שתף קטע נבחר

מומחה אמריקני: איראן עוקפת סנקציות דרך האו"ם

אבי ג'וריש, לשעבר בכיר במשרד האוצר של ארה"ב, התראיין ל-ynet לרגל פרסום ספרו החדש העוסק בהלבנת הון ומימון טרור. ג'וריש חושף כי איראן מנצלת פירצה באו"ם כדי להערים על הסנקציות ולקיים קשרי מסחר בהיקף של מיליארדי דולרים: "איראן משחקת שחמט, ארה"ב וישראל משחקות שש-בש"

אבי ג'וריש, בכיר לשעבר במשרד האוצר האמריקני, שלקח חלק פעיל במלחמה בהלבנת הון לצרכי פשיעה וטרור, סבור כי ארצות הברית וישראל לא מנצלות מספיק את אחת הדרכים הטובות ביותר להיאבק באיראן - הכסף. בראיון ל-ynet לרגל פרסום ספרו החדש הסביר הבכיר האמריקני-יהודי כי הגיע הזמן להכריז מלחמה כלכלית על הרפובליקה האיסלאמית כדי לבלום את תוכנית הגרעין שלה.

 

כשעזב את עבודתו במשרד האוצר בינואר 2008 התמסר ג'וריש לכתיבת ספר חדש, "כסף מושחת", המתפרסם בימים אלה. בספר זה הוא מציג את השאלה: "האם אנחנו מפסידים במלחמה על הלבנת כספים ומימון טרור?" בראיון ל-ynet הוא טען שהן ארה"ב והן ישראל "לא גיבשו אסטרטגיה תקיפה לבלום את איראן. לאיראנים יש מטרות והם מתקדמים לעברן. אנחנו מגיבים בצורה מעורפלת. הם משחקים שחמט, בעוד שארצות הברית וישראל משחקות שש-בש ומגלגלות קוביות".

 

במאמר שפרסם ג'וריש בשבוע שעבר ב"וול סטריט ג'ורנל", הוא חשף בפעם הראשונה עובדה מדהימה - איראן משתמשת במשרדי האו"ם בטהרן כדי לעקוף את הסנקציות האמריקניות ולייבא ולייצא מוצרים במיליארדי דולרים. בשנת 2008 לבדה השתמשה איראן במוסדות האו"ם ליבוא וליצוא בסך 13 מיליארד דולרים, המהווים עשרה אחוז מכלל הסחר האיראני. עובדה מדהימה עוד יותר היא מי שממן את הדולרים לעסקאות הללו - הבנקים האמריקניים.

 

איראן עושה זאת, כך לפי ג'וריש, באמצעות "המסלקה האסייתית המאוחדת" (ACU) שהוקמה על ידי האו"ם ב-1974 כדי לאפשר למדינות עניות לקבל גישה לדולרים. במסלקה הבינלאומית הזו חברים הבנקים של איראן, הודו, בנגלדש, בהוטן, נפאל, פקיסטן, סרי לנקה, האיים המלדיביים ומיאנמר (בורמה).

 

ג'וריש, שהפך למומחה בינלאומי בנושא, חושף בראיון זה ש"איראן מנצלת את הגוף שהקים האו"ם למען סיוע למדינות חלשות, כדי להערים על משטר הסנקציות האמריקני". בדבריו ל-ynet הוא מסביר ש"הסנקציות האמריקניות אוסרות על עשיית עסקים עם איראן, פרט למזון, תרופות וטקסטיל" וכי "מוסדות פיננסיים אמריקניים אמורים להקפיא כל העברת דולרים לאיראן, כולל משותפים לא אמריקנים המעורבים בעסקות". 


דרושה אסטרטגיה תקיפה. אובמה ונתניהו (צילום ארכיון: AFP)

 

אולם בפועל, מוסיף ג'וריש, "חברה איראנית שרוצה לקנות מכונות מהודו יכולה לשלם עבור המוצר בדולרים". כיצד זה קורה? רוכש המוצר באיראן משלם בריאל לבנק מקומי ומשם הכסף עובר דרך הבנק המרכזי של איראן ל"מסלקה האסייתית המאוחדת". ברגע שבו הכסף הופך להיות יחידת מטבע אסייתי של ה-ACU מתבצעת החלפת מטבע עם בנקים בארה"ב והדולרים זורמים למוכר המוצר ההודי.

 

הודו מקיימת עם איראן סחר בהיקף של 12 מיליארד דולר ב-2008 באמצעות המסלקה, שלא לדבר על עסקים בין שתי המדינות באופן ישיר. "כשהכסף האיראני נכנס לקופה המשותפת, קשה מאוד ואולי בלתי אפשרי לבנקים אמריקנים לחשוד שמדובר במעורבות איראנית", חושף ג'וריש. הוא חושד שאיראן למעשה השתלטה למעשה על "המסלקה האסייתית המאוחדת". בשבוע שעבר הוא אף ניסה בכמה הזדמנויות ליצור קשר עם משרדי ה-ACU בטהרן, והשיחה עברה לבנק המרכזי של איראן.

 

המחסום העיקרי למאבק הכלכלי - סין

ג'וריש, יהודי בן 35 שחלק ממשפחתו מתגוררת בישראל, התמחה במהלך עבודתו במשרד האוצר האמריקני בדרכים הלא-פורמליות להלבנת כספים: דרך נכסים, קזינו, מסחר או מוסדות צדקה. הכשרה זו מעניקה לו נקודת מבט ריאליסטית לגבי הקושי לבלום את איראן באמצעות סנקציות כלכליות משמעותיות. "הדרך היחידה שנוכל להטיל סנקציות מספיק כואבות על איראן היא על ידי גיוס הקהילה הבינלאומית למשחק", הוא מדגיש, אולם מסקנתו היא שמאמץ זה הוא כמעט בלתי אפשרי. סין לא תאפשר, לדעתו, הטלת סנקציות במועצת הביטחון.

