שתף קטע נבחר

דו"ח גולדסטון יעלה בעצרת האו"ם בשבוע הבא

ישראל ניסתה למנוע את הבאת הנושא לסדר היום, אבל בקשת הגוש הערבי לדון בדו"ח שהצביע על "פשעי מלחמה" בעזה, צפויה לזכות למענה חיובי מהנשיא הלובי של העצרת הכללית. בינתיים לא נמסר על דיון במועצת הביטחון, הגוף בעל הסמכויות

הדו"ח שישראל רוצה לקבור עולה על סדר יומו של האו"ם. למועצת הביטחון הוא עוד לא הגיע, אבל דו"ח גולדסטון יעלה בקרוב לדיון בעצרת הכללית של האו"ם. זאת בעקבות פניית קבוצת המדינות הערביות לנשיא העצרת, שייכנס דיון מיוחד - ככל הנראה ביום רביעי הבא.

 

בגוש הערבי, בתמיכת "המדינות הבלתי מזדהות" פנו היום (ב') באמצעות נציג הליגה הערבית, יחיא מחמסאני, לנשיא העצרת הכללית, הלובי עלי טרקי. זה צפוי לאשר את הבקשה, והכינוס ייערך כנראה ב-4 בנובמבר.

 חברות האו"ם ידונו בדו"ח על מבצע "עופרת יצוקה" - שכינה את פעולות ישראל "פשעי מלחמה" וקרא לשקול לשפוט ישראלים בבית הדין הבינלאומי בהאג.

 

לקבוצת המדינות הערביות, המוסלמיות והעולם השלישי יש רוב אוטומטי בקרב 192 המדינות החברות, ובסיום הנאומים צפויה להתקבל החלטה נגד ישראל. עם זאת, אין להחלטות העצרת הכללית תוקף ביצועי. מועצת הביטחון היא הגוף היחידי באו"ם עם סמכויות ביצועיות, וארצות הברית ומדינות נוספות מתנגדות להבאת הדו"ח לדיון שם.


העצרת הכללית. בלי שיניים (צילום: רויטרס)

 

בינתיים, הערבים לא ממתינים עד לדיון הצפוי של העצרת בשבוע הבא. גורמים בוושינגטון מעריכים כי דו"ח גולדסטון יעלה לדיון כבר בימים הקרובים בוועדה לזכויות האדם במטה האו"ם. תחת המטריה של מצב זכויות האדם בעולם, הוא אמור להגיע גם לעצרת.

 

לפני כשבועיים וחצי החליטה מועצת זכויות האדם של האו"ם - שמינתה את ועדת החקירה בראשות השופט ריצ'רד גולדסטון -  להעביר את הדו"ח לדיון במטה האו"ם. ישראל התנגדה לכך, והמשיכה בלחץ הדיפלומטי כדי למנוע את המשך הדיונים בעניין.

 

ביום שישי נפגש בניו יורק המשנה לראש הממשלה, השר סילבן שלום, עם מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, והפציר בו "לקבור את דו"ח גולדסטון". אחרי הפגישה הוא אמר ל-ynet כי "אני אופטימי יותר שבאן לא יעביר את הדו"ח למועצת הביטחון".

 

כמה שעות לפני כן, שוחח גם שר החוץ אביגדור ליברמן עם באן, ומחה על כך ש"העולם צבוע ומוּנע מדעות קדומות". לטענת ליברמן, בכל פורום בינלאומי יש רוב אוטומטי ל"מדינות הרחוקות מדאגה לזכויות האדם, ובלתי אפשרי שהפלסטינים ינהלו משא ומתן בזירה המקומית - ויילחמו בנו בזירה הבינלאומית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ריצ'רד גולדסטון. הדו"ח לא נשכח
צילום: רויטרס
ליברמן. העולם צבוע
צילום: AP
מומלצים