שתף קטע נבחר

"הבנה שקטה" על וטו של ארה"ב לאימוץ גולדסטון

ירושלים ממשיכה להיערך לדיון שייערך הערב בעצרת הכללית של האו"ם - ושבסופו עלול דו"ח גולדסטון לעבור לדיון במועצת הביטחון. סגן שר החוץ מאשר: יש הבנה עם וושינגטון שהיא תבלום אימוץ הדו"ח במועצת הביטחון

הידידה הגדולה תחלץ לעזרת ישראל ברגע האחרון? בירושלים מצפים שארה"ב תטיל וטו, אם יצליח גוש המדינות הערביות ותומכיהן להעביר את הצעת ההחלטה לאימוץ דו"ח גולדסטון מהעצרת הכללית למועצת הביטחון של האו"ם. הדיון בעצרת הכללית צפוי להיפתח הערב (ד').

 

סגן שר החוץ דני איילון אישר אמש כי קיימת הבנה שקטה עם ארה"ב, שהיא לא תניח למועצת הביטחון להעביר הצעת החלטה שכזאת, אם הדו"ח יובא לפתחה.

 

בירושלים מעריכים כי הדו"ח יתקבל בעצרת הכללית של האו"ם, למרות ניסיונות שכנוע שמשכו גם ביממה שלפני הדיון. עם זאת, מצפה המערכת המדינית הישראלית לגיוס "גוש מוסרי", שיכלול עשרות מדינות המערב המבינות את הסכנה שבאימוץ דו"ח גולדסטון להמשך המלחמה בטרור.

  

למרבה הפרדוקס, בשל הצעת ההחלטה הפלסטינית המונחת על השולחן, שקוראת להעביר את הדו"ח לדיון והחלטה במועצת הביטחון, הרי שמדינות המערב וגם מדינות כמו רוסיה, עשויות להצביע נגד, להימנע או להיעלם מההצבעה.

 

"לרוסיה", אמר ל-ynet גורם ישראלי בכיר מאוד, "יש את החמאה של גרוזיה ושל צ'צניה על הראש. הם לא צריכים החלטה שתאמר שכל ירי לתוך ריכוזי אוכלוסייה שבהם מסתתרים טרוריסטים, יהפוך לפשע מלחמה".

 

לבד מהנחיית שר החוץ לסגנו דני איילון ולמנכ"ל משרדו יוסי גל לכנס את השגרירים הזרים אמש בירושלים, כדי לתבוע שמדינותיהם יצביעו נגד בעצרת הכללית, נמשך המאמץ הדיפלומטי הרחב של ישראל בפריסה רחבה ברחבי העולם. ישראל רוצה לעצור את הסחף נגדה עוד בעצרת הכללית, כדי להימנע ממבוכות נוספות. בירושלים ברור שמדינות ערב ואלו המתנגדות לפעולת ישראל בעזה בתחילת השנה, מבקשות להביא נוסח החלטה דומה למועצת הביטחון של האו"ם. תקוותם של האחרונות היא להעביר החלטה במועצת הביטחון, ארגון בעל סמכויות אכיפה, שהחלטותיו עלולות להגיע לבית הדין הבינלאומי בהאג.

  

אולם, כאמור, ישראל הנתמכת בארה"ב, בריטניה צרפת ועוד כמה עשרות מדינות,

מתכוונות למנוע החלטה שכזאת. בירושלים מצפים שבמקרה החמור ביותר תשתמש ארה"ב בזכות הווטו שלה. אולם, גם בירושלים מבינים שכמעט אין דרך למנוע דיון שכזה במועצת הביטחון, גם אם לא דרך החלטה בעצרת הכללית. כל מדינה, דוגמת לוב המכהנת כנשיאה התורנית של מועצת הביטחון, עלולה להעלות נושא זה על סדר היום.

 

הדיון בעצרת הכללית של האו"ם שיחל היום ייערך בדרג שגרירים בלבד, נחמא פורתא לישראל. את עמדת המדינה תייצג בדיון השגרירה לאו"ם גבריאלה שלו. בשלב זה אין כוונה במערכת המדינית ובמשרד החוץ להטיל למערכה אישים בכירים יותר, גם כדי למנוע את העצמת העימות סביב דו"ח גולדסטון.

 

בתוך כך, קרא ארגון זכויות האדם "Human Rights Watch" למועצת הביטחון של האו"ם לאמץ את דו"ח גולדסטון. "אנו, חברי הארגונים האזרחיים הפועלים במזרח התיכון וצפון אפריקה, סבורים כי מדובר בהזדמנות לשלוח מסר ברור למנהיגי ישראל והפלסטינים, כי אזרחיהם - יהיה מוצאם אשר יהיה - אינם מטרות לגיטימיות", נכתב. על ההודעה חתומים כ-20 ארגוני זכויות אדם מהאזור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
העצרת הכללית. דיון הערב
צילום: AFP
מומלצים