שתף קטע נבחר

הארגונים מתריעים: ייקור המים יגדיל את העוני

משתתפי "כנס חירום" של איגוד העובדים הסוציאליים ועמותת ידיד מוחים על ההתייקרות שתיכנס לתוקף בינואר, ודורשים לא להחילה על השכבות החלשות: "בימים בהם אוכלוסיות שלמות מוותרות על אוכל ותרופות כדי לשרוד, אין מקום לדרוס אותן עוד יותר על ידי העלאת מחירי המים"

לפני שבוע שילבה ועדת הכספים הקלות נוספות במס הבצורת - אבל בארגונים החברתיים לא מסתפקים בכך. בתל-אביב נפתח הבוקר (יום ב') "כנס חירום" של איגוד העובדים הסוציאליים ועמותת "ידיד", העוסק בהתייקרות המים הצפויה ובפגיעה הנגזרת מכך בשכבות החלשות. משתתפי הכנס מתריעים כי על פי נתוני הביטוח הלאומי, ההתייקרות תגרור גידול במימדי העוני בישראל.

 

 

משתתפי הכנס קוראים לבטל את ההתייקרות, שתיכנס לתוקף בינואר הקרוב, או לפחות לא להחיל אותה על כלל מקבלי הקצבאות, ועל כל מי שהכנסתו אינה עולה על 50 אחוז יותר משכר המינימום. לחלופין, הם מציעים לבטל את ההתייקרות לכל מי שזכאי להנחה בארנונה, וכן להקים ועדת הנחות וחריגים. בנוסף, דורשים הארגונים להכניס את מחירי המים לפיקוח כפי שנהוג עם מוצרי יסוד.


"לא נממן את בריכות השחייה של העשירים" (צילום: ירון ברנר)

 

לכנס הגיעו עשרות מהפונים ללשכות הרווחה, המייצגים עוד אלפי משפחות שקולן לא נשמע שנפגעות מההתייקרות. הם אוחזים בשלטים לאות מחאה על התייקרות המים, עם סיסמאות כגון "מים לכל נפש", "לא מייקרים את נוזל החיים", "מים לא לעשירים בלבד", "לא אנחנו נממן את בריכות השחייה של העשירים", ועוד.

 

מלבד אנשי עמותת "ידיד", משתתפים בכנס עוד פעילים חברתיים ואנשי ציבור. "מים הינם מוצר יסוד, מצרך שצריך להיות שווה לכל נפש", אומרים בארגונים החברתיים. "בימים בהם אוכלוסיות שלמות מוותרות על אוכל ותרופות כדי לשרוד, אין מקום לדרוס אותן עוד יותר על ידי העלאת מחירי המים. נציגי השכבות המוחלשות שעומדים לספוג מכה קשה, יחד עם העובדים הסוציאליים והארגונים החברתיים, חברו יחד כדי להזכיר לממשלה כי חובתה לאפשר לכל אזרחיה שימוש במים".

 

"על בשר אני יכולה לוותר, לא על מים"

לדברי איציק פרי, יו"ר איגוד העובדים הסוציאליים, לאחר קבלת חשבון המים הראשון עם עליית המחירים, ימצאו עצמן המוני משפחות פונות ללשכות הרווחה בניסיון למצוא פתרון והקלה, והדבר יגביר את הלחץ והמעמסה על לשכות הרווחה. "אולם חמור מכך", הוא מוסיף, "לעובדים הסוציאליים לא יהיה מענה לאותן משפחות".

 

אלה, אם חד הורית מאשקלון, חוששת מאוד מהעלאת מחירי המים. בשיחה עם ynet סיפרה כי היא מגדלת לבדה שלושה ילדים ומתקיימת מקצבת ביטוח לאומי של 2,800 שקל. לדבריה, היא אינה יכולה למצוא עבודה בשל מחסור במקומות עבודה באזור מגוריה, וגם כי התשלום לשמרטף הופך את העבודה לבלתי משתלמת.

 

"אם כל חודשיים אשלם סכומי עתק, מה אני אגיד לילדים שלי, שלא ישתו? שלא יתקלחו? הממשלה גם ככה לא עושה כלום למען החלשים, הקצבאות שלנו הן אותן קצבאות והמחירים רק עולים - והמצב הוא כזה שאני לא יכולה להרשות לעצמי לצאת לעבודה. הילדים שלי לא הולכים לחוגים כי אין לי כסף, זה מצב אבסורדי, מה, אני צריכה לשלם על חוסר גשם? אני ממש לא מבינה את הממשלה. אני פשוט מרגישה שרוצים שאנחנו החלשים נישאר חלשים ולא נתקדם, ואני חוששת שלא נעמוד בעוד גזירות. על בשר אני עוד יכולה לוותר ועל מים לא".

 

איגוד העובדים הסוציאליים ועמותת ידיד מתכננים כמה צעדים נגד ההתייקרות, בהן הקמת לובי שיורכב מחברי כנסת מכל סיעות הבית; הכנת חקיקה שתוציא את השכבות החלשות מהייקור הצפוי של מחירי המים, החתמה המונית של אזרחים על העצומה, שתוגש לנשיא המדינה, ראש הממשלה ויו"ר הכנסת והן פעילויות מחאה נוספות.

  

לדברי שרי ריבקין, מנכ"ל עמותת ידיד, מצבן של השכבות החלשות הולך ומידרדר: "הקצבאות לא עודכנו, שכר הדירה עדיין נמצא ברמות גבוהות מאוד, הסיוע הממשלתי נמוך מאוד ורמות האבטלה עולות. עכשיו גם מטילים על השכבות החלשות את מחדלי ממשלות ישראל לדורותיהן בטיפול בנושא המים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"הגיעו מים עד נפש". משתתפים בכנס
צילום: ירון ברנר
מומלצים