שתף קטע נבחר

קולה קוטלת זרע? 10 עובדות על אמצעי מניעה

ממה היו עשויים קונדומים בתקופה הקדמונית, מה הקשר בין קולה ואמצעי מניעה, וכמה מבנות ישראל משתמשות בגלולות? 10 דברים שלא בטוח שידעתם על אמצעי המניעה הפופולאריים ביותר

1. הפסקה לא מתוכננת

מחצית מכלל ההריונות בעולם אינם מתוכננים. כמחצית מההריונות הלא מתוכננים מסתיימים בהפסקת היריון. בישראל מתקיימות מדי שנה כ־20,000 הפסקות היריון. מתשאול צעירות שעברו הפסקות היריון עולה כי 50% מהן השתמשו בקונדום.

 

2. ארץ הקונדום העולה

כ־45% מהיפנים מעדיפים קונדום כאמצעי מניעה. גם ל־33% מהאיטלקים יש העדפה דומה. 45% מהסיניות מעדיפות התקנים תוך־רחמיים, ואם תשאלו את הגרמניות תגלו ש־34% מהן נוטלות גלולות. ואצלנו? 40% נוטלות גלולות.

 

3. קונדום מפשתן

המצרים הקדמונים היו כנראה הראשונים שהשתמשו בקונדום. הקונדום העתיק היה עשוי מפשתן. זה לא היה נוח במיוחד, ואז התגלה חומר גלם אחר: עורות ומעיים של בעלי חיים. רק בשנות ה־30 התגלה הלטקס שממנו מייצרים קונדומים עד היום.

 

4. ויש גם היפואלרגני

הקונדום נחשב ל”גולד סטנדרט” (מדד הזהב) של אמצעי המניעה. עד היום לא קמו לו מתחרים שמשתווים לו מבחינת היתרונות (גם מונע היריון וגם מחלות מין). אפילו לאותם מקרים נדירים שבהם אחד מבני הזוג סובל מאלרגיה ללטקס

 נמצא בשנים האחרונות פתרון: קונדום העשוי מחומרים היפואלרגניים.

 

5. קונדום לאישה

כן. יש דבר כזה. הוא עשוי מלטקס חזק ודק ומוחדר לנרתיק כך שהטבעת הפנימית שלו סוגרת על צוואר הרחם, והשוליים החיצוניים שלו מגינים על השפתיים ועל הפות. חברת The Female Health Company הציגה לראשונה את הקונדום בשנת 1992 והוא אושר על ידי מינהל המזון והתרופות האמריקאי, ה־FDA. הקונדום הנשי נמכר ב־116 מדינות. בישראל אפשר לרכוש אותו באמצעות אתרי אינטרנט רבים.

 

6. הנאקה וחלוק הנחל

חלוק הנחל שימש במשך עשרות שנים את הבדואים במדבר כאמצעי מניעה לנאקות. חלוק הנחל הוחדר לרחמן ומנע היריון.

 

7. קולה לנרתיק?

בשנות ה־50 וה־60 של המאה הקודמת שימש משקה הקולה כקוטל זרע. נשים רבות נהגו לשטוף באמצעותו את הנרתיק מיד לאחר קיום יחסי מין, בהנחה שזרע לא יכול לשרוד את החומציות שבמשקה. תיאוריה זאת הופרכה על ידי פרופ’ דבורה אנדרסן, מומחית לגינקולוגיה ומיילדות מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת הארוורד, שגילתה שהקולה דווקא עלולה לפגוע בשכבה העליונה של התאים באיבר המין הנשי ולגרום לה להיות פגיעה יותר למחלות מין, לזיהומים ולפטריות.

 

8. ראש משוחרר, צינוריות קשורות

בתקופת מלחמת וייטנאם העדיפו החיילים האמריקאים, שהתרועעו עם הנשים המקומיות, שיטה כירורגית למניעת היריון:

 קשירת צינורות הזרע. כך נחסך מהם הצורך להפעיל את הראש בכל פעם שהתשוקה המינית בערה בהם. עד היום זוכה השיטה לחסידים רבים בצפון אמריקה. באירופה היא פופולרית הרבה פחות, ובארץ בוחרים בה רק אחדים.

 

9. השולט בכיפה

הגלולה למניעת היריון הושקה לראשונה באירופה ב־1961, ונרשמה לשימוש רק בקרב נשים נשואות, באישור הבעל. לא חלף זמן רב והיא החלה לדחוק את רגלי הקונדום ולהוביל בשוק אמצעי המניעה. אולם משנות ה־80, בעקבות גילוי מחלת האיידס, חזר הקונדום לשלוט בכיפה.

 

10. בזכות הגלולה

מעבר לבטיחותן הגבוהה של הגלולות כמונעות היריון (כ־% 99.99), נמצא מחקרית שהן תורמות להפחתת כאבי מחזור ולהסדרתו, ויש להן השפעה מיטיבה על פצעי בגרות ושיעור יתר.

 

ייעוץ מקצועי: פרופ’ דניאל זיידמן, יו”ר החברה הישראלית לאמצעי מניעה ובריאות מינית, חברת דקסל פארמה; ד”ר אריה יגודה, גינקולוג ומנהל יחידת IVF בהרצליה מדיקל סנטר


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפינים חולים עליו. קונדום
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים