שתף קטע נבחר

אחמדינג'אד בברזיל: שיחות על סחר ועל המזה"ת

נשיא איראן נועד עם נשיא ברזיל, לולה דה-סילבה, ודן עמו בשאיפותיה של הענקית מדרום-אמריקה להשתלב בתהליך המדיני במזה"ת. את אחמדינג'אד מלווה משלחת סחר גדולה של כ-150 אנשי עסקים. תומכי ישראל ובהאים הפגינו נגד הביקור

אחרי שנפגש בשבועיים האחרונים עם שמעון פרס ועם אבו-מאזן, נועד אחר הצהריים (יום ב') נשיא ברזיל לואיש איגנסיו לולה דה-סילבה, גם עם מחמוד אחמדינג'אד. את פניו של נשיא איראן קיבלו בברזיליה קיבלו שתי הפגנות קטנות - אחד בעדו ואחת של תומכי ישראל ובהן הוצג אחמדינג'אד במדי קצין נאצי.

 

נשיא איראן הגיע לביקור של 24 שעות בברזיל, כדי לדון בשאיפותיה של הענקית מדרום-אמריקה להשתלב בקידום תהליך השלום במזרח התיכון. בנוסף, חתמו לולה ואחמדינג'אד על שורת הסכמים לשיתוף פעולה, ולאחר סעודת צהריים יקיימו מסיבת עיתונאים משותפת. מאוחר יותר ייפגש נשיא איראן עם סטודנטים באוניברסיטת ברזיליה.

 

בפתח הפגישה, שנמשכה כשלוש שעות, קרא לולה לאיראן לפעול יחד עם הקהילה הבינלאומית "לפיתרון צודק" של משבר הגרעין. הוא ציין כי ברזיל מכירה בזכותה של איראן לאנרגיה גרעינית למטרות שלום במסגרת ההסכמים הבינלאומיים.


בטלאי צהוב ובמדי אס.אס - מפגינים נגד נשיא איראן (צילום: AFP) 

 

אחמדינג'אד אמר כי איראן עדיין מעוניינת בקניית אורניום מועשר או בתוכנית החלפה של אורניום בדלק גרעיני. "לפי כללי סוכנות הגרעין, קניית דלק גרעיני היא דבר חופשי, גם אנו יכולים לקנות. אבל הם כעת מנסים לשנות את ההגדרות הטכניות וזה לא בסדר. הקונה צריך לקבוע את התנאים הטכניים של הרכישה. אנו רוצים להפוך את התוכנית הזו למציאות אך לא נרשה לפגוע בזכויותינו".

 

למרות שנפגש עם לולה פעמיים בעבר, זו הפעם הראשונה שאחמדינג'אד מבקר בברזיל. את פמליית אחמדינג'אד מלווים 130-150 אנשי עסקים ובכירים במערכת המסחר האיראנית. היקף הסחר בין שתי המדינות נאמד כיום בכמיליארד דולר ולפי הדיווחים בעיתונות הברזילאית, ברצונה של טהרן להגדיל אותו ל-15 מיליארד דולר לפחות. 

 

מברזיל צפוי אחמדינג'אד להמשיך לביקור בשתיים מהידידות הגדולות של איראן בדרום אמריקה - ונצואלה ובוליביה.

 הוא ייפגש עם נשיאי שתי המדינות, הוגו צ'אבס ואוו מוראלס, ולאחר מכן ימשיך לסנגל בטרם ישוב לטהרן. למרות שנפגש עם לולה פעמיים בעבר, זו הפעם הראשונה שאחמדינג'אד מבקר בברזיל.

 

ההפגנות סביב ביקורו של אחמדינג'אד נמשכו גם היום בברזיליה, אחרי שאתמול התכנסו אלפים בחוף איפנמה שבריו דה-ז'ניירו. גם בעיתונות הברזילאית זוכה לולה לביקורת על ביקור אחמדינג'אד ואחד מיריביו המרכזיים מושל מדינת סאו-פאולו חוזה סרה, כינה את הביקור "בלתי רצוי" ואת אחמדינג'אד "מנהיג של משטר דיקטטורי ודכאני". יצויין כי לולה עצמו מתנגד לסנקציות נוספות על איראן וגורס כי את סוגיית הגרעין יש לפתור בדרכים דיפלומטיות.

 

כ-200 בני-אדם, מרביתם נוצרים אוהבי ישראל, בני הקהילה הבהאית וגם חברי הקהילה היהודית במדינה – התכנסו מחוץ למקום פגישתם של אחמדינג'אד ולולה כשהם עונדים סרטים ירוקים, כצבע האופוזיציה באיראן, שורקים במשרוקיות ורוקדים. אחת המפגינות, דניאלה היישי (30), חברת הקהילה הבהאית, אמרה ל-ynet: "אחד מהעקרונות שלנו הוא איחוד האנושות כולה, לכן אנחנו לא מצדדים באף צד בקונפליקט. חשוב שיהיה דיאלוג, העמדה שלנו היא לא נגד ביקורו של אחמדינג'אד בברזיל וגם לא נגדו אישית, אנחנו רק רוצים שתיפסק הפרת זכויות האדם באיראן".

 

בהכנת הידיעה השתתף דניאל אדלסון
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחמדינג'אד ולולה
צילום: AP
"לולה מתנגד לסנקציות נוספות"
צילום: AFP
מומלצים