שתף קטע נבחר

זירת הקניות

מדען פרואני: לצבוע את האנדים בלבן

"אט אט הקרחונים הופכים חומים. החלקים החומים סופגים יותר חום ומאיצים את תהליך הפשרת הקרחון. ההצעה שלי היא לנסות ולשחזר את הצבע המקורי הלבן של הקרחון ואת התנאים הדרושים לשיקומו", הסביר

מדען פרואני מציע להילחם בהפשרה המואצת של הקרחונים בהרי האנדים על ידי פחיות צבע לבן. הוא מציע לצבוע את הסלעים והקרקע שנחשפים כתוצאה מהפשרת הקרחונים בצבע לבן, שיחזיר את קרני השמש ויאט את קצב ההפשרה.

 

אדוארדו גולד, נשיא ארגון חוץ-ממשלתי האמון על שימור הקרחונים, העלה את ההצעה המקורית במצגת שהציג בפני הוועדה הפרלמנטרית לנושא שינוי האקלים, בלימה.

 

"אט אט הקרחונים הופכים חומים. החלקים החומים סופגים יותר חום ומאיצים את תהליך הפשרת הקרחון. ההצעה שלי היא לנסות ולשחזר את הצבע המקורי הלבן של הקרחון ואת התנאים הדרושים לשיקומו", אמר גולד. לדבריו, ייעשה שימוש בצבע ידידותי לסביבה, ללא כימיקלים רעילים. את הצבע יפיקו תושבים מקומיים, והפרויקט ייצר, כבונוס, 15 אלף מקומות עבודה למשך חמש שנים.


שרשרת הרי Cordillera Huayhuash בפרו (צילום מתחנת החלל הבינלאומית, 17.5.08, באדיבות נאס"א) 

 

התופעה שגולד מנסה להאבק בה מוכרת למדע: ככל שהקרחונים "נעלמים" כך סופג כדור הארץ יותר חום המוקרן מהשמש, והדבר מגביר את תהליך ההתחממות. גם הרעיון שלו אינו חדש. אפילו שר האנרגיה האמריקני, חתן פרס נובל לפיזיקה סטיבן צ'ו הציע לאחרונה לצבוע את כל הגגות בארה"ב בצבע לבן, שיספוג פחות קרינה וחום.

 

בכמה מקומות בעולם, כמו ניו יורק למשל, הרעיון כבר מיושם על כמה גגות. אבל לא צריך ללכת רחוק - גם כאן אצלנו בישראל נוהגים לצפות את הגגות בזפת בסתיו - למניעת דליפות - ובסיד באביב - כדי להפחית את החום בבתים.

 

הקרחונים באנדים רגישים במיוחד לשינויי האקלים. מדענים מעריכים שב-30 השנים האחרונות הם איבדו כ-30 אחוז משטחם; מדענים אחרים טוענים כי היקף אבדן הקרח גדול בהרבה.

 

האינדקס הירוק

אנרגיה
סולרית

מזון
אורגני

ירוק
לבית

ירוק
למשרד

אנרגיה סולרית

החידוש ברעיון של גולד אינו בעיקרון, אם כן, אלא בהיקף; מעולם לא הוצע לצבוע שטחים כה גדולים בלבן. בשל כך הוא נבחר כאחד המועמדים הסופיים לזכייה בתחרות שמממן הבנק העולמי, למציאת דרכים להתמודדות עם שינוי האקלים. לדבריו הרעיון עורר את סקרנות הבנק העולמי בלי קשר לתחרות ואפשר שהוא יקבל מימון לפרויקט גם אם לא יזכה במקום הראשון. הזוכה בתחרות יוכרז בסוף השנה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האנדים בפרו. צילום לוויין ממאי 2008
צילום: נאס"א
מומלצים