שתף קטע נבחר

השגרירה שלו: גם אחרי חקירה גולדסטון לא יעלם

שגרירת ישראל באו"ם אמרה בדיון פומבי על דו"ח גולדסטון כי ההיערכות צריכה להיות פוליטית ולא משפטית: "אנו חלשים בלהסביר את עמדתנו". השר הרצוג הכה על חטא בשל ההתעלמות הישראלית מהביקורת בעולם לפני החקירה

"אין כאן שאלות משפטיות - ושלא נשלה את עצמנו שאם נחקור אז הדו"ח יעלם". את התחזית הקודרת הזאת סיפקה הערב (יום ד') שגרירת ישראל באו"ם, גבריאלה שלו, בהתייחסה לאפשרות שישראל תיזום חקירה מצדה בעקבות ההאשמות הקשות שהוטחו בה בדו"ח גולדסטון.


הדיון במכון הישראלי לדמוקרטיה (צילום: גיל יוחנן)

 

חוקרים בעקבות החקירה - כותרות אחרונות:

  

בדיון שנערך במכון הישראלי לדמוקרטיה הוסיפה שלו כי "אנו עדים לגל עכור שלא ידענו כמותו מזה שנים רבות נגד מדינת ישראל שמגיע לדה-לגיטימציה של קיומנו כמדינה עצמאית".

היא טענה כי המסמך שהוציא תחת ידיו השופט גולדסטון חסר פרופורציות אל מול מלחמות אחרות ברחבי העולם.

 

שר הרווחה, יצחק הרצוג, שהשתתף גם הוא בדיון, אמר כי הדו"ח הוא "צרה צרורה" וכי היה כשל מערכתי בהתמודדות עם כינון הוועדה ופעולתה עד רגע פרסומו. "הגישה שקובעת שישראל צריכה להחרים את כל מי שמאיים עלינו אוטומטית - צריכה להיעלם", אמר. לדבריו לא יהיה מנוס במצב הנוכחי, אלא להגיע לחקירה. "אנחנו לא מפחדים מחקירה. אנו צריכים לעשות מאמץ מדיני רחב", סיכם.

 

פרופ' שלו הדגישה כי ההיערכות של ישראל צריכה להיות פוליטית ולא משפטית. "אנו חלשים בלהסביר את עמדתנו", הודתה. "יש פה כתב אישום נגד הדמוקרטיה הישראלית, נגד חופש הביטוי, נגד המערכת המשפטית ונגד הצבא".

 

לדברי השגרירה, במוסדות האו"ם השונים יש רוב אוטומטי נגד ישראל. "חשוב שכל ישראלי טוב יבין שאנו עומדים מול מתקפה על מדינת ישראל, על מערכת המשפט ועל הדמוקרטיה וזאת החלטה מדינית של הממשלה האם לפתוח בחקירה", סיכמה.

 

"27 תלונות נחקרו וזה די הרבה"

המשנה לפרקליט המדינה, עו"ד שי ניצן, הדגיש בדבריו כי מי שקורא את הדו"ח כלל לא מבין את הרקע להאשמות הקשות נגד ישראל, שכן אין בו אזכור לירי הרקטות - אלא רק לפעולות התגמול.

 

ניצן סיפר כי זמן רב לפני שהוכן הדו"ח - מייד לאחר "עופרת יצוקה" - הגיעו תלונות לצבא והחל תהליך חקירה מובנה שכלל איסוף החומר ובדיקה האם יש בסיס לפתוח בחקירה צבאית. לדבריו, לאחר המבצע הגיעו כמאה תלונות, וכל טענה נבדקה. עד היום נפתחו 27 חקירות מצ"ח בגלל המבצע. "זה די הרבה לעומת העולם ששם אף אחד לא פותח בחקירות פליליות", אמר ניצן.

 

המשנה לפרקליט המדינה אמר כי קורה שבמלחמה נהרגים אזרחים וכי

לא נכון ומעוות לפתוח בחקירה פלילית אם אזרח נהרג כאשר ישראל יורה לכיוון מקור ירי. ניצן כינה את מועצת זכויות האדם שהורתה על חקירתו של גולדסטון כ"גוף אובססיבי נגד ישראל" וטען כי חברי הוועדה היו מוטים.

 

"התוצאה הסופית לא הייתה משתנה כלל, גם אם היינו משתפים פעולה עם הוועדה", אמר עו"ד ניצן. "זה רק היה נותן אליבי לוועדה, שהנה - שמענו את ישראל ואת טענותיה". הוא הוסיף כי ברור לחלוטין שבראש ובראשונה מדובר במאבק מדיני, והוא חש שלם לגמרי עם הבדיקות שכבר נעשו בישראל: "השיטה שלנו מתפקדת, אין כאן אחד שחושב שממשלת ישראל החליטה לערוך טבח ברצועת עזה. עובדה שבסיפור שחאדה (חיסולו של מנהיג הטרור ברצועת עזה, שבמהלכו נהרגו 15 בני אדם - א.ג.) קבעה ועדה שהוקמה לצורך זה שהשיטה בישראל היא רצינית ומכובדת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרופ' שלו. חלשים בלהסביר
צילום: רויטרס
עו"ד ניצן. חוקרים הרבה תלונות
צילום: גיל יוחנן
צילום: דורון גולן
השר הרצוג. כשל מערכתי
צילום: דורון גולן
מומלצים