 

"דיברתי עם סינים מהממשלה ומחוצה לה. הם הזכירו לי שסעודיה ממשיכה להיות יצואנית הנפט הגדולה ביותר לארצות הברית, למרות ש-15 מ-19 חוטפי המטוסים בפיגועי 11 בספטמבר 2001 היו סעודים.

הם שאלו אותי: לא הפסקתם לקנות נפט מסעודיה, אז מדוע אתם מצפים שנפסיק לעשות עסקים עם איראן? האיראנים לא מאיימים עלינו. אם נפסיק לקנות נפט מאיראן, האם אתם תספקו לנו את הדלק במחיר מוזל? כמובן לא".

 

מסקנתו היא שסין לא תוותר על הנפט ועל הסחר עם איראן. הוא גם מטיל ספק בנכונות של גרמניה - היצואנית השנייה לאיראן אחרי סין – לוותר על השוק הזה. "שמעתי את הקנצלרית אנגלה מרקל מצהירה כאן בוושינגטון, בקונגרס האמריקני, שגרמניה לא תאפשר לאיראן להיות גרעינית. זה פקה פקה", הוא אומר בעברית השוטפת שרכש בארבע שנות לימודי תואר שני באוניברסיטה העברית.

 

"במקום להצהיר הצהרות גרמניה צריכה להפסיק לעשות עסקים עם איראן. אני לא מבין איך מדינה שרצחה שישה מיליון יהודים, כולל רבים מבני משפחתי, ממשיכה לספק אמצעים לאיראן. איראן מתקדמת לעבר הפצצה ואני לא רואה עדויות שגרמניה הולכת לסנקציות", הזהיר.

 

לצד הודו, סין וגרמניה לג'וריש יש גם לא מעט ביקורת על איחוד האמירויות במפרץ. "הם מספקים להם שירותי בנקאות וחברות-קש יושבות בשבע הנסיכויות. הם והודו הן הבעיות הגדולות בכל הקשור למדיניות האמריקנית כלפי איראן - זה לא רק סין ורוסיה".

 

להכאיב לכיס האיראני

האופטימיות הזהירה שלו עולה רק בהקשר של הודו שבעיניו היא נקודת התורפה. הוא סבור כי ניתן לנצל למטרה זו את ארגון "כוח המשימה הפיננסי להלבנת כסף" (FATF), שהוקם לפני 20 שנה על-ידי שבע המדינות המתועשות, במסגרת מאבקן בהלבנת הון ובמימון הטרור. זהו הגוף שהכניס את איראן לרשימה השחורה ב-2007 ומאז מפקח באדיקות על כל חברה זרה המקיימת עימה עסקים.

 

ג'וריש עצמו היה השליח של ארה"ב ל-FATF והוא יודע ש"הודו רוצה כבר שלוש שנים להיות חברה במועדון האקסקלוסיבי הזה. זה חשוב לה יותר מאשר קשרי המסחר עם איראן. אנחנו יכולים ללחוץ אותם לקיר". 

 

הוא מונה רק את צרפת ובריטניה כמי שמוכנות להצטרף לארה"ב בסנקציות קשות על איראן ואת יפן ודרום קוריאה כמי שאפשר להפעיל עליהן לחץ. עם זאת, הוא בטוח שגם ארה"ב לבדה יכולה להנחית מהלומות כלכליות קשות על איראן. "עד היום לא הובלנו סנקציות מספיק חזקות נגד איראן. אנחנו משחקים עם יד אחת קשורה מאחורי הגב. לקח לנו יותר מדי זמן להתחיל ללכת אחרי חברות האנרגיה וחברות הביטוח של ההובלה הימית וגם זה לא בצורה מושלמת".

 

ארה"ב הזהירה באחרונה מוסדות כלכליים בחו"ל שאם יעשו עסקים עם ישויות הקשורות לגרעין האיראני או לטרור, הם יאבדו את הגישה שלהם לשוק האמריקני. "אנחנו צריכים לומר להם שעליהם לבחור

בין השוק האמריקני לאיראני. למרות המשבר הפיננסי, הדולר הוא עדיין המטבע הבינלאומי. אנחנו הכלכלה הגדולה בעולם ושום חברה גדולה לא יכולה להרשות לעצמה לאבד שוק של יותר מ-300 מיליון אמריקנים".

 

ג'וריש מאשים כי עד היום לא נעשה מספק כדי לפתוח "במלחמה כלכלית מלאה נגד איראן. יש המון דברים שאנחנו מסוגלים לעשות כדי להכאיב לאיראנים. הגיע הזמן להיות רציניים. הכלי הכי טוב שיש בידינו הוא כלכלי. אבל אם לא נפעל בשיטתיות – ניכשל. אני לא יודע אם סנקציות כואבות יגרמו לבלימת תוכנית הגרעין, אבל אנחנו צריכים לעשות הכל כדי שיכאב לאיראנים ושהם ישלמו מחיר כבד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
להכריז על מלחמה כלכלית. אבי ג'וריש
עובדים על העולם. אחמדינג'אד
צילום: רויטרס
פקה פקה. מרקל
צילום: AP
בצד האיראני? מנהיגי הודו וסין
צילום: רויטרס
מומלצים