שתף קטע נבחר

האם עסקת הנסון תגרום לעוד התייקרות בנדל"ן?

באי.די.בי מכחישים את הטענות לפיהן רכישת חברת הבטון השנייה בגודלה, בידי בעלת מונופול המלט נשר, תביא לעליית מחירים בשוק. הממונה על ההגבלים העסקיים: "אכריע בקרוב"

הממונה על ההגבלים העסקיים, רונית קן, אמרה אתמול (ד') כי תכריע בקרוב בבקשת חברת משאב, בעלת מונופול המלט נשר, לרכוש את יצרנית הבטון השנייה בגודלה בישראל, הנסון. לדבריה, הרשות בוחנת את העסקה בדיקה "דקדקנית" מכיוון שמדובר במיזוג מורכב ומשמעותי בעל השלכות רבות.

 

היא ציינה כי הבקשה לרכישת הנסון הוגשה לפני כחודשיים, ובדרך כלל בדיקת עסקה מסוג זה נמשכת עד 3 חודשים. קן אמרה את הדברים בדיון מיוחד בוועדת הכספים של הכנסת, שכונס אתמול לבקשתו של ח"כ חיים אורון בעקבות הטענות כי הרכישה תיצור ריכוזיות יתר בשוק ותוביל לעליית מחירי הבטון.

 

הסיבה: משאב נשלטת על-ידי קבוצת אי.די.בי, השולטת בחברות רבות בתחום הבנייה וחומרי הגלם, שחלקן מוגדרות מונופול. קן ציינה כי ההחלטה תתקבל לפי שיקולים של "קידום התחרות בשוק".

 

לדבריה, הרשות בודקת בשנה 300-200 מיזוגים בין חברות שונות. "גם במקרה הזה לפני שהבדיקה תושלם אין באפשרותי לומר מה יהיו תוצאות המיזוג. המצפן המנחה אותנו תמיד הוא רק התחרות בשוק. התחרות יודעת להביא מוצרים למחיר שהוא לרווחת הצרכן, והיא זו שגם הפעם תכריע את הכף", ציינה קן.

  

קן מתחה ביקורת על היתרונות שמקנה המדינה לנייר חדרה, מונופול בשוק הקרטון המייצר שקי מלט, שנמצא אף הוא בשליטת אי.די.בי. היא אמרה כי ההיטל הזמני שהוטל על יבוא בענף עלול לפגוע בתחרות לאורך זמן.

 

יבואני המלט המתחרים, המתנגדים לרכישה, טוענים כי אי.די.בי שבשליטת נוחי דנקנר מנסה ליצור באמצעות העסקה מונופול אנכי: להחזיק בחברה המהווה מונופול או גורם מרכזי בשוק בכל אחד מההליכים לייצור בטון, דבר שיאפשר באמצעות תהליך מדורג לייקר את הבטון.

 

כיום מחזיק קונצרן אי.די.בי, בין היתר, במונופול נשר המהווה כ-90% משוק המלט, ב"חרושת חומרי נפץ" המספקת חומרי נפץ למחצבות המוכרות חצץ לתעשיית הבטון, ובנייר חדרה – מונופול בתחום הקרטון המייצר, בין היתר, שקיות למלט. משפחת לבנת, שותפתו של דנקנר באי.די.בי, היא בעלת אחזקות ב"תעבורה תפזורת", המהווה מונופול בשינוע המלט.

 

צחי לנדאו, יו"ר ועדת המשאבים בהתאחדות הקבלנים, אמר אתמול כי "אסור לאשר את העסקה. ברור שהמטרה של אי.די.בי היא לחסל את התחרות ואז להעלות את המחירים. ייווצר מצב שהקבוצה שולטת בכל: הם מוכרים את החומר נפץ, הם מובילים את המלט והחצץ, והם גם מייצרים את הבטון. כך אי.די.בי תחליט מה למכור ולמי למכור, ותחזיק את כולם בביצים".

 

מחברת משאב נמסר אתמול: "לטענה כי רכישת הנסון תוביל לשינוי בתחרות אין אחיזה במציאות, והיא משקפת חוסר הבנה של שוק המלט והבטון".

 

"לפי חוות דעת שהוכנה על-ידי הכלכלן הראשי לשעבר של רשות ההגבלים העסקיים, מנחם פרלמן ממשרד סוארי, ואשר מתבססת על תשתית עובדתית מקיפה וניתוח כלכלי תחרותי, חברת הנסון מהווה פחות מ15%- משוק הבטון בו פועלים מתחרים רבים ואף גדולים ממנה, והיא מתחרה בשוק בו חסמי הכניסה נמוכים".

 

"בנוסף, מצביע הדו"ח על כך שאין כל תרחיש כלכלי הגיוני שמוביל לשינוי מבנה בשוק המלט או בשוק הבטון. פרלמן קבע כי המיזוג לא יוביל להעלאת מחירי המלט או הבטון. חברת נשר תמשיך לייצר מלט איכותי, זמין ובמחירים הוגנים לכל יצרני הבטון בישראל, כפי שעשתה ב-85 שנות קיומה".

 

הכתבה התפרסמה במוסף "ממון"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יריב כץ
נוחי דנקנר
צילום: יריב כץ
רונית קן ממונה על הגבלים עסקיים
מומלצים