שתף קטע נבחר

אויב פנימי אכזרי ממרר את חייהם

כשיותר ממחצית הציבור לא מעוניין להעסיק נפגעי נפש, וחמישית לא מוכנים לנהל עמם אפילו שיחה ידידותית, מפנים להם את הבמה האמנים שזכו ליצור יחד עמם. הפעם, ידועי השם מעוניינים להישאר בצד, כדי שהקהל הרחב יוכל להסתכל בעיניים לאלו שבדרך כלל זוכים להתעלמות או למבט מזלזל

"חשיפת סיפורו של אחי בתוכנית שלי הייתה מדהימה, ועד היום עוצרים אותי ברחוב ואומרים לי שבזכות הסיפור שלו, רבים אזרו אומץ לפתוח את הנושא מול הקרובים להם ולצאת איתו החוצה". כך מספרת צופית גרנט, נשיאת חוג הידידים של עמותת "אנוש", במסגרת חודש העלאת המודעות לבריאות הנפש ולקראת מופע אמנים משותף "אומנות שווה לכל נפש", שיעלה הערב (ב') .

 

בין האמנים שהתנדבו להופיע בערב: פרופ' יורם יובל, עלמה זוהר, מנשה נוי, מיכאל מושונוב, אפרת גוש, נועם רותם, יהלי סובול,שירה גפן ולאה שבת. האירוע הוא פרי יוזמה משותפת של תוכנית "עמיתים" לשילוב נפגעי נפש בקהילה, עמותת "איכות בשיקום" ורשת קהילה ופנאי בחולון. מטרת האירוע היא לשקף את בריאות הנפש דרך ראי האומנות והיצירה בשילוב קטעי שירה, קריאה ומשחק ולהיאבק בסטיגמות שמלוות נפגעי נפש.

 

רבים וטובים, ביניהם גם אנשי שם, זמרים ואמנים מתנדבים ב"אנוש", העמותה הישראלית לבריאות הנפש, שמסייעת לפגועי נפש להשתלב ולהביא לקצה את האפליה וחוסר ההבנה בנוגע למצבם.

 

גרנט סיפרה: "רוב המתמודדים עם פגיעה נפשית סובלים מפערים אדירים בין הנתונים האמיתיים לבין הסטיגמה שהמחלה סוחבת. כיום חיים בישראל 300 אלף פגועי נפש, אך קיימות רק 3,000 מיטות אשפוז בבתי החולים. כך שרבים מהמתמודדים עם פגיעה נפשית מסתובבים בינינו, בקהילה".

 

לדבריה, "רבים מאלו שאני מכירה שסובלים מפגיעה נפשית - הזמן היחיד שבו הם נזכרים שהם חולים הוא הרגע שבו הם לוקחים את הכדור בבוקר (ממש כמו הזריקה אצל חולי הסכרת). בשאר הזמן הם צריכים להתמודד עם הדימוי העצמי שלהם, וצריכים להסתיר את המחלה, משום שאם אחרים יידעו עליה יפטרו אותם".

 

גרנט לא מפריזה בתיאור. סקר של החברה למתנ"סים מגלה כי 56% אינם מוכנים להעסיק פגועי נפש ו- 18% לא מוכנים לנהל עמם אפילו שיחה ידידותית. הסטיגמות כלפיהם נפש פוגעות ביכולתם לתפקד ולהשתלב בקהילה כאחד האדם.

 

גרנט מדגישה את חשיבותה של המודעות לפגועי הנפש ולצורך הקריטי במיגור הדעות הקדומות. "אני קוראת למפורסמים נוספים שמכירים מקרוב נפגעי נפש, להוות צינור לאנשים המתמודדים עם פגיעה כזו, ויותר מכל עם הסטיגמה והפגיעה החברתית".

 

אריאל הורוביץ והמנהלת האישית שלו, מאיה בראונשטיין, יזמו פרויקט משותף עם עמותת "אנוש", במסגרתו העביר הורוביץ סדנת כתיבת שירים שהייתה בנויה כסדרת מפגשים שבועיים בבית "אנוש". "בסוף התהליך קיימנו שתי הופעות פתוחות לקהל הרחב, בהן ביצעתי את השירים שהלחנתי למילים שכתבו המתמודדים. החוויה הייתה מאוד חזקה גם מבחינה אישית וגם מבחינה אומנותית" סיפר.

 

"אישית, התרשמתי שהמילה 'מתמודדים' משקפת נאמנה את מצבם של פגועי הנפש. על פי השירים שהם כתבו, הם באמת מתמודדים עם אויב פנימי אכזרי שממרר את חייהם. הרגשתי ששיר מולחן נותן להם לבטא את עולמם הפנימי באופן שעוד אנשים יוכלו להתחבר אליו, ומרגש אותם מאוד". לדבריו, "שמחתי מאוד כשהצלחתי לאפשר להם את החוויה. מבחינה אמנותית, הטקסטים שהגיעו מהמתמודדים היו יוצאי דופן ויפים, ואתגרו אותי מאוד כמלחין". שניים מהשירים צפויים להיכנס לאלבומו הבא של הורוביץ, שמוקלט בימים אלה.

