שתף קטע נבחר

משהם, מול צ'אבס: משלחת הסברה תעזור ליהודים

מאז גירש נשיא ונצואלה את שגריר ישראל מקראקס, מידרדר מצבה של הקהילה היהודית. משלחת משהם עקפה את המשוכות הדיפלומטיות ותגיע לסייע בהסברה. רכזת הפרויקט מזהירה: "אם המצב יימשך - לא יהיו יהודים בוונצואלה"

מאז מבצע עופרת יצוקה, לא בוחל נשיא ונצואלה, הוגו צ'אבס, באמצעים כדי להביע את דעתו על ישראל. הוא הגדיר אותה רוצחת ומשמידת עם, ניתק את היחסים בין המדינות, גירש את השגריר ועל פי דיווחים שונים אף סייע לאיראן לרכוש אורניום. רק בחודש האחרון השית צ'אבס גזירות חדשות על הקהילה היהודית בארצו, ובהן איסור לימודי דת והלאמת רכוש. כדי לנסות ולהוביל שינוי, גם בארץ מתגייסים.

 

בוונצואלה, שבה נשלטים כ-60% מכלי התקשורת בידי הממשל, וכותרות אנטי-ישראליות ואנטישמיות מציפות את המדיה מדי יום - לא צריך דמיון מפותח כדי להבין מה עובר על בימים אלו על 12 אלף חברי הקהילה היהודית המקומית. בדיוק מסיבה זו פנו חברי הקהילה למועצה המקומית שהם, איתה הם נמצאים בקשר במסגרת פרויקט "שותפות 2000" של הסוכנות היהודית, וביקשו לשגר משלחת ישראלים שתעזור להם בהסברה מול הקהילה המקומית.

 

בישראל הרימו את הכפפה, ובקרוב ייצאו למדינה שלושה תושבי שהם לשהות של שבוע - באמצעות דרכונים זרים, לאור העובדה שכבר אין בישראל שגרירות - וטיפול של שגרירות ונצואלה בעמאן.


צ'אבס ואחמדינג'אד. קשרים הדוקים עם הגוש האיסלאמי (צילום: רויטרס)

 

צ'ריל קמפר, מרכזת הפרויקט מטעם מועצת שהם וגם אזרחית ונצואלה, מספרת אמנם כי קשרים עם הקהילה היהודית במדינה אינם חדשים,

 אבל מאז מבצע עופרת יצוקה והרעת היחסים בין המדינות - הפכה משלחת לחיונית מתמיד.

 

"בשמונה השנים שבהן יש לנו שותפות עם הקהילה חלקנו פרויקטים משותפים רבים, אבל המשלחת הזאת יוצאת בזמן דאגה אמיתית לעתידה של הקהילה היהודית שם. מאז שצ'אבס עלה לשלטון והתחיל לרקום קשרים עם הגוש האיסלאמי, נכנסו ערבים ערבים לתפקידים בכירים בממשלה והקהילה הפלסטינית במדינה גדלה לכחצי מיליון איש", אומרת קמפר.

 

בחודשים האחרונים החלה הממשלה בוונצואלה להפעיל חוק ישן משנות ה-70 שנועד לשמור על מבנים היסטוריים, כדי להלאים מבנים של הקהילה היהודית. לטענת היהודים, מדובר בהתנכלות לשמה.

 בתים פרטיים ומשרדי מוסדות ציונים, כמו משרדי קק"ל, הועברו גם הם לבעלות הממשלה. חוק נוסף שאושר רק לאחרונה אוסר על לימודי דת ותרבות שונות מאשר המקומיות. "כרגע אין עליהן אכיפה בפועל ובתי הספר היהודים והנוצריים ממשיכים ללמד, אבל זה רק עניין של זמן", מזהירה קמפר.

 

לדבריה, בקרב חברי הקהילה היהודית עדיין לא ניכר איום קיומי פיזי, אבל גילויי האנטישמיות מקטינים את מספר החברים בה מדי יום. "לפני 16 שנים היו בוונצואלה יותר מ-20 אלף יהודים. הקהילה שם בהחלט חוששת שבקצב הזה עוד כמה שנים לא יהיו יותר יהודים שם. אפשר להגיד שהמשלחת הזאת היא משלחת של סיוע אחרון". בסוכנות היהודית סירבו להתייחס ליציאת המשלחת, בשל "רגישות הנושא".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מסייעים. משלחת בונצואלה בזמנים טובים יותר
צילום: מועצה מקומית שוהם
מומלצים