שתף קטע נבחר

הערבים דורשים דיון על גולדסטון במועצת הביטחון

לפי טיוטת הצעת ההחלטה שהציעו מדינות ערב, העצרת הכללית תקרא לישראל ולפלסטינים לחקור את פשעי המלחמה לכאורה. ארה"ב ומדינות אירופה צפויות להתנגד. בינתיים, גולדסטון מנסה למנוע מהקונגרס האמריקני לקבור את הדו"ח

שגרירי המדינות הערביות באו"ם הפיצו אמש (יום ב') טיוטה להצעת החלטה שתחייב את מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, להביא את דו"ח גולדסטון, שחקר את אירועי מבצע "עופרת יצוקה", לדיון במועצת הביטחון.

 

במסמך שהפיצו הנציגים דורשות מדינות ערב מבאן להעביר את הדו"ח למועצת הביטחון ולדווח לעצרת הכללית על ההתפתחויות בתוך שלושה חודשים. כמו כן, הן קוראות לישראל ולפלסטינים למלא אחר הדרישה המופיעה בו ולהקים ועדות שיחקרו את ההאשמות בדבר פשעי מלחמה שביצעו שני הצדדים.

 

דיפלומטים מערבים וערבים אמרו לסוכנות הידיעות "רויטרס" כי העצרת הכללית צפויה לאשר את ההצעה הערבית בדיון מיוחד בנושא דו"ח גולדסטון שיתקיים מחר. עם זאת, הנציגים הערבים מקיימים פגישות עם עמיתיהם באו"ם בניסיון לשכנע כמה שיותר מהם לתמוך במסמך שהופץ. ארה"ב ורוב מדינות אירופה צפויות לדחות את ההצעה, אלא אם יתבצעו בה שינויים.


אובמה בעצרת הכללית. ארה"ב תתנגד, אבל הרוב עם הערבים (צילום: AFP)

 

החלטות המתקבלות בעצרת הכללית, בניגוד להחלטות של מועצת הביטחון, אינן מחייבות. אך דיפלומטים באו"ם אמרו כי החלטה מסוג זה תגביר את הלחץ על ישראל לפתוח בחקירה מלאה של פעולות צה"ל בימי המבצע. דו"ח גולדסטון קבע כי ישראל וחמאס ביצעו פשעי מלחמה במהלך המבצע וקרא להן לחקור את המעשים בתוך שישה חודשים - או לעמוד בפני אפשרות של העמדה לדין בהאג.

 

ביום שישי קיימה העצרת הכללית של האו"ם דיון בדו"ח מועצת זכויות האדם, שהיה למעשה המבוא לדיון המיוחד בדו"ח גולדסטון מחר. שגרירת ישראל, גבריאלה שלו, ניצלה את המעמד כדי לתקוף את המועצה בז'נבה ולהאשים אותה בטענה כי היא דנה בישראל יותר מאשר בכל המדינות האחרות יחד ומבודדת את ישראל במתכוון.

 

גולדסטון מבקש לתקן את ההצעה בקונגרס

עוד לפני הדיון בעצרת הכללית, יצביע הקונגרס האמריקני על הצעת החלטה הקוראת לנשיא אובמה ולמזכירת המדינה קלינטון להתנגד בצורה חד משמעית לקידום הדו"ח בזירות הבינלאומיות. אמש ניסה גולדסטון להניא את חברי הקונגרס מתמיכה בהצעה.

 

במכתב ששיגר השופט גולדסטון לבית הנבחרים, הוא עובר אחד לאחד על סעיפי ההחלטה ומצביע על אי דיוקים שנעשו בה לדעתו. על הקביעה שהמנדט היה מכוון נגד ישראל ושתוצאות החקירה נקבעו מראש, כתב ש"זו הסיבה שאני ואחרים התנגדנו למנדט המקורי", והבהיר שהמנדט שקיבל היה כללי יותר ועסק גם בירי הרקטות לעבר ישראל. לדברי גולדסטון, הוצגו ממצאים רצינים נגד החמאס וארגונים מיליטנטים פלסטינים אחרים - וגם צוין שביצעו פשעי מלחמה רציניים ואולי אף פשעים נגד האנושות".

 

"אין זה נכון לכתוב שהדו"ח מתכחש לזכותה של ישראל להגנה עצמית. הדו"ח בוחן כיצד הזכות הזו מומשה על ידי הסנטנדרטים של החוק הבינלאומי. הזכות להשתמש בכוח צבאי לא היתה חלק מהמנדט שלנו. לא הוטל ספק בזכות של ישראל להשתמש בכוח צבאי", טען, וגם הזכיר שבדו"ח נכתב שחיילי צה"ל פעלו "תחת ערפל המלחמה".

 

השבועון השמרני "דה וויקלי סטנדרד" דיווח כי מורטון הלפרין, חבר המועצה המייעצת לארגון השמאל היהודי החדש "ג'יי סטריט", סייע לגולדסטון בניסוח המכתב. בהקשר זה ראוי לציין כי חלק מהנוכחים בכינוס ג'יי סטריט בשבוע שעבר, הביעו תמיכה בדו"ח גולדסטון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מועצת הביטחון (ארכיון)
צילום: איי אף פי
גולדסטון. כתבנו גם על חמאס
צילום: AFP
מומלצים