 

 

להאמין שעשיתי את הדבר הנכון  

השיר "רוח האדם", נוצר בהפקה משותפת של הזמרת סי היימן וסיני מיתקי, בכוונה לשדרג את התפיסה החברתית למקום שרואה את נפגעי הנפש לא כנטל, אלא כאנשים ששייכים, משתלבים, פעילים ותורמים לחברה.

 

הקשר בין היימן ומיתקי, שטופל ב"אנוש", נוצר לפני חמש שנים במהלך מופע אמנים שהפיקה העמותה. לאחר שהופיעו יחד, סיני הופתע לקבל טלפון מסי, שהזמינה אותו להמשיך ולהופיע עמה. השיר הראשון שכתבו יחד, "רוח האדם", נבחר כהמנון העמותה.

 

היימן סיפרה שעבורה "סיני הוא מתנה. כשהגיע למשרד הזהירו אותי - 'תתכונני לחודשיים, הוא לא יחזיק מעמד'. היום, אחרי חמש שנים ואינסוף פרויקטים מוצלחים, אני כל כך גאה על שלא הקשבתי להתראות. ברור שיש עליות ומורדות, אבל למי אין? לסיני יש ידע אינסופי בתחומים רבים והוא עובד שכל מעסיק היה שמח לקבל. כבר ניסו 'לגנוב' אותו ממני משרדי הפקה שונים, אבל לא הצליחו.

 

"בני הגדול תומר עומד להתגייס בקרוב ואני מאוד נרגשת וחסרת מנוחה. כל כך הרבה פעמים סיני מגיע בבוקר והוא זה שעוזר לי לעבור את היום, עם משפטים כמו 'תירגעי, הכל יהיה בסדר', שכשהם באים ממנו הם נותנים לי כוח להאמין שעשיתי את הדבר הנכון ביכולת שלי לאמץ ללבי את האיש המקסים והמוכשר הזה". היימן מבטיחה: יש תחושה שנמשיך לשתף פעולה, לפרוח ולזרוח ביחד עוד שנים רבות על הבמה ומסביב לה".

 

מיתקי הוסיף: "סי עבורי היא עולם ומלואו. אשה רגישה וחרוצה שעובדת ימים כלילות, מודל נכון וראוי ובלעדיה לא הייתי מצליח להחזיק מעמד. העבודה במשרדה הייתה מלכתחילה מאפשרת מאוד, ולכן כשזה פגש במאמציי הכנים להשתלב, נפגשנו במקום מצוין והתקדמנו משם".

 

"עמיתים", יוזמה משותפת של משרד הבריאות והחברה למתנ"סים, משלבת נפגעי נפש בפעילות פנאי ותרבות במתנ"סים עם הקהילה הרחבה. התוכנית שפועלת כיום ב-60 מתנ"סים, פותחת לאלפים המתמודדים עם קשיים נפשיים צוהר להשתלבות בקהילה וחזרה למעגל חיים פעיל ומשמעותי.

 

בנוסף לערב האמנותי, תוצג התערוכה "עמיתים לאומנות", הנודדת מזה שנה בגלריות נבחרות בארץ, ומציגה יצירות של אמנים מוכרים לצד אמנים המתמודדים עם מחלות נפש.

 

"ערב זה, בו אמנים ויוצרים מן השורה עומדים על במה אחת לצד אמנים המתמודדים עם מחלת נפש, מבטא את התפיסה המהפכנית שפועלת למען שילוב נורמטיבי של נפגעי הנפש בקהילה, דרך שילוב בחוגי המתנ"ס הפתוחים לקהל הרחב", הסבירה ד"ר גלית הלפרין, מנהלת תוכנית "עמיתים". "הבמה האומנותית והיצירה, נותנת הזדמנות שווה לכל אדם לבטא את עצמו בדרכו הייחודית וכך מתאפשר מפגש אנושי ובלתי אמצעי בין אנשים".

 

  • מופע "אומנות שווה לכל נפש", יעלה הערב (יום ב') במרכז שטיינברג בחולון בשעה 18:30. לרכישת כרטיסים התקשרו ל- 5500012 03 או 5528490 03 במחיר שווה לכל נפש - 30 שקל בלבד.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורלי דיין
גרנט- בואו להוות צינור למתמודדים עם הסטיגמה
צילום: אורלי דיין
הורוביץ - טקסטים מרגשים ויוצאי דופן
צילום: יוסי צבקר
יובל - ישתתף במופע שיתקיים הערב
צילום: יוסי צבקר
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים