שתף קטע נבחר

מחקר: אלימות מילולית ופיזית בין עובדי "הדסה"

הצוותים הרפואיים צריכים לא רק לדאוג לאלימות מצד המטופלים, אלא גם גם מצד עמיתיהם לעבודה. מחקר שנערך בין עובדי "הדסה" מגלה: 3% דיווחו על אלימות פיזית מצד אנשי צוות, כ-66% נחשפו לשפה או לטון מתנשא, שיעור דומה חווה חוסר סבלנות לשאלותיהם, כ-10% סבלו מפגיעה מילולית קשה ו-16% חוו שפת גוף מאיימת

סיר לחץ בלבן: האווירה הלחוצה בבתי החולים משפיעה לא רק על היחסים בין הצוות הרפואי למטופלים, אלא גם בין אנשי הצוות הרפואי לבין עצמם. מחקר שנערך בהדסה והוצג בכנס החברה הישראלית לאיכות ברפואה בדק את האווירה במחלקות הפנימיות והכירורגיות בהדסה עין-כרם ובהדסה הר-הצופים וחושף אלימות מילולית, איומים ואף אלימות פיזית בין אנשי הצוות.

 

מתוך 100 רופאים ואחיות שענו על שאלונים, ציינו שני שלישים שנחשפו לפעמים או לעיתים קרובות לשפה או לטון מתנשא מצד עמיתים לצוות, שיעור דומה ענה כי נתקלו בחוסר סבלנות לשאלותיהם מצד חברים לצוות. כמעט עשירית ציינו כי סבלו מפגיעה מילולית קשה לעיתים קרובות ועוד 16 אחוז לעיתים רחוקות ושיעור זהה נתקלו בשפת גוף מאיימת. שלושה אחוזים אף ציינו כי נתקלו לעיתים באלימות פיזית מצד אנשי צוות.

 

35 אחוזים מהנשאלים ציינו כי כאשר מגיע חבר צוות חדש למחלקה מזהירים אותי מ"טיפוסים מסוימים" בצוות. כאן נמצאו פערים גדולים בין המחלקות הפנימיות (20 אחוזים מזהירים מפני טיפוסים מסוימים) לבין הכירורגים (57 אחוזים).

 

כתוצאה מהאווירה הזו דיווחו חמישית מהנשאלים שלפחות שלוש פעמים בשנה האחרונה חשו לחץ לבצע הוראות, למרות שהיה להם חשש לגבי בטיחותן וחמישה אחוזים ציינו כי היו מעורבים בשנה האחרונה בטעות בטיפול שקשורה להתנהגות מאיימת.

 

"גם בהדסה קיימות תחושות איום או הפחדה בתוך הצוות הרפואי", ציינה החוקרת אורית סמואל בן-דב, "חלק משמעותי של הצוות מבטא תחושת איום המפריעה לעבודה הסדירה ועלולה לפגוע באיכות הטיפול ובטיחותו, מתוך חשש לשאול שאלות או להעיר הערות שעשויות למנוע טעות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איתי גל
בית חולים. אווירה לא טובה בין אנשי הצוות
צילום: איתי גל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים