע "עופרת יצוקה". אולם, הנושא יעלה במסגרת דיון קבוע לענייני המזרח התיכון שיתקיים ביום רביעי הבא.

 

הדיון הכללי תוכנן להתקיים רק בעוד שבועיים, ב-20 באוקטובר, והוא הוקדם במסגרת הפשרה שהושגה. במסגרת הדיון יוכלו נציגי המדינות החברות להעלות את נושא דו"ח גולדסטון, במקביל להעלאת נושאים נוספים שעל סדר היום במזרח התיכון -  כגון הסכסוך הישראלי-פלסטיני, הלבנוני, האיראני ואחרים.

 

הנציג הלובי במועצת הבטחון יצא מהפגישה כשלצידו המשקיף הפלסטיני ריאד מנסור והשגריר הסודני. השלושה ניסו להציג את התוצאה כנצחון. השגריר לובי הודיע בערבית לרשתות הטלוויזיה הערביות שהדיון על דו"ח גולדסטון יתקיים ביום רביעי הבא. "עלינו לשמור על המומנטום. אי אפשר להמתין עד לדיון במועצת זכויות האדם שנדחתה לחודש מרס".

 

מנסור ניסה באותה הזדמנות לשפר את מצבו של יו"ר הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, והודיע כי "היוזמה הלובית היא עכשיו גם יוזמה פלסטינית ויוזמה כלל ערבית".

 

השגריר הלובי הסביר כי הסיבה שהדיון לא נערך היום היה טכנית בלבד, כדי שניתן יהיה לתרגם את דו"ח גולדסטון לשש השפות של חברות מועצת הביטחון ובגלל היעדרם מניו-יורק של כמה שגרירים. "יש רוב ליוזמה שלנו באו"ם. יש אווירה טובה לפעולה ואנחנו פותחים מנקודת התחלה חזקה", הבטיח הנציג הפלסטיני.

 

אולם את המצוקה של הערבים ביטא השגריר הסודני שאמר לכתבים כי "אנחנו יודעים שבמועצת הבטחון יש סטנדרטים כפולים. אנחנו מודיעים שאם מועצת הביטחון לא תקבל את המלצות דו"ח גולדסטון, נעביר את הדיון לעצרת הכללית".

 

העצרת הכללית במקרה זה תהיה זירה לתעמולה לא נעימה, אבל זהו גוף חסר שיניים. מועצת הבטחון היא הגוף היחיד עם סמכויות לביצוע החלטות.

 

סגן השגריר האמריקני, אלחנדרו וולף, שייצג את ארה"ב בדיון אמר בצאתו לכתבים: "דנו במה הכי טוב לתהליך השלום. המקום הטוב ביותר לדון בזה הוא במועצת זכויות האדם בז'נבה. הדו"ח צריך להגיע לז'נבה". הנציג האמריקני חזר והבהיר שהמנדט לוועדת גולדסטון היה חד צדדי. "המציאות היא שהמצב בשטח לא ישתפר עד שיהיה שלום. אנחנו לא צריכים את הפוליטיקה הזאת".

 

על דבריו של השגריר הסודני הגיב הנציג האמריקני בכעס ואמר כי "לשגריר הסודני יש הרבה מה לענות בבית הדין הבינלאומי בהאג על פשעי מלחמה".

 

מרבית המשתתפים בישיבת מועצת הביטחון אמרו שדו"ח גולדסטון צריך להגיע קודם כל למועצת זכויות האדם בז'נבה. הדעה הכללית היתה כי הבאת הנושא למועצת הבטחון, ירוקן את מועצת זכויות האדם מכל מעמד. הדיון בז'נבה נדחה בחצי שנה לאחר שהפלסטינים משכו את הצעת ההחלטה לאמץ את הדו"ח ולגנות את ישראל.

 

ההחלטה להקדים את הדיון הכללי על המצב במזרח התיכון בשבוע נועד לאפשר לערבים להצביע על מימד הדחיפות, אבל בפועל זו תהיה ישיבה של נאומים והוצאת קיטור ללא קבלת החלטות.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
מועצת הביטחון (ארכיון)
צילום: AP
גולדסטון
צילום: AFP
מומלצים