שתף קטע נבחר

העבודה: אפילו פואד תומך בהקדמת הפריימריז

ל-ynet נודע כי בכירי המפלגה, בהם השרים ברוורמן, הרצוג ובן אליעזר, דנו לאחרונה ברעיון להקדים את הבחירות בניסיון למנוע את עזיבת ה"מורדים". ברק מתנגד להקדמת הבחירות, אך ייתכן שתמיכתו של פואד תאלץ אותו להסכים למהלך

התפתחות דרמטית במפלגת העבודה: בניסיון למנוע פילוג בתוך המפלגה, מתגבשת הצעת פשרה בקרב כמה מבכירי העבודה שמטרתה להציע ליושב הראש, אהוד ברק, לקיים את הבחירות לראשות המפלגה בתוך שנה עד שנה וחצי. כך נודע ל-ynet.

 

בהצעה דנו בימים האחרונים השרים יצחק הרצוג, אבישי ברוורמן ומקורבו של ברק, השר בנימין בן אליעזר. ההצעה הוצגה גם בפני ח"כ דניאל בן סימון, שהופיע בתחילת השבוע בכנס "המורדים",

ולא דחה אותה על הסף. בן סימון הציב השבוע אולטימטום לפיו אם לא תהיה התקדמות בתהליך המדיני הוא יחבור למורדים ויפעל להקמת תנועה פוליטית חדשה.

 

תמיכתו של בנימין בן אליעזר במהלך דרמטית, שכן הוא נחשב לאחד הפוליטיקאים המקורבים ביותר לברק. בשיחות שהתנהלו בימים האחרונים, הביעו השרים את רצונם לשמור על המסגרת הקיימת של המפלגה ולמנוע פילוג, כמו גם את פרישתם של "המורדים".

 

בן אליעזר אמר בשיחות סגורות כי "הדבר החשוב כעת הוא התפתחות דרמטית בתהליך המדיני ופריימריז תוך שנה עד שנה וחצי". אתמול, במהלך ישיבת שרי העבודה, רמז בן אליעזר על כוונותיו ואמר כי "אפשר להתמודד ולתקוף את ברק, אך לא להרוס את הבית".

 

ברק מתנגד להקדמת הפריימריז, אך ייתכן כי תמיכתו של בן אליעזר במהלך תשנה את התמונה, ותיאלץ אותו להסכים להקדמת המועד. במסגרת השיחות שניהלו השרים, הוסכם כי אם ייקבע מועד, יש לפתוח במפקד חדש בתוך תשעה חודשים, ולהיערך לבחירות בצורה מסודרת, "וללא מפקדי ארגזים". אתמול אף שוחחו פעילים מרכזיים במפלגה עם כמה מהמורדים על היוזמה, בניסיון לברר האם הדבר יצליח למנוע את הפילוג.

 

יושב ראש המפלגה הצהיר אמנם כי בכוונתו לאחד את השורות ולהחזיר את חברי "קבוצת הארבעה", חברי הכנסת פינס, כבל, תמיר ופרץ לפעילות במפלגה - אולם בקרב המורדים הטילו בספק את רצינות כוונותיו לאור צוות הגישור שמינה. מלבד עו"ד ערן חרמוני, שהציע בישיבת הלשכה האחרונה להקים צוות משא ומתן עם קבוצת הארבעה, יהיו חברים בצוות ראשי מועצות בהם מוטי דותן, ראש מועצה אזורית גליל תחתון, יהודה שביט, ראש המועצה האזורית מרום הגליל, שמעון אלפסי מיקנעם, פעילה בשם קרן יפה-פדן ויתכן שגם דב צור, ראש העיר ראשון לציון.

 

בקרב המורדים לגלגו על הרכב הוועדה, ואמרו כי "אם ברק מתכוון ברצינות לקיים דיאלוג איתנו, כדאי שימנה אנשים רציניים. הוא יכול היה למנות את דוד ליבאי, או את בייגה שוחט או את משה שחל לצוות, אולם הוא לא עשה זאת. זה לא נראה רציני. את מי הוא רוצה שנשלח למשא ומתן, את העוזרים הפרלמנטרים שלנו?"

 

גורמים המקורבים לברק דחו את הטענות ואמרו כי "הצוות מורכב מאנשי שטח רציניים. הכוונה היא לנסות באמת לאחד את השורות, ומינויים של אנשי שטח וראשי רשויות חשובים דווקא יכולים לעזור". אמש נודע כי בסביבתו של ברק לא פוסלים את האפשרות לקיים ערוץ הדברות חשאי וישיר עם הארבעה: "ברק יהיה מוכן להיפגש ולהידבר בכל עת עם כל מי שאפשר", אמרו. יו"ר העבודה ציין בשיחות סגורות שקיים היום עם גורמים שונים כי "יש לעשות מאמץ כדי לאחד את השורות במפלגה, ואני מקווה שהמהלך יצליח".

 

ברק על המורדים: אם יעזבו - שישאירו את המנדטים

במהלך ישיבת שרי העבודה אתמול מתח ברק ביקורת על התנהלות ה"מורדים": "הם יורים לתוך המחנה, אם הם לא מוכנים לקבל הכרעות דמוקרטיות, הדלת פתוחה". הוא ציין כי אם יבקשו המורדים לפרוש מהעבודה, "עליהם להשאיר את המנדטים במפלגה. הם יצטרכו להשאיר את הרכוש המשותף. המנדט לא ניתן אישית ליולי תמיר, לדני בן סימון, לכבל, לפואד או לי אישית". בן סימון, שהשתתף בישיבה, אמר כי הוא לא מתכוון עדיין לפרוש, והדגיש כי ימתין שלושה חודשים להתפתחויות בזירה המדינית.

 

אפשרות נוספת הנבחנת בימים אלה היא השגת רוב בקרב חברי הכנסת כדי להכריז במידת הצורך על ברק ונאמניו כ"פורשים" ולפעול בניגוד להחלטות הקואליציה. זאת, בניסיון לשמור על המסגרת של מפלגת העבודה, ולא לייצור זעזועים באמצעות פרישה ממנה. מהלך כזה עשוי "לסנדל" את ברק בבחירות הבאות, וההערכה היא כי הוא יתקשה מצדו להשיג רוב דרוש כדי להכריז על הארבעה כפורשים.

 

בעבודה ממתינים בדריכות לשמוע גם את עמדתו של יו"ר ההסתדרות, עופר עיני,

שעמד עד כה לצידו של ברק במהלכים הפוליטיים המורכבים שביקש לאשר במוסדות המפלגה, אולם סירב עד כה להתייחס בפומבי למשבר בתוך המפלגה.

 

גם בקדימה עוקבים אחר המתרחש בעבודה, ומלבד חברי קבוצת הארבעה, שדבר הדיאלוג עימם פורסם לראשונה ב-ynet לפני כמה חודשים, נפגש בתקופה האחרונה יו"ר מועצת קדימה, חיים רמון, גם עם השרים אבישי ברוורמן ויצחק הרצוג, כדי לבדוק אפשרות כי יחברו לקבוצת הארבעה. בקדימה מעוניינים לפלג את העבודה, ולחצים בנושא הופעלו גם על יחימוביץ', שדחתה אותם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
ברק. מתנגד להקדמת הפריימריז
צילום: גיל יוחנן
לא להרוס את הבית. בן אליעזר
צילום: עופר עמרם
מומלצים