שתף קטע נבחר

באר שבע מציגה: פרינג' ואלטרנטיבות

עם סצנת פרינג' פעלתנית, אנסמבל תיאטרון חדש בעיר העתיקה ומיני פסטיבל שמארח הפקות מעכו - באר שבע מסמנת את עצמה לאחרונה כמקום בועט ורוחש. "יישוב הופך לעיר גדולה ברגע שיש בו אלטרנטיבות", אומר אורן עמית

רוח צעירה של שינוי מנשבת לאחרונה בתחום התרבות בעיר באר שבע. לצד חילופי הגברדיה בתיאטרון העירוני, שהעבירו מסר של רצון לחזק כוחות מקומיים, עושה הרושם שגם סצנת הפרינג', שעד כה היתה חזקה ובועטת בעיקר בתל אביב, מוצאת לעצמה מקום בבירת הנגב.

 

יוזמות חדשות של יצירה אמנותית צעירה ועצמאית החלו צצות בעיר, החל בהפקות כמו תחרות הרוק "צעיר במול" ואירועי "שני במוזיאון" שמאפשרות הצצה אל אמנות פלסטית לא מיינסטרימית, וכלה באירוח של הפקות מרכזיות בפסטיבל עכו לתיאטרון אחר.


"ג'נאנה". בשבוע הבא בבאר שבע (צילום: יוהאן שגב) 

 

ביום ב', 2 בנובמבר, תפתח את אירועי "עכו בבאר שבע" ההצגה "מסעות צלב" מאת המחזאי הצרפתי מישל אזמה ובבימויו של עידו שקד. ההפקה, בהשתתפות שחקנים ישראלים, פלסטינים וצרפתים, נוגעת במחיר המלחמה לאורך ההיסטוריה של מדינות אגן הים התיכון.

 

ההפקה תוצג בחצר "החלוץ 33" בעיר העתיקה של באר שבע, וכמו כן היא משמשת כבית לקבוצת "מכאן" - אנסמבל תיאטרוני חדש ומקומי. הצגות נוספות מפסטיבל עכו שיוצגו במהלך השבוע הקרוב יהיו "ג'נאנה" מאת ובבימויו של יפתח קליין ובהשתתפות שאדי סרור ועינת וייצמן, וההצגה "מילות מפתח" מאת אלדר גלאור ובבימויו של מרטין מוגלינר, המבוססת על כתבותיו של העיתונאי גדעון לוי.

 

מחוץ למיינסטרים

מאחורי הרעיון להביא את העשייה הפרינג'ית לדרום עומד אורן עמית, בחור צעיר עם הרבה אמביציות, שמנהל בשלוש השנים האחרונות את "קתדרה", אוסף של חוגים וסדרות תרבות שונות במתנ"ס העירוני, ובתמיכה נאה של כ-500 אלף שקל מהעירייה.

 

במסגרת קתדרה מציע עמית לקהל המקומי סדרות כמו הסדרה היחידה באזור למוזיקה קאמרית, שזכתה להיקף מנויים רחב. כעת הוא מסייע לאנסמבל הפרינג' "מכאן" להפוך את החצר התיאטרלית שלהם לבית פרינג' ראשון מסוגו באזור. "יש בבאר שבע לא מעט פעילות שנעשית מחוץ למיינסטרים", הוא אומר ומציין בין היתר את "עשן הזמן", שמקדם מזה שנים מוזיקת אינדי ומפגשים ספרותיים בדרום.

 

אתה מקדם פרינג' אבל עובד במסגרת עירונית. זה לא דיסוננס?

 

"יש פה אמירה עירונית שרוצה לשמור את הצעירים שלה בעיר. הבשורה שלנו היא לא שמרנית, אלא בועטת ואנחנו כן מעדיפים את הפרינג' על האמירות הרפרטואריות הקיימות. במסגרת 'קתדרה' אנחנו מציגים 13 הצגות פרינג' בשנה. זה לא מעט. גם אמנות עכשווית היא חלק מאותה מגמה ליצור קהל לאמנות אחרת, ובמובן הזה בשנתיים האחרונות יש התעוררות גדולה בבאר שבע. גם מבחינת הקהל יש לזה פוטנציאל רחב".

 

בין הפקות הפרינג' שעמית ייבא לבאר שבע היו "מנזר השתקנים" של אלברט כהן, "דרייפוס" של אלכס אנסקי, "כבר לא ילדה של אף אחד" של אסתי זקהיים ו"התקלה" שזכתה בפרס הפרינג'. כמו כן, ערב שלם הוקדש לעבודות של רות קנר והקהל לדבריו של עמית בא בהמוניו. "זה אולם קטן של 160 מקומות אבל הוא מלא כל הזמן", אומר עמית, "אחרי כל הצגה יש שיחות עם שחקנים ומתקיים דיאלוג ער שבעיני הוא חשוב".

 

זה נשמע כמעט כמו ציונות. מה מניע אותך?

 

"המחשבה שאי אפשר להסתפק רק בתל אביב, חיפה וירושלים. יישוב הופך לעיר גדולה ברגע שיש בו

אלטרנטיבות, ברגע שאנשים שחיים בו יכולים לבחור בכל תחום גם בתרבות ובאמנות. רק כשיש שוליים של יצירה וצריכה, אפשר לומר שאתה חי בעיר גדולה.

 

גם בבאר שבע אנשים רוצים אתגר וזה נכון שלהביא הצגה כמו 'מילות מפתח' לעיר דורשת אומץ, אבל אני חושב שמי שרוצה לטעום תיאטרון צעיר ובועט, יש לו כעת לאן לבוא. זה נכון שהצגות פסטיבל עכו הן אגרוף בבטן. אני חושב שזו הזדמנות לחוויה שלא מתקיימת ביומיום של באר שבע. מה שאנחנו אומרים בזה הוא שעכו יכולה להיות גם פה, בעיר העתיקה של באר שבע".

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מסעות צלב. יורדת לדרום
צילום: צחי כהן
לאתר ההטבות
מומלצים