שתף קטע נבחר

רק ברק (כי האחרים פרשו)

אם יחבור ל"מורדים", יוכל בן סימון לפצל את המפלגה רשמית. אחרי עוד נטישה בצמרת תוהים מקורבי היו"ר: האם השלים עם טביעתה של הספינה?

לכל מה שנכתב ונאמר על אהוד ברק, צריך להוסיף תואר חדש: שיאן הפרישות. החלטתו של דניאל בן סימון, להתפטר מתפקיד יושב-ראש הסיעה, היא חולייה נוספת ברצף של עזיבות במפלגת העבודה המסוכסכת.

 

דני יתום ואפרים סנה עזבו כבר בכנסת הקודמת, אחרי שנים של פעילות ציבורית. לאחר הבחירות והכניסה לממשלת נתניהו עזבו את ברק הח"כים עמיר פרץ, איתן כבל, אופיר פינס ויולי תמיר, שהפכו לסיעה בתוך סיעה. עתה הם בונים על בן סימון, שישיג להם את השליש הדרוש בחוק ויתפלג איתם גם להלכה לסיעה נפרדת. שלי יחימוביץ', שלא ששה בינתיים לחבור אליהם ולהתפצל, לא חוסכת את ביקורתה כלפי ברק בפורומים פומביים, וכבר פועלת באופן עצמאי. כך גם השרים אבישי ברוורמן ויצחק הרצוג, שבשם הכיסא אמנם נמנעים מלבקר את ברק בפומבי, אולם מותחים עליו ביקורת קשה בפורומים סגורים.


בן סימון מכריז על פרישתו (צילום: גיל יוחנן)

 

רק בנימין בן אליעזר, שלום שמחון ואורית נוקד נשארו. מלבדם, אין לברק חיילים אמיתיים בכנסת או בממשלה. הוא אמנם נתפש כשר ביטחון טוב, כאיש הנכון במקום הנכון. אולם מבחינה פוליטית, מגדל הקלפים ששמו מפלגת העבודה מתמוטט והולך. בכל יום שעובר, קלף נוסף נופל, וברק, ראש ממשלה לשעבר, הוא מנהיג של מפלגה שצמרתה ממורמרת, מתוסכלת ומצויה בריב כמעט מתמיד עם היושב-ראש.

 

הביקורת הציבורית שהוטחה בברק בשבוע האחרון לנוכח מסע הבזבוזים בסלון האווירי בפריז, החלישה אף היא את מעמדו. לפני כן גם עורר את זעמם של רבים מעמיתיו לסיעה במהלך שהוביל יחד עם נתניהו, להגדלת תקציב הביטחון ולקיצוץ הרוחבי במשרדי הממשלה. שרי העבודה רתחו ואמרו כי רקם את התוכנית מאחורי גבם ומבלי ליידע אותם או להתייעץ עימם. ועוד לא דיברנו על הביקורת הקשה מצד בכירי המפלגה לשעבר - אברום בורג, משה שחל, עוזי ברעם, אורה נמיר, חגי מרום ואחרים - הפועלים מאחורי הקלעים נגד היו"ר הנוכחי.

 

לכאורה, ברק הצליח עד כה להעביר כל החלטה בוועידת המפלגה. הוא אישר את הכניסה לממשלה, וכך גם את החוקה החדשה. ספק אם משהו מכל זה היה מתרחש ללא עזרתו הצמודה של עופר עיני, המושך האמיתי בחוטים. אבל לאחרונה נראה שגם בגזרה זו תמה האידיליה: יו"ר ההסתדרות הוא שאילץ את ברק להתעמת עם ראש הממשלה ולדרוש שינויים בקיצוץ הרוחבי. לא, עיני שב ומצהיר, אין לו שאיפות פוליטיות וטוב לו היכן שהוא נמצא - מאחורי הקלעים. אולם בכל פעם שברק מצליח להוביל את עצמו למבוי סתום חדש, שמו עולה כאלטרנטיבה להחליפו בבוא היום.

 

מקורבי ברק תוהים, האם איבד לחלוטין את הרצון ואת התקווה לחזור לשלטון כמספר 1; האם השלים עם העובדה שהוא קברניטה של ספינת טובעת, שאין עוד דרך להצילה - ולפיכך נותר לו רק לוודא שאיש לא ימלא את מקומו בביטחון. בשיחות סגורות הוא עוד מדבר על שיקום המפלגה ו"הזדמנות לחזור ולהנהיג את המדינה", גם אם המאזינים מגיבים בעיקר בהרמת גבה. "כשאתה שומע אותו, אתה שומע אדם שרוצה להיאבק", מעיד אדם שעבד קרוב אליו בעבר. "אם זאת הצגה, אז הוא שחקן טוב מאוד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לפני ההתפוררות: ברק ובן סימון
צילום: ירון ברנר
מומלצים