שתף קטע נבחר

יוצאי טורקיה במכתב לאנקרה: די לשנאה המכוונת

"רציחתו של תינוק על ידי חייל ישראלי, הוא ללא שום ספק ביטוי של רצון מחושב לגרום באופן מודע לעוינות ושנאה כלפי ישראל והיהודים", טוענים יוצאי טורקיה בישראל - במכתב שנשלח לראש הממשלה ארדואן. הם חוששים שהסדרה השנויה במחלוקת תביא לפגיעה ביהודים. בכיר לשעבר ב-TRT: ההקרנה מנוגדת לחוק

התאחדות יוצאי טורקיה בישראל מודאגת מהידרדרות היחסים בין שתי המדינות: נציגי ההתאחדות שלחו היום (ג') מכתב מחאה רשמי לממלאת מקום שגריר טורקיה בישראל, הממוען לראש הממשלה הטורקי רג'פ טאיפ ארדואן, הנשיא עבדאללה גול ושר החוץ אחמט דבוטוגלו.

 

במכתב של ההתאחדות, המייצגת כ-100 אלף יהודים יוצאי טורקיה החיים בישראל, הם קובלים פרט להידרדרות היחסים על הקרנת הסדרה "אירלייק", שנחשפה לראשונה לצופה הישראלי ב-ynet, ובה מוצגים חיילי צה"ל כקלגסים הרוצחים פלסטינים תמימים.

 

"רציחתו ללא רחמים של תינוק רך בירי על ידי חייל ישראלי, הכאת אזרחים בכתו של רובה, ירי בשורת אנשים על ידי כיתת יורים, דבר שלא קיים בצבא ישראל, הם ללא שום ספק ביטוי של רצון מחושב לגרום באופן מודע לעוינות ושנאה כלפי ישראל והיהודים", כתבו יוצאי טורקיה במכתב. "סידרה המשודרת בערוץ ממלכתי, כגון TRT1, לא רק שמפזרת עוינות ושנאה, אלה היא מציגה את הסכסוך כהתנגשות של דתות תוך ניצול מסוכן של רגשות".

 

במכתב נטען כי הציבור הטורקי הוא טהור ותמים, ושהוא מאמין בקלות למה שהוא רואה. "את הסדרה הדמיונית הזאת הגדיר במאי סרטים טורקי ידוע כ'בושה לתעשיית הטלוויזיה'. הצהרותיהם של מפיק הסדרה ואלה של ראשי הממשל הטורקי הן למרבה הצער רחוקות מאוד מלהיות משכנעות. במבט לעבר, אנו זוכרים בדאגה איך שידורים זורעי רגשי שנאה מזיקים לא רק ליחסינו ההדדיים, אלה גם לדמותה של טורקיה עצמה . אירועי טראקיה ב-1934, האירועים ב-6-7 בספטמבר 1955, רופא שיניים שנרצח רק בגלל היותו יהודי, פיצוץ בתי כנסת ב-2003, כל אלה היו תוצאה של פירסומים פרובוקטיביים...", נכתב במכתב.

 

ויקט סאדי (28), פעילה בהתאחדות, אמרה ל-ynet כי לשון המכתב חריפה ביותר, ולא במקרה. "עד היום התגובה שלנו היתה יותר עדינה, אבל המצב עכשיו לא סובל השתיקה. בתקופה האחרונה החלטנו שצריך לעשות משהו. זעמנו, זה נורא הפריע וכאב לנו. זכינו בכך שיש לנו שתי מדינות, טורקיה היא המדינה בה נולדנו וישראל היא המדינה בה גדלנו, ועכשיו יש לנו תחושה כאילו המדינה בוגדת בנו. ראש הממשלה ארדואן עצמו מכיר אותנו טוב מאוד. הוא חבר כיתה לשעבר של אבא שלי באוניברסיטה וכשהוא ביקר בארץ הוא נפגש איתנו, ודן עמוקות בנושא קשרי טורקיה וישראל".

 

לדבריה, היא מצפה שהבכירים באנקרה ייקחו את המכתב ברצינות: "אנחנו מצפים  שבשלב ראשון הם יורידו את השידורים מהטלוויזיה ושאחר כך יפעלו לחידוש הקשרים הדיפלומטיים בין שתי המדינות".

 

ביקורת נגד הסידרה בטורקיה

במקביל, גם בטורקיה עצמה מתחילים להישמע קולות מחאה נגד שידורי הסידרה. אתמול אמר ל-ynet סגן סמנכ"ל תוכן בערוץ TRT1: "במחשבה שלאחר מעשה, אני מתחרט. אולי היינו צריכים להוריד סצנות מסוימות מהסדרה".

 

היום פרסם אחד המפורסמים שבכותבי הטורים בטורקיה, אוזדמיר אינג'ה, מאמר בו הוא הוא מבקר את החלטת הערוץ הממלכתי לשדר את הסדרה. אינג'ה, שכיהן בעבר כמבקר הפנימי של ערוצי TRT ונחשב לאחד הבכירים שם, כתב לעיתון "הוריאד" כי ההחלטה להקרין את הסדרה נוגדת לחוק במדינה.

 

"בכל מקום בעולם פועלים בהתאם לאותם עקרונות כשמדובר בהעלאת סדרה חדשה. טורקיה יכולה להביע את מחאתה על האכזריות בעזה, אך לא יכולה להקרין סדרה מסוג זה מבלי לקבל רשות ממשרד החוץ הטורקי", כתב אינג'ה.

 "בטורקיה עלתה לא ממזמן תוכנית על הבעיות בגבול טורקיה וסוריה וההקרנה שלה הופסקה בגלל התערבות של גורמים פוליטיים בטורקיה. המקרה הזה בעצם פוסל את הטענה של שר החוץ שאין צנזורה בטורקיה והחברות הפרטיות רשאיות להקרין מה שהן רוצות. סעיף 24 בתקנון TRT מונע הקרנת סדרות הנוגדות לאינטרסים הכללים של טורקיה ולמדינות החוץ שלה. כמומחה בנושא אני טוען כי הערוץ אשם בהקרנת סדרת "אירייליק".

 

שר התיירות והתרבות הטורקי, אירטוגרול גונאי, אמר לפני יומיים בראיון ל-TRT1: "עלינו להימנע מגישה מעוררת מחלוקת ומתיחות באמצעות פרסומים, סרטים או תוכניות טלוויזיה. טורקיה מבקרת את ישראל ברמה המדינית הגבוה ביותר ואין צורך להוסיף על כך באמצעות סדרה טלוויזיונית. אינני רוצה להתערב בשאלה מי מהצדדים בסכסוך הישראלי-פלסטיני צודק ומי שוגה, אבל במהלך מלחמה שתי הצדדים עלולים לשגות. במקום שיש בו עימות אי אפשר לדבר על אשמה של צד אחד בלבד. האומנים ותוכניות הטלוויזיה שלנו לא צריכות להוסיף אש למדורה".

 

דובר משרד החוץ, יוסי לוי, אמר בתגובה לדברי השר: "ישראל וטורקיה כאחד חייבות לעשות הכול כדי להחזיר את היחסים ההדוקים והחשובים ביניהם לפסים של הידברות אמיצה, ידידות והיגיון ישר. אנו מברכים כמובן על דבריו של השר כמו על כל התבטאות שמטרתה לחזור ליחסי עבודה עם מדינת מפתח כמו טורקיה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חייל יורה בסדרה בטורקיה
סאדי. אי אפשר לשתוק
מומלצים