שתף קטע נבחר

אחיו של שלמה זהר: "אי אפשר לפטר בלי הסבר"

רו"ח אהרן זהר יוצא להגנת אחיו: "מדובר בהתנהגות בלתי סבירה מצד בעלי השליטה". הבוקר כינס שלמה זהר ישיבת דירקטוריון שבה הוא עתיד לפרט את השתלשלות העניינים ולהודיע כי הוא אינו מתכוון ללכת. לכלכליסט נודע כי זהר נמצא בקשר רציף עם רוני חזקיהו

בעוד בנק דיסקונט ניו יורק מתהדר ברווח של 14.2 מיליון דולר ברבעון השלישי, תתחולל הבוקר במגדל דיסקונט בתל אביב דרמה שסופה לא ידוע. דירקטוריון הבנק מכונס בשעה זו לישיבה מיוחדת כדי לדון בהתפתחויות האחרונות בפרשת הניסיונות להדחת שלמה זהר מתפקיד יו"ר הדירקטוריון.

 

 

זהר החליט לכנס את הדירקטוריון כדי לדון בנושא. בשלב זה הוא אינו מתכוון להתפטר לפי דרישת בעלי השליטה, קבוצת ברונפמן־שראן. ל"כלכליסט" נודע כי זהר נמצא בקשר רציף עם המפקח על הבנקים רוני חזקיהו, וגם עדכן אותו בכינוס המיוחד של הדירקטוריון. הפיקוח על הבנקים פתח בבדיקת הפרשה, וצפוי לקיים שיחות עם כל המעורבים.

  

"אני מעריך שאילו הסיטואציה הזאת היתה מנוהלת אחרת, יכול להיות שבעלי השליטה היו מצליחים להחליף את זהר. אבל כרגע - בעקבות ההתנהלות העקומה - יש סבירות לא קטנה שהמהלך יטורפד", אמר גורם משפטי בכיר ל"כלכליסט". "אי אפשר להתעלם מכך שהמידע יצא החוצה עוד לפני שהגיע לידיעת חברי הדירקטוריון. הדירקטורים צריכים לברר מדוע רוצים שזהר יסיים את תפקידו ואיך נוצר מצב שבו הם שומעים על הסיפור דרך התקשורת".

 

איך תנהג המדינה?

לדעת הגורם, תתקיים בדיקה גם אם זהר ילך הביתה וגם אם יישאר בתפקידו. "מדובר ביו"ר דירקטוריון של בנק, שהוא גוף מעין ציבורי. לכן, בעל שליטה לא יכול לעשות בגוף הזה ככל העולה על רוחו. לא כל פנייה של בעל שליטה צריכה להתקבל בהסכמה ובהכנעה. יש מקרים שבהם צריך לומר לו פשוט לא".

 

מבחינה משפטית ניתן לפטר את זהר בדרך ישירה ודרך עקיפה. זהר נבחר כדירקטור על ידי אסיפת בעלי המניות של דיסקונט ודירקטוריון הבנק בחר בו כיו"ר. הדרך הישירה היחידה להעביר את זהר מתפקידו כיו"ר היא באמצעות הצבעה בדירקטוריון, זאת לאחר קיום דיון מסודר בנושא שבמסגרתו יצטרכו בעלי השליטה לנמק - בכתב או בעל פה - מדוע הם דורשים את הפיטורים.

 

הדרך העקיפה היא כינוס מיוחד של אסיפת בעלי המניות שתצביע על פיטורי זהר מתפקיד דירקטור. אז, אוטומטית, תיפסק גם כהונתו כיו"ר הדירקטוריון.

  

אם ההדחה תגיע להכרעת בעלי המניות, לא בטוח שלבעלי השליטה - שמחזיקים ב־26% ממניות דיסקונט - יהיה רוב להדחתו. למדינה יש הסכם שיתוף פעולה עם קבוצת השליטה, שיסתיים בפברואר 2010, ולפיו על המדינה להצביע עם קבוצת השליטה באסיפת בעלי המניות.

 

באחזקותיה הנוכחיות של המדינה, 25%, יש לקבוצת השליטה ולמדינה רוב של 51%. ואולם, המדינה יכולה לחרוג מהסכם זה ולא להסכים לעמדת קבוצת השליטה אם תביא נימוק משפטי הולם. ויש גם תקדים: בעבר סיכל משרד האוצר את כוונת בנק דיסקונט לתת ליו"ר דיסקונט הקודם, אריה מינטקביץ', מענק פרישה נדיב. ל"כלכליסט" נודע כי בימים האחרונים אמר שר האוצר יובל שטייניץ כי לא בהכרח ייתן יד להדחת זהר.

