שתף קטע נבחר

המעצמות לאיראן: עצרו הבנייה בקום - והסבירו

בהחלטה שהתקבלה נגד איראן במועצת הנגידים נכתב שעל טהרן להפסיק מיידית את בניית מתקן העשרת האורניום שליד קום. החברות הקבועות במועצת הביטחון וגרמניה קראו לאיראנים לספק מידע על מטרות המתקן, ואת לוח הזמנים להקמתו

המעצמות נגד איראן: שש המעצמות הגישו הצעת החלטה נגד איראן להצבעה במועצת הנגידים של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית. במסמך קוראות המעצמות לטהרן להפסיק באופן מיידי את בניית מתקן העשרת האורניום שליד העיר קום. על-פי כמה מההדיווחים ההצעה אושרה בשעות הצהריים (יום ו') ברוב של 25 תומכים, 3 מתנגדים ו-6 נמנעים. מדובר בהחלטה הראשונה של הגוף הזה נגד איראן בארבע השנים האחרונות.

 

בהחלטה נכתב כי ארצות-הברית, בריטניה, סין, רוסיה, צרפת וגרמניה קוראות לאיראן "להשעות באופן מיידי" את בניית 

המתקן הגרעיני החדש ליד העיר קום. מדובר במתקן שנחשף בחודש ספטמבר, שהוסתר במשך זמן רב לפני כן בידי טהרן.

 

שש המדינות גם דרשו מאיראן לספק מידע על מטרות המתקן ולוחות הזמנים של הקמתו. לבסוף, דורשות המעצמות מהמשטר האיסלאמי בטהרן לאשר שלא התקבלה כל אחת לגבי הבנייה או אישור הבנייה של כל מבנה המיועד לצרכי תוכנית הגרעין, שלא דווח עליו לסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית.

 

יצוין כי החלטות מועצת הנגידים של סבא"א אינן נושאות עימן יכולות אכיפה, אך יש אפשרות שההחלטה תועבר לידי מועצת הביטחון של האו"ם.

 

"אי אפשר לדבר בשפת כוח"

מוקדם יותר קרא שגרירה של איראן לסוכנות הבינלאומית לאנגריה אטומית, עלי עסגר סולטנייה, למועצת הנגידים של הסוכנות "שלא להרוס את את האווירה החיובית בדיונים בין הצדדים".

 

בהתייחסו להצעת ההחלטה שהעלתה גרמניה בישיבה אמר סולטנייה כי "להחלטות, לעיצומים ולאיומים יש השפעה שלילית. אי אפשר לדבר לעם האיראני, שיש לו אלפי שנות ציביליזציה, בשפת כוח, אלא בשפת ההיגיון".

 

הוא הוסיף כי "ההחלטות תמיד מסבכות את העניינים, ויש להן השפעה הפוכה מכוונתן, לכן אנו ממליצים לא לעשות מעשים כאלה, ולתת לעניינים להמשיך בכיוונם החיובי". סולטנייה שיבח גם את תמיכת גוש המדינות הבלתי-מזדהות, וציין כי "הגוש המרכיב 100 מדינות, הראה את תמיכתו באיראן בהצהרה חזקה". 

 

במקביל, אמר אתמול ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית כי חקירת האו"ם, שנועדה לברר

אם איראן פועלת לפתח נשק גרעיני, הגיעה למבוי סתום בשל חוסר שיתוף פעולה. ד"ר מוחמד אל-בראדעי הביע אכזבה מהסירוב האיראני להצעת המערב, שאותה כינה "הזדמנות נדירה".

 

אל-בראדעי שב ותקף את איראן בגלל מאמציה לשנות את טיוטת ההסכם, שהושגה בשיחות הגרעין בתחילת החודש שעבר. על-פי ההסכם, איראן תעביר 75 אחוזים מהאורניום המועשר בדרגה נמוכה שבידיה להעשרה ברוסיה ולעיבוד נוסף בצרפת, בטרם יוחזר לידיה כדלק גרעיני. איראן טרם מסרה תשובה רשמית על ההצעה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המתקן האיראני בקום
צילום: AP
מומלצים