שתף קטע נבחר

רוטר האנג והלבנים של ריינהסן

יינות לבנים במחירים סבירים מענבים קלאסיים מאפיינים את אזור ריינהסן שבגרמניה. שגיא קופר ממשיך ומספר על האזור ועורך טעימה השוואתית

בטור הקודם סיפרתי על היינות האדומים של אזור ריינהסן והפעם, אדבר על כמה יינות לבנים, ועל תת אזור מעניין בריינהסן בשם רוטר האנג.

 

סילבאנר – זן אופייני באזור

הרבה מזני הענבים בגרמניה הם הכלאות שנעשו בעת המודרנית בין זנים אצילים שונים, דבר שדי מאפיין את גרמניה ומבדל אותה מאזורי יין אחרים בעולם הישן. לצד אלה יש כמובן זנים 'היסטוריים', כמו הריזלינג וכמו הענב הבא, הסילבאנר, שנחשב עד לפני כמה שנים לענב אציל, אבל מחקרי דנ"א מודרניים מצאו שגם הוא זן מכלוא: שילוב של טרמינר עם Osterreichisch weiss. הזן שנתן לו את שמו המקורי: אוסטריישר.

 

הסילבאנר חוגג השנה 350 שנה להופעתו בגרמניה. הוא מוזכר בתעודת קניין מ-1759, בכרמים במרחק שעה וחצי נסיעה מריינהסן. בעבר היה האזור משופע בכרמים מהזן הזה, ועד לשנות השישים של המאה ה-20 הוא היה הזן הבולט ביותר. נהגו אז להוסיף מעט ממנו ליינות ריזלינג, שנחשבו לאורך השנים כבלתי ניתנים לשתיה בצעירותם.


(צילום: שגיא קופר)

 

כיום, אחרי דעיכה, הוא זוכה שוב לעדנה. זהו ענב קפריזי, לא פשוט לניהול בכרם וביקב. בין הייננים, נחשבים מי שמייצרים ממנו יינות טובים ומתיישנים, כייננים שיוכלו להצליח עם כל זן ענבים אחר. כך, לצד היינות המתוקים שגרמניה כל כך מפורסמת בהם, תוכלו למצוא יינות סילבאנר יבשים, עשויים כיינות אפריטיף חדים וממוקדים, או יינות יבשים שעברו התיישנות בחבית, ומזכירים יותר שרדונה באופי שלהם.

 

מבחינת התאמה לאוכל, היינות היבשים הפירותיים, שלא עברו התיישנות בחבית, יתאימו מאוד לאוכל עדין ובמיוחד למנות מהמטבח היפני – לסושי וגם למאכלים אחרים – בגלל עדינותם. הם הרבה פחות דומיננטיים מריזלינגים או סוביניון בלאנים, ולא 'יהרגו' או ישתלטו על טעמי האוכל היפני העדינים. היינות ה'שרדונאים' באופיים יתאימו, ממש כמו שרדונה, למאכלי ים קרמיים יותר, לדגים אפויים ולמגוון של מאכלים גרמניים אופייניים.

 

אני מקווה שלצד הריזלינגים נמצא גם בארץ יינות סילבאנר, ויותר, אבל לארץ לא מגיעים הרבה יינות גרמניים. היבואנים ספורים, וכוללים את קיפיס, ג'יאקונדה וחינאווי, פחות או יותר, בתוספת יבואן אחד – קלטא – שמייבא יינות מאוסטריה. הסיבות לכך והרגשות בעניין מעורבים, אבל ההרגשה שלי היא, שלו היו היינות קצת פחות יקרים, הם היו זוכים להצלחה גדולה יותר.

רשמי טעימה מפורטים יותר, של מגוון היינות של היקבים האלה ואחרים, אפשר למצוא ב"בקבוק".

 

Michel Pfannebecker

צמד האחים היינפריד וגרולד פפאנבקר מהכפר Flomborn, מייצרים את היינות שלהם רק מפלומבורן. זהו אחד היקבים הטובים ביותר של האזור, והשניים הדגימו בטעימה ארוכה, בחצר היקב ותחת גשם שוטף, את הפוטנציאל הרב שיש בזני הענבים הקלאסיים של האזור, סילבאנר וריזלינג.

 

האדמה של פויירברג, ככרם מוביל שלהם, מכילה שברים ורסק של אבן גיר, ועליה מגדלים השניים ענבים קלאסיים, גרמניים, לצד מעט מאוד סוביניון בלאן, קברנה סוביניון ומרלו. השילוב של גיר באדמת משקע הופך אותה לא רק לפורייה במיוחד, אלא גם כזאת ששומרת על חום – דבר מבוקש באירופה.

