שתף קטע נבחר

אובמה פחות "נגדנו", תמיכת שיא במו"מ מדיני

ומה חושב רוב הציבור הערבי על יכולתו של אבו מאזן להגיע לשלום עם ישראל? מדד המלחמה והשלום

רוצים לדבר עם הפלסטינים, בלי לחצים מבחוץ ובלי להקפיא את הבנייה בהתנחלויות. כשלושה רבעים מהציבור היהודי בישראל תומכים כיום בניהול משא ומתן עם הרשות, רמת התמיכה הגבוהה ביותר שנרשמה בשנים האחרונות בסקר החודשי של "מדד המלחמה והשלום", המתפרסם ב-ynet.

 

עם זאת, הציבור חצוי בשאלת מידת חשיבותה של הדרישה להקפיא את הבנייה בהתנחלויות כדי להביא לפריצת דרך במשא ומתן: 47% סבורים כי ההקפאה חשובה ו-50% חושבים כי היא אינה חשובה. רוב של שני שלישים אף מתנגד ללחצים שמפעילה ארצות הברית על ישראל בסוגייה.

 

באופן צפוי, סבורים 57% מבין התומכים במשא ומתן כי ההקפאה חשובה, לעומת 37% שחושבים אחרת. אולם רוב זה מתגמד כאשר בוחנים את חלוקת הדעות בקרב מי שמתנגדים למגעים: 93% מהם סבורים שההקפאה לא חשובה. כאשר מדובר בשאלת הלחץ האמריקני, גם בקרב התומכים במשא ומתן קיים רוב ברור של 57.5% המתנגד לו. כצפוי, בין המתנגדים למשא ומתן כמעט כולם (91%) מתנגדים ללחץ כזה.

 

שנה מאז התחיל נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, את כהונתו, ועל רקע המעורבות האמריקנית בנעשה במזרח התיכון - סבורים רוב אזרחי ישראל כי מדיניותו מוטית באופן ברור לצד הפלסטיני. עם זאת, מסתמנת מגמה של ירידה בשיעור המחזיקים בדעה כי אובמה הוא פרו-פלסטיני - תוך עלייה בשיעור המאמינים כי עמדתו נייטרלית או אף פרו-ישראלית.

 

במאי 2009 השיבו 55% כי הנשיא האמריקני הוא פרו-פלסטיני, לעומת 40% בסקר הנוכחי. באשר להצהרות האחרונות מפי ראש הממשלה, בנימין נתניהו, בדבר רצונו לחדש באופן מיידי את השיחות עם הפלסטינים - מתחלק הציבור היהודי שווה בשווה בין הסבורים שדבריו של נתניהו נאמרו בכנות (46%) לבין אלו שסבורים כראש הממשלה אינו כן (45%).

 

יהודים וערבים כאחד: אבו מאזן - לא רלוונטי

על רקע ההכרזה שהשמיע לאחרונה יושב-ראש הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, שלפיה החליט שלא להתמודד שוב בבחירות הכלליות בשטחים, סבורים 60% מהציבור היהודי כי מדובר בצעד שנבע משיקולים טקטיים, שעה ש-24% בלבד מאמינים בכנותו. היתר אינם יודעים.

 

חלוקת עמדות ברורה קיימת גם ביחס לשאלה האם אבו מאזן יכול כיום להגיע עם ישראל להסדר שיתקבל בצד הפלסטיני ויחזיק מעמד לזמן ממושך. 28% חושבים או בטוחים שהוא יכול להגיע להסדר כזה בעוד ש-66% חושבים או בטוחים שאינו יכול. גם בציבור הערבי, סבור הרוב שההכרזה של אבו מאזן באה משיקולים טקטיים, וכמו בקרב היהודים, גם רוב הערבים מאמינים שאינו יכול להגיע להסדר.

 

בעקבות פרסום מעצרו של יעקב טייטל - הנאשם בשרשרת פיגועים רצחניים נגד ערבים וניסיונות רצח של יהודים משיחיים ואנשי שמאל - סבור שליש מבין הנשאלים כי מחצית מהציבור ויותר שותפים לעמדותיו של "המחבל היהודי". 39% מהציבור מאמינים כי בודדים בלבד מחזיקים בעמדות דומות - לצד 22% שחושבים ש"מיעוט ניכר" שותף להן. 20% מאמינים שליותר ממחצית הציבור דעות כמו של טייטל, ו-11% אף סבורים שרוב משמעותי או כל הציבור תומך בהן.

 

מדד המלחמה והשלום ממומן על ידי "תוכנית אוונס ליישוב סכסוכים וגישור" באוניברסיטת תל-אביב. את הראיונות הטלפוניים ביצע מכון ב. י. כהן באוניברסיטת תל-אביב ב-13–11-12 בנובמבר, 2009 והם כללו 507 מרואיינים/ות, המייצגים את האוכלוסייה הבוגרת בארץ (לרבות יהודה ושומרון והקיבוצים). טעות הדגימה למדגם בגודל זה היא כ- 4.5%.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובמה. פרו פלסטיני, אבל פחות
צילום: רויטרס
אבו מאזן. חלש
צילום: AFP
כנות מוטלת בספק. ראש הממשלה נתניהו
צילום: סיון פרג'
מומלצים