  

"בסופו של דבר, בעלי השליטה בדיסקונט היו יכולים להעביר את ההחלטה בדירקטוריון, אבל הם רצו ללכת בדרך הקלה ולגרום לכך שזהר ישתכנע להתפטר בלי לעשות בושות לבנק", אומר גורם בכיר במערכת הבנקאית. "השאלה שכולם שואלים היא מה פתאום בעלי השליטה בחרו להתנפל על זהר? אף אחד לא טוען שיש סיבה ספציפית או בעיה בדרך שבה הוא מנהל את הדירקטוריון".

 

"התנהגות לא מכובדת"

מהלכי בעלי השליטה בדיסקונט גררו אחריהם ביקורת רבה. אהרן זהר, אחיו של שלמה זהר ושותף בכיר בפירמת רואי החשבון השנייה בגודלה בישראל, בריטמן אלמגור זהר (דלויט), אמר אתמול ל"כלכליסט" כי התנהגות בעלי השליטה איננה סבירה. "אם מישהו רוצה שמישהו אחר יפרוש מתפקיד כלשהו, הוא צריך לתת לו הסבר. התנהגות כזאת אינה מכובדת", טען.

  

גורם בתחום ראיית החשבון המכיר את זהר התייחס להתעקשותו של זהר שלא "לשחק את המשחק" ולהתפטר מתפקידו. "אני מעריך שהוא נפל קורבן לסכסוך מטופש בין אב לבן. זה לא שזהר עצמו כשל בצעד אסטרטגי, הכהונה שלו חיובית מאוד. אני מעריך שהוא אמר לעצמו, 'אני לא סמרטוט', והחליט להישאר עד שיסבירו מדוע רוצים להדיח אותו. אם זו היתה שרי אריסון כולם היו דורשים הסברים, אז מדוע כשמדובר בברונפמן מתנהגים אחרת. מה ההבדל?"

  

גורם בכיר אחר בתחום מוסיף: "אני לא מבין איך מפטרים אדם בדיוק בשבוע שמתפרסם דו"ח מדהים של בנק דיסקונט בניו יורק. הדברים התנהלו בצורה מבישה: מפטרים יו"ר בשיחת טלפון. איפה נשמע כזה דבר? נוסף על כך, כבר מזדרזים למנות לו יורש. אם אני הייתי יוסי בכר, לא הייתי לוקח את התפקיד מחשש שיעשו את אותו הדבר לי".

  

ד"ר ירון זליכה, לשעבר החשב הכללי במשרד האוצר, מאשים את הפרטת הבנק בהתנהלותה של קבוצת ברונפמן־שראן. "ההתנהלות שאפיינה את בנק הפועלים ואת בנק דיסקונט בשנה האחרונה היא עדות נוספת לכישלון מדיניות ההפרטה המתבססת על מכירת גרעיני שליטה", טוען זליכה. "הגיעה העת לזנוח את אותה מדיניות כושלת ולעבור למשטר המקובל במרבית העולם המערבי ולפיו אין גרעיני שליטה בבנקים הגדולים בכלל".

  

יפנה למגזר העסקי?

אם אכן יעזוב זהר את דיסקונט לא ברור לאן יהיו מועדות פניו. זהר היה מבעלי משרד רו"ח זהר את זהר, יחד עם אחיו אהרן. במסגרת המשרד נוצר הקשר בין שלמה זהר למתיו ברונפמן שהוביל, לימים, למינויו ליו"ר דיסקונט. זהר עזב את המשרד בתחילת 2006, והשאיר אותו לאחיו. לפני כשנה וחצי התמזג המשרד עם פירמת רו"ח בריטמן אלמגור. לדברי אהרן זהר, לאחיו אין כוונה לחזור לפירמה "אין לו כבר קשר עסקי עמה".

  

גורם המקורב לפירמה העריך כי זהר לא יחזור לעבוד בה בעיקר משום שזו חזרה לאחור: "התפקיד שיכולים להציע לו בפירמה קטן עליו בכמה מידות, וגם ככה אין לו פוזיציה בפירמה לשוב אליה מאחר שהוא עזב לפני המיזוג. אני מעריך שהוא ייקח תקופה של צינון ואחריה יפנה למגזר העסקי".

  

על רקע הפרשה פרסם אתמול בנק דיסקונט ניו יורק דו"חות כספיים חיוביים לרבעון השלישי של השנה. הבנק בניהולו של ראובן שפיגל דיווח על רווח נקי של 14.2 מיליון דולר ברבעון השלישי - עלייה של 113% לעומת הרבעון השני. יחס הלימות ההון של הבנק עמד בסוף הרבעון על 13.36% לעומת 11.84% בסוף הרבעון השני. תיק האשראי של הבנק הסתכם ב־3.7 מיליארד דולר, עלייה של 0.5% לעומת הרבעון השני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ראובן קפוצ'ינסקי
שלמה זהר בנק דיסקונט
צילום: ראובן קפוצ'ינסקי
מומלצים