 

Silvaner Spatlese – trocken – 2008

מאוד לימוני ואפרטיפי. היין מגיע מכרם פויירברג. הבציר המאוחר מכניס הרבה פירות יבשים כאן, אבל היין עצמו יבש מאוד, בעל מרירות קלה בסיומת ואפילו חד ומתובל. הסיומת בינונית-ארוכה, יבשה וקצת טאנית.

 

שני יינות ריזלינג משני כרמים שונים – זה מול זה:

 

Westhofener Steingrube Spatlese trocken 2008

על אדמת טרה רוסה וטרה פוסקה (אדמה דומה לטרה רוסה, רק יותר צהבהבה). ההבדל בין היין הזה ליינות האחרים הוא שפה מדובר כבר ביין שגדל על אדמה 'ממש', ולא בכרמים אבניים מאוד, כמו אחרים. פרחוני, קרוב יותר לטרופיות. הפה עגול מאוד, קצת פאזי, ומסיים במתיקות יפה. הסיומת ארוכה וטובה.

 

Westhofener Morstein Spatlese trocken 2008

באדמה כאן יש חמר, בנוסף לטרה רוסה. היין יותר עגול באף, לא ממש מינרלי, אלא נוטה יותר לצד ההדרים. בפה, היין מראה מינרליות קרירה, מעין מליחות של ים, שאופיינית לאזור מורשטיין. בסיומת יש לו מתיקות פרי קלה מאוד. בכל מקרה, הוא הרבה יותר אפריטיפי מהיין הקודם, עם אותה מליחות בסיומת.


(צילום: שגיא קופר)

 

תת אזור הרוטר האנג

אזור הכפר נירשטיין, וה-Roter Hang, הוא אזור צר מאוד, שבו נטועים כרמים על אדמה אדומה, עשירה, נדירה מאוד במחוז כולו. Roter – משמע אדום. Hang – שיפוע או מדרון. המפנה הדרומי של הכרמים, ואל מול הריין, הוא אידיאלי לגידול גפנים.

הטרואר שלו הפך את נירשטיין למילה נרדפת לאיכות ובעבר היו היינות מבוקשים ויקרים מאוד. גם בגלל זה הגדילו הגרמנים את שטח נפת היין, ועדיין לקרוא 'נירשטיין' ליין, מה שהביא לאינפלציה וירידה באיכות. התוצאה היום היא, שאם אתם בפרוש רוצים יינות נירשטיין, צריך ללכת ספציפית על הרוטר האנג. הנה כמה יינות, מתוך מגוון שטעמתי, כשיינות של Louis Guntrum אפשר למצוא בישראל.

 

2007 Niersteiner Pattenthal Riesling Spatlese Trocken, General von Zastrow, Weingut Schatzel, Nierstein

יין נפלא שמקורו בכרם שנותן רק 400 ק"ג ענבים לדונם. הוא בעל מינרליות נעימה, אופיינית, לצד ארומות מנטה, יסמין ויערה. הפה מעט פאזי במתקפה, יבש ומדויק מאוד. יין הרמוני שמיוצר כדי לשתות בצעירותו, אבל יכול להתבגר בחן, בהחלט.

 

2005 Niersteiner Hipping Riesling Spatlese Trocken, Weingut Georg Schneider, Nierstein

האף מצוין, עוד סגור, ומשאיר לפה להיות החלק המרתק והמעניין של היין: מלא פרי טרופי, 'לעיס' ממש, ועדיין צעיר מאוד.

 

2007 Niersteiner Orbel Riesling Spatlese Trocken, Weingut Louis Guntrum, Nierstein

פטרולי, עם קצת לק, אבל הפרי טוב, ויוצר יין שממלא את הפה, רחב, אבל לא שמן. זהו אפריטיף טוב, ארוך וצעיר, שיתאים גם למגוון מאכלים. מהיקב הזה טעמתי גם סילבאנר בן 31 שנה:

 

1978 Niersteiner Auflangen Silvaner Eiswein, Weingut Louis Guntrum, Nierstein

זהו אייסויין, כלומר יין שנעשה מענבים קפואים, ומתירוש מאוד מאוד מרוכז. בן 31 שנה, לא ריזלינג, אלא סילבאנר צנוע, שמפגין ריחות שלישוניים מפתיעים. ה'פטרול' שם, בהחלט, אבל יש פה גם פטריות, כשות ואפילו אפר. הפה מאוזן – עדיין פירותי, בעל חומציות טובה ומשאיר טעמים ארוכים.

 

שגיא קופר עורך את אתר היין והאלכוהול "בקבוק "

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
משתדך ליינות מבוססי ענבי סילבאנר. סושי
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים