שתף קטע נבחר

מרכזי המתאדון ייסגרו - הנגמלים יחזרו לסם?

בשביל המכורים, המתאדון הוא כמו מים - אבל החל מינואר הם יתייבשו. הסיבה: החוזה עם החברה המפעילה נגמר - ואין אחר

2,800 נרקומנים בגמילה, המקבלים מתאדון, צפויים בעוד כחודש וחצי למצוא את עצמם ללא מסגרת טיפולית - כיוון שבחודש ינואר הקרוב אמורות להיסגר עשר מרפאות לחלוקת תחליף הסם, המעניקות גם טיפול סוציאלי. התחנות ייסגרו משום שחוזה החברה-המפעילה מול משרד הבריאות עומד להסתיים, וטרם יצא מכרז להפעלת המרפאות מחדש. גורמים המטפלים במכורים לסמים מזהירים שההשלכות עלולות להיות עלייה בפשיעה.

 

האגודה לבריאות הציבור מפעילה מטעם משרד הבריאות מאז את המרכזים לחלוקת מתאדון מאז שנת 1991. מדובר בעשר מרפאות קבועות, מנצרת ועד באר שבע, ובשתי ניידות הפועלות באזור הצפון.

 מנכ"ל הרשות למלחמה בסמים, יאיר גלר, כתב לסגן שר הבריאות, יעקב ליצמן, כי "עלול להיווצר מצב שהמפעילים יאמרו כי ללא הסכם הם אינם נותנים שירות, ו-2,800 המטופלים יחזרו להשתמש בסמים ברחוב" 

 

מנהל מרכזי המתאדון בירושלים ובאשדוד, שבתאי לויט, הסביר בשיחה עם ynet את החשיבות בהמשך חלוקת תחליף הסם. "בשביל המכורים המתאדון הוא כמו מים. צורך חיוני. אנחנו מחלקים תרופה שמונעת קריז וברגע שהחלוקה הזו תיפסק זה בעצם מנטרל את אותם אנשים, אלא אם הם יחזרו להשתמש בהירואין".

 

בנוסף מזהיר לויט וכך גם גורמי אכיפה, שפנו לאגודה לבריאות הציבור, כי הפסקת חלוקת המתדון תגרור עלייה בפשיעת הרחוב הקלה. "נרקומן, בשביל לשרוד, צריך מינימום 100 שקל ליום. בשביל 'לייצר' את הסכום הזה הוא צריך לפרוץ לרכב ולגנוב רדיו-טייפ, או לחטוף תיקים. הנזק לציבור יהיה גדול יותר". עוד ציין כי "40 אחוז מהמטופלים שלנו הם אנשים עובדים, מתפקדים ומפרנסים. הם לא יוכלו להמשיך לעבוד".

 

"נחזור שנים אחורה"

לפני 18 שנה, כשהאגודה לבריאות הציבור החלה לתת את השירות  - היא טיפלה ב-10,000 מכורים. לטענתם, בשל שיטת חלוקת מרשמים למתדון על ידי חברה פרטית, שרצתה להגדיל את הכנסותיה. בעקבות כך גם התפתח סחר באותם מרשמי מתדון. כיום מספר המטופלים ירד משמעותית.

 

מנכ"ל האגודה, יהודה כהן, הזהיר במכתב ששלח לסגן שר הבריאות: "האגודה בהיותה מוסד ללא כוונת רווח ומטרותיה קידום בריאות הציבור ומניעת מחלות, פועלת להקטנת השימוש בסמים, בעוד שגוף שמטרתו מיקסום רווחים ישאף להגדיל בכמה שיותר את מספר מקבלי תחליף הסם ואת היקף השימוש. לצערנו המכרז שצפוי להתפרסם מחזיר את המהלך 20 שנה אחורה. חבל שעוד פעם משרד הבריאות ישמש כגורם מפיץ סמים והתמכרות".

 

כהן איים כי אם האגודה לא תקבל חוזה לשלוש השנים הבאות, היא תחל בפיטורי 120 העובדים בתוך שבועיים. "המידע יגיע מיידית גם למטופלים ויעורר מהומה, שלהערכתנו עשויה לגרום לנזקים עצומים, הן למטופלים עצמם ולהתקדמות שהשיגו במשך השנים במרפאות והן לציבור כולו עקב חשש אמיתי להתדרדרות במצב המטופלים".

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "בימים אלה עובדים במשרד על פרסום מכרז להפעלת מרכזי המתאדון. עד לסיום הליך המכרז הוגשה בקשה לחשב הכללי להארכת תוקף ההתקשרות עם האגודה לבריאות הציבור לשנה נוספת".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המרכז ביפו. ארכיון
צילום: רונן מחלב, ידיעות תל אביב
מומלצים