שתף קטע נבחר

גם בפה: כך מזיק העישון לשיניים שלנו

לא רק סרטן והתקפי-לב, גם לשיניים מסב העישון נזק לא קל: כמה שיניים מאבדים בממוצע מעשני הסיגר, ממה סובלים במיוחד מעשני הנרגילה, ואילו השפעות יש לעישון - האקטיבי והפסיבי - על הצלחתם של השתלות שיניים, ניתוחי חניכיים והחלמה מטיפולים. רופא השיניים ד"ר גדעון הכט מסביר ומזהיר

לגורמים רבים באורח החיים שלנו השפעה ישירה על בריאותנו, כשהמוכרים והבולטים ביניהם הם תזונה, שעות שינה, לחץ נפשי, עישון ופעילות גופנית. מבין הגורמים הללו, עישון הוא המוביל בגרימת מחלות חניכיים והתפתחות מחלות הפה. מסדרת מחקרים שהתבצעו ברחבי העולם ושתוצאותיהם פורסמו בביטאון לרפואת חניכיים Journal of Periodontology, עולה כי עישון - אקטיבי או פסיבי - פוגע בסיכויי ההצלחה של פרוצדורות כירורגיות כגון שתלים וניתוחי חניכיים.

 

חוקרים בספרד, שבדקו בשנת 2008 את השפעת העישון על קליטתו של שתל דנטאלי, מצאו כי העישון הוא הגורם המוביל לכישלון הטיפול ולצורך בטיפולים חוזרים. מעשנים, העלו החוקרים, נמצאים בקבוצת סיכון לסיבוכים שלאחר הניתוח ולסיכויי החלמה קטנים יותר. המחקר, שעקב אחר 66 מטופלים שבפיהם הונחו 165 שתלים במשך חמש שנים, הראה כי 15.8% מההשתלות בקרב המעשנים נכשלו, לעומת 1.4% מהשתלים שהותקנו באנשים שאינם מעשנים.

 

עוד נמצא כי העישון משפיע לרעה על זרימת הדם לעצם ולרקמות הרכות המקיפות את השן, דבר המשבש את ריפוי מקום ההשתלה. "המחקר מראה שאם אתה רוצה שלשתלים שבפיך תהיה תוחלת חיים ארוכה, אתה צריך להפסיק לעשן", העיר ד"ר פרסטון מילר, נשיא האקדמיה האמריקאית למחלות חניכיים והוסיף: "על הרופא המטפל מוטלת החובה ליידע את המתרפא בנוגע לקשר בין עישון לכישלון בהשתלה, ועליו מוטלת האחריות בהנעת המתרפא להפסיק לעשן".

 

חוקרים: שייגמלו מעישון לפני הטיפול

לעישון יש השפעות ארוכות טווח גם על הצלחתם של ניתוחים נוספים בחלל הפה. מעקב שבוצע אחר תוצאותיהם של ניתוחים כאלה הוכיח כי בקרב מעשנים התוצאות היו פחות טובות בטווח הארוך, ובמרבית המקרים - המצב חזר לקדמותו.

 

מחקר שעקב במשך שנתיים אחר שתי קבוצות של אנשים, עשרה מעשנים ועשרה לא מעשנים, אישש מידע קודם על הפגיעה של העישון ביכולתו של הגוף לרפא את עצמו מייד לאחר הניתוח. מחקר זה אף הראה כי נזקי העישון משפיעים לטווח ארוך: בקרב המעשנים, העישון הקשה על החלמת החניכיים מהניתוחים. מסקנת הרופאים הייתה כי יש לדרוש מהמתרפאים בעלי מחלת חניכיים להיכנס לתוכנית גמילה מעישון לפני שהם עוברים ניתוח, וזאת על מנת להימנע מטיפולים יקרים ומכישלון עתידי.

 

נושא נוסף שצריך להדאיג את כלל האוכלוסייה הוא השפעת העישון הפסיבי על איבוד מסת העצם. במחקר שנערך בשנת 2007 ותוצאותיו פורסמו ב- Journal of Periodontology, נמצא כי חולדות עם מחלת חניכיים שנחשפו לעישון פסיבי, נטו יותר לאבד מסת עצם - הגורם מספר אחת לאובדן השן . לטענת החוקרים, תוצאותיו של מחקר זה מוכיחות בוודאות כי ההשפעות של עישון פסיבי עלולות להיות הרסניות.

 

נרגילה: יותר חיידקים, יותר מרוכזת  

גיל מעשני הנרגילה יורד ככל שתדמיתה כתחביב לא מזיק נפוץ יותר. בני נוער רבים סבורים כי הנרגילה שונה מהותית מסיגריות, כשהם לא מודעים כלל לאמת שמאחורי טעמי הפירות. תכולת הזפת, הבנזופרין, ארסן והעופרת שבטבק הנרגילה   חושפת את המעשן למחלות שונות בחלל הפה, חלקן ממאירות. מאמרים רפואיים שמתפרסמים בארצות ערב מצביעים על סיכון של פי חמש לחלות במחלות חניכיים במעשני הנרגילה - כפול מזה של מעשנים רגילים. לאחרונה מצאו חוקרים בבריטניה כי עישון של נרגילה בודדת מעלה את רמת חד-תחמוצת הפחמן בדם פי חמש לפחות, בהשוואה לזו מעישון סיגריה בודדת.

 

במובנים מסוימים, הסכנה בנרגילה גדולה מזו של עישון סיגריה. בצורת עישון זו המעשן מכניס לריאותיו מרכיבים מסוכנים בצורה מרוכזת יותר. הנוזל שבנרגילה, המתיימר להוות "פילטר", אינו פועל כמסנן אלא מאפשר עישון לזמן ממושך יותר תוך שאיפה של עשן מרוכז יותר. הטבק המרוכז והמים גורמים לכך שבכל שאיפה של הנרגילה יחדור לגוף פי ארבע יותר עשן מאשר בזמן עישון של סיגריה בודדת.

 

זיהומים נוספים מועברים בזמן העברת פיית העישון ממעשן למעשן תוך העברת נוזלי רוק וחיידקים מאחד לשני.

 

סיגר ומקטרת גורמים לאבדן שיניים  

חשבתם שעישון מקטרת או סיגר בטוחים יותר? מחקרים בנושא סותרים גם את הנחה הזו. מחקר שנערך על 705 אנשים בגילאי 21-92 מצא כי אצל 17.6% ממעשני הסיגרים או המקטרות, בעבר או בהווה, ישנה פגיעה משמעותית בשיניים, ולרובם נמצא חוסר של שלוש-ארבע שיניים בממוצע.

 

עוד נמצא כי שכיחות מחלות החניכיים בקרב מעשני המקטרות והסיגרים הייתה גבוהה פי 3 מאלו שלא עישנו.

 

ד"ר גדעון הכט הוא רופא שיניים וכותב בפורטל אינפודנט

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מזיק גם לשיניים. עישון
צילום: index open
לאתר אינפודנט לחצו כאן
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים