שתף קטע נבחר

לתפוס כדור (בשר)

בין חג למועד יש ימי חול שבהם צריך להאכיל את המשפחה. כדורי בשר הם מאותם מאכלים יומיומיים ולא אציליים שכולם אוהבים. רותי קינן מכדררת ומגישה הצעות לשדרוג

בין חג למועד יש גם סתם ימים שצריך להאכיל בהם את המשפחה, ולשם כך שמורים עמי כל אותם מתכונים החביבים על גדולים ועל טף. לפעמים אפשר גם לשדרג אותם בכמה דרכים פשוטות ולהתאים אותם לאירוח. השבוע הכנתי סיר של כדורי בשר שוחים ברוטב אדום. הפעוט טרף אותם. ואם יגיעו אורחים – נדאג להרשים גם אותם.

 

כדורי בשר, כמו אחיותיהם הקציצות, הם מאותם מאכלים נטולי יומרה המיועדים להזין ולהשביע בלי להתחנחן. הם עשויים בדרך כלל מחלקי בשר לא אציליים ביותר, וגם המראה שלהם, ברוב המקרים, לא משהו שמזמין צילום במגזין אוכל אופנתי. במקרה הטוב, כשבאמת רוצים להחמיא להם מכנים אותם ביתיים או כפריים. אבל דווקא בכך טמון סוד קסמם העממי והלא מתנשא. ובגרסאות השונות להם גלומות כל כך הרבה אפשרויות להפתיע ולשפר.


(צילום: גלי ניר)

 

סוג הבשר - אפשר להשתמש בבשר בקר טחון מוכן או לבקש מהקצב שיטחן בשבילכם את הנתח שתבחרו. אפשר להשתמש בבשר עוף, הודו או תערובת של שניהם. אפשר להשתדרג עם נתח טחון של טלה או להוסיפו לבשר בקר או הודו. כל אחת מהאפשרויות האלה תוליד מאכל שונה.

 

התיבול - אפשר להסתפק בתערובת תיבול מוכנה לקציצות או לבשר (יוצא אחלה, באחריות). אפשר להוסיף עשבי תיבול טריים לפי הטעם (כוסברה, פטרוזיליה, שמיר – מה שתרצו). אפשר להשתמש בעשבי תיבול מיובשים ובתבלינים מגוונים – מפלפלים ופלפלות למיניהם ועד קינמון, ג'ינג'ר, אניס וציפורן.

 

הרוטב - אפשר להכין אותו על בסיס עגבניות – אפשר להסתפק ברוטב המבוסס על ציר בשר ולהסמיך אותו בסוף (או לא). וגם כאן – התיבול הוא זה שיוצר את כל ההבדל ומאפשר לכדורים המשתכשכים בו ליהנות מתוספת טעם תוך כדי גיבוש עצמי.

 

השידוך - אצל האמריקנים כדורי הבשר הולכים אוטומטית עם פסטה. במקומות אחרים נוצרת חברות הדוקה עם אורז, פתיתי בצק או ירקות. בצפון אפריקה מגישים עם קוסקוס, בסקנדינביה - עם תפוחי אדמה.

 

את הכדורים שלי גלגלתי הפעם מבשר בקר – אבל לא מהנתחים המיועדים לטחינה. כמצוות השעה, ביקשתי מהקצב שייטחן לי בשר כמעט נטול שומן. הנתח שנבחר היה צלעות (בלי השומן). זה יותר יקר (אף כי לא בהכרח יותר טעים) אבל חוסך כולסטרול. ביקשתי שיטחן פעמיים – הכדורים יוצאים כך עגולים ויפים יותר והמרקם הסופי רך וספוגי. השתוללתי עם התיבול: קצצתי דק-דק נענע (הרבה), אורגנו ופטרוזיליה וכתשתי שום. הוספתי לתערובת הבשר גם קינמון ופלפל. לשתי את כל החומרים (בידיים, זו הדרך הטובה והיעילה ביותר) וגלגלתי כדורים עגולים. עוד לפני כן הכנתי רוטב עגבניות ותיבלתי גם אותו בשפע עשבי תיבול – בעיקר ריחן.

 

בזמן שהכדורים התבוססו באדום ונשלחו לשולי הכיריים, אל האש הנמוכה לבישול איטי, בישלתי אורז ושעועית לבנה (מוקפאת) בשני סירים נפרדים. פחות משעה מתחילת המלאכה ישבנו לאכול: האורז שוטח על הצלחת ועליו פוזרו כף או שתיים של שעועית חיוורת. במרכז הונחו הכדורים היפים כשעליהם יצוק הרוטב האדום ומותיר סביב מעגל צחור של אורז. המנה כולה נראתה דווקא ייצוגית לעילה. אם היו מגיעים אורחים שצריך להרשים הייתי משלימה אותה בכמה עלי נענע טריים.

 

אבל העיקר – היה טעים באמת. וגם חם, משביע ומנחם. ובהתחשב בעובדה שרוב העבודה (15 דקות על השעון) התרכזה סביב קיצוץ הירקות ועשבי התיבול (ואפשר בקלות לעקוף אותה כשמשתמשים בעגבניות קצוצות מקופסה, בבצל קצוץ מוקפא, ובעשבי תיבול יבשים או קצוצים מוקפאים) היה גם קל להפתיע.

 

כדורי בשר בעשבי תיבול ברוטב עגבניות

המרכיבים (ל-4 מנות): 

500 גרם בשר טחון

1 ביצה

2 כפות פירורי לחם

1/2 כפית מלח

פלפל שחור

1 כף נענע טרייה קצוצה דק מאוד (במעבד מזון) או 1/2 כף נענע מיובשת

1 כף פטרוזיליה קצוצה דק מאוד או 1/2 כף מיובשת

1 כף אורגנו טרי קצוץ דק מאוד או 1/2 כף אורגנו מיובש

1/2 כפית קינמון

לרוטב:

1 בצל גדול, קצוץ

2 כפות שמן זית

3 עגבניות גדולות, קלופות או קצוצות

200 גרם רסק עגבניות (במקום עגבניות ורסק אפשר להשתמש ב-2 קופסאות עגבניות קצוצות ברסק)

מלח, פלפל

1 כף ריחן טרי קצוץ דק (או 1/2 כף ריחן מיובש)


שידוך מאמריקה. כדורי בשר על פסטה (צילום: דנה קופל)

 

אופן ההכנה:
  1. מכינים תחילה את הרוטב: מטגנים את הבצל בשמן עד שנעשה שקוף. מוסיפים את העגבניות, הרסק, 1 כוס מים, מלח ופלפל. מערבבים ומביאים לרתיחה. אם הרוטב סמיך מדי מוסיפים עוד קצת מים. מנמיכים את הלהבה כדי שהרוטב יבעבע קלות.
  2. לשים את הבשר עם כל החומרים לתערובת אחידה. מרטיבים מעט את הידיים וצרים כדורים (כ-20).
  3. מגבירים את הלהבה מתחת לרוטב ומחליקים לתוכו את הכדורים. מוסיפים את הריחן וכשהרוטב חוזר לבעבע מנמיכים שוב את הלהבה, מכסים את הסיר וממשיכים לבשל כחצי שעה.
  4. מגישים עם פסטה, אורז או פתיתים.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים